Araç Kiralama Şirketi Kurmak için Gerekenler, Rent a Car Açma Şartları

Araç Kiralama Şirketi Kurmak için Gerekenler, Rent a Car Açma Şartları

Araç kiralama şirketi kurmak, kârlı bir işletme sahibi olmanın yanı sıra, seyahat ve ulaşım sektörüne önemli katkılar sağlayabilir. Rent a Car açmak anlamına da gelen bu sektörde başarılı olabilmek, şüphesiz detaylı planlama ve hazırlık süreçlerine bağlıdır. Hem bireysel hem de kurumsal müşterilere kısa, uzun vadeli araç kiralama hizmeti veya her ikisini birden sunmanın yanında farklı seçenekler geliştirerek gelirleri çeşitlendirme imkanı bulabilirsiniz. İşte bu nedenle Rent a Car işi yapmanıza yardımcı olacak bilgilerle karşınızdayız. Önce araç kiralama işini inceleyerek başlayalım:

İçindekiler

Araç Kiralama Şirketi Ne İş Yapar?

Rent a Car işi yapmak bireylerin veya işletmelerin kısa veya uzun vadeli araç ihtiyaçlarını karşılamak adına çeşitli araçları kiralama yoluyla ticaret yapmak demektir. Müşterilere günlük, haftalık, aylık veya yıllık sürelerle araç temin eder. Araç kiralama hizmeti genellikle tatilciler, iş seyahati yapanlar, aracı olmayan kişiler veya geçici ihtiyacı olanlar sıklıkla başvurduğu bir yoldur.

Kısa kiralamanın yanı sıra özellikle şirketlerin sıklıkla tercih ettiği operasyonel kiralama ihtiyaçları nedeniyle birkaç ay/yıl süren uzun dönem hizmetler de sunabilir. Bunun yanında spor arabalar, lüks otomobiller veya minibüsler gibi özel araçları da dahil etmek mümkün. Havalimanı veya otel transferleri için şoförlü araç hizmetine ek olarak araçlarla birlikte sigorta seçenekleri ve arıza durumunda yardım hizmetleri de verilebilir.

Araç Kiralama NACE Kodu Kaç?

Araç kiralama sektöründe faaliyet göstermek isteyen işletmelerin vergi levhalarında bulunması zorunlu olan Rent a Car NACE kodu; binek otomobiller/hafif motorlu kara taşıtlarının kiralanması (şoförsüz) için 77.11.01; ağır kara taşıtlarının şoförsüz kiralanmasında 77.11.02 ve şoförlü kara taşıtları ise 77.39.07 şeklindedir.

Yukarıdaki faaliyetlerin biri veya birkaçını ekleyebileceğiniz gibi; iş modeli yalnızca elektrikli araç kiralama benzeri daha spesifik alanı kapsıyorsa farklı bir kod belirlenmesi gerekebilir. Size en yakın ticaret odası veya vergi dairesinden detaylı bilgi alabilirsiniz.

Araç Kiralama Şirketi Kurmak için Gerekenler Nelerdir?

Rent a Car şirketi açmak için öncelikle herhangi bir şirket türünde mükellefiyet başlatmanız gerekir. Bu şahıs firması olabileceği gibi anonim veya limited tipinde sermaye şirketi de olabilir. Öte yandan araç kiralama hizmetine ciddi bir sermaye gerektiğinden limited veya anonim şirketler hem vergi avantajı bakımından hem de yüksek kâr marjları getirebileceği için daha uygun olabilir.

İkinci olarak; hizmet verilecek bölgenin belirlenmesi büyük önem taşır. Araç kiralama faaliyetleri için gereken çalışma ruhsatı şartlarının ilçelere göre değişiklik göstermesinden kaynaklanır. Güncel yasal düzenlemeler hakkında doğru bilgiye ulaşmak için ilgili ilçe belediyesinden detaylı bilgi alınması önerilir. Ne tür kiralama hizmetleri vereceğinizi kapsamlı şekilde planlamalısınız. Rent a car işletmenizin hangi müşteri kitlesine hizmet vereceğini önceden belirlemek, iş planınız açısından avantaj sağlar. Rent a car firmaları, kısa süreli kiralamalar, kurumsal şirketler, turistler, devlet kurumları gibi oldukça geniş müşteri kitlesine hitap eder.

Faaliyet gösterilecek bölgenin belirlenmesi ve o bölgede hizmet veren diğer firmaların analizi önemlidir. Aynı zamanda, hedef müşteri kitlesinin beklentilerinin değerlendirilmesi de bu süreçte kritik rol oynar. Bu doğrultuda yeterli miktarda araç satın almak, ardından zorunlu trafik sigortasından, kaskoya kadar hiçbirini atlamadan tamamlamak gerekir. Türkiye’de araç kiralama şirketi kurma şartları aşağıdaki gibidir:

  • Birincisi işletmenin en az 80 m² büyüklüğünde kapalı alana sahip olmasıdır. Kapalı alanın minimum büyüklüğü, ilçelere göre değişiklik gösteren yasal düzenlemelerle belirlenir.
  • İkincisi ise işletmenin yer aldığı bölgede patlayıcı/yanıcı maddelerin bulunmamasıdır.
  • Rent a car işletmeleri için gerekli belgelerden biri, yetkili merciler tarafından hazırlanan yerleşim krokisidir. Kroki hazırlandıktan sonra izinsiz değiştirilemez.
  • İşletme faaliyete geçtikten sonra, alan içerisinde LPG’li araç bulundurulmaması, aynı zamanda bu tür araçların girişine de izin verilmemesi gerekir.
  • Aktif araç sayısı için de bazı limitler bulunabilir.

Araç Kiralama Şirketi için Gerekli Belgeler Nelerdir?

İş yeri açacağınız ilçeye bağlı olarak değişmesine rağmen istenen belgeler oldukça çeşitlidir. Rent a Car şirketi kurmak için gerekli belgeler şöyle sıralanabilir:

  • Şirketinizin faaliyet gösterdiği sektöre göre ticaret veya esnaf odasına kayıtlı olduğunuzu gösteren resmi belge
  • İş yerinin size ait olduğunu gösteren tapu veya kiraladığınızı belirten kira kontratı
  • İş yerinin kullanımı için gerekli izinleri aldığınızı gösteren belge
  • Vergi mükellefi olduğunuzu gösteren vergi levhası
  • Bağ-Kur, SSK veya Emeklilik gibi sosyal güvenlik sistemine kayıt belgesi
  • Muhtarlık onaylı ikametgah
  • Nüfus cüzdanı veya kimlik kartının fotokopisi
  • İki vesikalık fotoğraf
  • İşletme ruhsatı
    İtfaiye tarafından düzenlenen ve iş yerinin yangın güvenliği önlemlerini karşıladığını gösteren yangın güvenliği raporu
  • İş yerinizde su kullanımı varsa su aboneliği belgesi
  • Emniyetten alınan kimlik bildirimi
  • Ticaret sicil kaydı
  • Adli sicil kaydı

Oto Kiralama İş Yerleri için Gerekli Şartlar

  1. Araç kiralama iş yerlerinin tanıtım tabelasında “Oto Kiralama” ibaresi bulunması zorunludur. Tabeladaki diğer yazılardan daha küçük yazılmamalıdır.
    İş yeri tabelasında “Oto Kiralama” veya “Rent A Car” ibareleri dışında ticari bir ifade yer alamaz.
  2. Araç depolanacak yer yoksa ve otopark gerekliyse tüm araçların listesiyle bu araçlara ait ruhsat fotokopileri zabıta amirliğine bildirilmelidir. Kiralama işinde kullanılan araç, işletmeci haricindeki bir kişi adına kayıtlı ise, kiralama sözleşmesi mutlaka ibraz edilmelidir. Araç değişikliklerinde, durum en geç üç gün içinde yetkili birime bildirilir.
  3. Araç kiralama şirketlerinin araçları depolayacak kendi alanları varsa, otopark sözleşmesi aranmaz. Yoksa, belediyeden ruhsatlı bir otoparkla yapılmış en az bir yıllık sözleşme sunulmalıdır. Sözleşme her yıl yenilenip kopyası zabıta amirliğine verilmelidir.
  4. Gerçek veya tüzel kişiler, iş yerinde faaliyet gösterebilmek için en az beş adet araca sahip olmalıdır.
  5. Kiralamaya sunulan araçlar en fazla 10 yaşında olmalıdır. 10 yaşını aşan araçlar kiraya verilemez.
  6. Bina çekme mesafeleri, kamuya ait otopark alanları veya yol kenarına araç koyamazlar. İş yeri logosu/amblemi taşıyan, reklam yapan diğer kişilere ait araçlar da kurala dahildir.
  7. Faaliyet gösteren araç kiralama iş yerlerinde, araç alım satımı yapılamaz.
  8. Araç kiralama şirketleri kiralanan araç bilgilerini, kiracıların kimlik bilgileriyle birlikte usulüne uygun kayıt altına almak zorundadır. Bilgiler kolluk kuvvetlerinin incelemesine her an hazır bulundurulmalı ve beş yıl süreyle muhafaza edilmelidir.
  9. Araç kiralama, kamu kurumlarına yapılıyorsa, sadece sözleşme ve araç bilgileri kaydedilir.
  10. Tüm kayıtlar, İçişleri Bakanlığı’nın belirlediği bir bilgisayar programında kayıtlı olmalıdır. 1774 sayılı kanunun 1. maddesine göre kolluk kuvvetlerinin bilgisayar sistemlerine bağlı olmalıdır. Bu şarta uymayan işletmelere para cezası, tekrarı halinde ruhsat iptali gerçekleştirilir.
  11. Araç kiralama iş yerlerinin ruhsatlandırılmasında bu şartlara ek olarak “İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri de esas alınır.
  12. Kiralanacak araçlar için “Oto Kiralama” veya “Rent A Car” ibaresi taşıyan zorunlu sigorta poliçeleri (kasko dâhil) yaptırılması zorunludur.

Rent a Car Yazar Kasa Zorunluluğu Var mı?

09.06.2017 tarihli düzenlemeye göre, araç kiralama işlemlerinde nakit ödeme yasaklanmıştır. Tüm ödemelerin banka veya finansal kurumlar aracılığıyla yapılmalıdır. Ayrıca, bu ödemeler banka tarafından düzenlenen belgelerle kanıtlanmalıdır.

Araç Kiralama Şirketi Kurmanın Avantajları Nelerdir?

Rent a Car açmak giderek artan talep sayesinde oldukça avantajlı hale gelir. Özellikle şirketlerin ve bireylerin acil araba ihtiyacına hızlı çözümler sunar. Turistik bölgeler ve büyükşehirler talep açısından değerlidir. Ticari işletmelerle uzun dönem filo kiralama anlaşmaları yapmak, yüksek kâr marjı sağlayabilir. Bunun yanında rent a car şirketleri, araç satın alırken KDV indirimi gibi bazı vergisel avantajlardan yararlanabilir. Şirketin giderleri arasında gösterilen araç bakım, yakıt, sigorta gibi masraflar da vergiden düşülebilir. Araç kiralama işi kolaylıkla ölçeklendirilebilir. Küçük bir araç filosuyla başlayıp, talep arttıkça sayıyı artırabilirsiniz.

Benzer Blog Yazılarımız