e-Serbest Meslek Makbuzu Sorgulamasında Nelere Dikkat Etmeli?

e-Serbest Meslek Makbuzu Sorgulamasında Nelere Dikkat Etmeli? e-SMM Sorgulama İşlemleri

Geçerliliğe sahip tüm e-SMM belgeleri, e-serbest makbuzu sorgulama işlemlerinde kolaylıkla tespit edilir. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) diğer e-belge çeşitleriyle benzer şekilde e-SMM sorgulama için de mükelleflere portal sunmuştur. e-SMM sorgulama GİB’in bu pratik aracı sayesinde serbest meslek erbabı kişilerden hizmet alan ve verenler için oldukça kolaylaşır. Yazının devamında işlemin nasıl yapıldığının yanı sıra nelere dikkat etmek gerektiğini öğrenebilirsiniz.

e-Serbest Meslek Makbuzu Sorgulaması Nasıl Yapılır?

GİB’in resmi web sayfasındaki e-SMM bölümünde e-SMM Sorgulama aracı bulunur. Ana sayfayı tıkladıktan sonra “e-SMM” alanından “e-SMM Sorgulama” başlığını görüntüleyin. Karşınıza aşağıdaki ekran çıkacaktır. Burada doldurmanız gereken dört alan bulunur: Satıcı vergi kimlik numarası (VKN) veya T.C kimlik numarası (TCKN), serbest meslek makbuzu numarası, brüt ücret ve beş haneli güvenlik kodu. Bu bilgileri yazdıktan sonra “Gönder” tuşuna basarak sonucu görebilirsiniz.

İşletmeniz, serbest meslek kazancına tabi bir mükelleften hizmet aldıysa GİB’in e-SMM Kayıtlı Kullanıcılar Listesi aracılığıyla e-SMM uygulamasında olup olmadığını kontrol etmek mümkündür. Bağlantıya tıklayıp TCKN/VKN bilgileri ve doğrulama kodunu yazarak yapabilirsiniz.

e-Serbest Meslek Makbuzu Sorgulamasında Nelere Dikkat Etmeli?

e-SMM sorgulama, hem hizmet alanların haklarını korumak hem de serbest meslek erbaplarının vergi yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlamak adına oldukça işlevseldir. Böylece sahtecilik riskleri önlenip yasal uyumluluğun artırılması hedeflenir. Aynı zamanda e-SMM ile belirtilen KDV, gelir vergisi stopajı gibi vergi unsurlarının doğru şekilde hesaplanıp hesaplanmadığını kontrol etmek için önemlidir. Sorgulama sırasında aşağıdaki hususlara dikkat edebilirsiniz:

  • Serbest meslek makbuzunun e-SMM uygulaması çerçevesinde düzenlenip düzenlenmediğini doğrulamanız önemlidir (e-SMM uygulamasına kayıtlı mükellefler, e-SMM Uygulamasına Kayıtlı Mükellefler Listesi üzerinden ilan edilir).
  • Makbuzu düzenleyen kişinin TCKN/VKN bilgilerini doğru girdiğinizi kontrol edebilirsiniz.
  • Makbuz üzerinde yer alan numarayı eksiksiz ve doğru yazdığınızdan emin olun.
  • Makbuzdaki “brüt ücret”, “net ücret”, “net alınan toplam” gibi farklı tutar alanları bulunabilir. Sorgulama sırasında “brüt ücret” bilgisinin hem eksiksiz hem de kuruşlarıyla birlikte doğru girildiğinden emin olun.
  • Güvenlik kodunun genellikle karışık harf ile rakamlardan oluşması sebebiyle kodu eksik yazdığınızda da geçersiz görünebilir.

e-SMM hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz “e-Serbest Meslek Makbuzu Nedir, Nasıl Kesilir?” konulu içeriğe göz atabilirsiniz.

Benzer Blog Yazılarımız