e-Ticaret Stopaj Ne Zaman? e-Ticaret Stopaj Nedir?

e-Ticaret Stopaj Ne Zaman? e-Ticaret Stopaj Nedir?

e-Ticaret stopaj vergisi çevrim içi satış dünyasında büyük endişeler yaratıyor. İnternetten gelir elde eden kişi ve şirketlerden yüksek oranlarda vergi kesintisi olacağını öngören yasa, mevzuatta bir değişiklik veya erteleme olmazsa 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek. Henüz çok tartışmalı ve kesinleşmemiş konunun detaylarına göz atalım.

İçindekiler

e-Ticaret Stopaj Nedir?

2 Ağustos 2024’ta yürürlüğe giren 7524 sayılı vergi kanunları ile birlikte, bazı diğer mevzuatlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de yapılan düzenlemeler neticesinde, elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarının mal/hizmet teminine yönelik sözleşmeler yapmalarına veya sipariş almalarına aracılık eden platformlara vergi tevkifatı uygulama zorunluluğu getirilmiştir. Bu kapsamda, Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yapılan değişikliklerle birlikte, 1 Ocak 2025’ten itibaren firmaların elektronik pazar yerlerindeki mağazalarından gerçekleştirdikleri her satış için e-ticaret platformlarına gelir veya kurumlar vergisi stopajı yapmaları öngörülüyor.

Yeni yılda hayata geçirilmesi planlanan yeni sistemle birlikte, e-ticaret platformları, satıcılardan önceden vergi kesintisi yaparak bu tutarları Maliye Bakanlığı’na aktaracaktır. Cumhurbaşkanınca belirlenebilecek sektör/faaliyet kolları itibariyle tam ile dar mükellef kurumlara yapılan ödemeler üzerinden yine Cumhurbaşkanınca belirlenecek oranlarda gelir ve kurumlar vergisi stopajı yapılacak.

e-Ticaret Stopajı Kimlerden Alınır?

Elektronik hizmet sunucuları ve hizmet sağlayıcıları için öngörülen vergiler, e-ticaret pazar yerlerinde şahıs, anonim ve limited şirket unvanıyla mağaza açan satıcılardan tahsil edilecek. Buna karşılık, ikinci el ürünlerin Dolap benzeri platformlar üzerinden gerçekleştirilen satışlarında bu vergi uygulanmaz. Aynı şekilde, esnaf muafiyet belgesine sahip, vergi mükellefi olmayan basit usul esnaflar ile sosyal medya içerik üreticileri de vergiden muaf tutulacak.

Peki kendi e-ticaret sitesi üzerinden satış yapanlar için durum nedir? Eğer satışlar ödeme aracılığı hizmeti sunan bir platform kullanılarak gerçekleştiriliyorsa, her işlem başına bu vergi kesintisi yine yapılacaktır. Başka bir ifadeyle, sanal POS aracılığıyla gerçekleşen tüm satışlar söz konusu düzenlemenin kapsamına dahil gibi görünüyor.

Kimler ve Hangi İşlemler e-Ticaret Stopaj Uygulamasından Etkilenmiyor?

7524 sayılı kanun değişikliği paketine göre aşağıdaki işlemler ve kişiler vergi kesintisine tabi değildir:

  • Yeni nesil EFT-POS cihazları aracılığıyla gerçekleştirilen ödemeler
  • Tüm nakit ödemeler ile kapıda nakit ödeme ile alınan siparişler
  • Vergi mükellefi olmayan kişiler (Esnaf muafiyet belgesine sahip e-ticaret pazar yeri platform satıcıları, belirlenen gelir altında kazanç elde eden sosyal medya içerik üreticileri, basit usul vergilendirilen esnaflar)

e-Ticarette Stopaj Nasıl Ödenecek?

Pazar yerinde mağazası bulunan şahıs, anonim ve limited şirket unvanına sahip satıcılar herhangi bir ödeme yapmıyor. Trendyol, Hepsiburada gibi elektronik hizmet sağlayıcılar birim satış başına kesinti yaptığı KDV hariç tutarları düzenleyecekleri beyanname ile satıcı adına vergi dairesine beyan edecek. Dolayısıyla satıcıların ekstra bir işlem yapması gerekmiyor.

Yüzde Kaç Oranında e-Ticaret Stopaj Vergisi Kesilecek?

Çevrim içi ürün ve hizmet satışlarında, KDV hariç tutar üzerinden hesaplanan vergi, her birim satış için satıcının kazancından kesilecektir. Yani 22 Aralık 2024’te yayımlanan 32760 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile e-ticaret stopaj oranı %1 olarak uygulanacak. Her satıştaki KDV hariç tutardan %12lik tutar e-ticaret pazar yeri ve sanal pos sağlayıcı tarafından kesintiye uğrayacak.

Limited ve anonim şirket unvanı fark etmeksizin pazar yeri mağazası satıcılarından %1 kesinti yapılması planlanıyor. Örneğin, Trendyol mağazanız üzerinden KDV hariç 10.000 TL tutarında bir satış gerçekleştirdiğinizi düşünelim. 10.000 TL ×%1 hesabına göre yaklaşık 100 TL tutarında kesinti olabilir.

Peki İade Edilen Siparişlerdeki Stopaj Kesintisi de Satıcıya Ödenecek mi?

Konunun belki de en merak uyandıran ve endişe yaratan noktalarından biri de tüketicilerin iade ettikleri ürünlerin tutarları için nasıl işlem yapılacağı. Pazar yerlerinin bu durumda beyan ettikleri stopaj tutarlarını satıcılara iade etmesi gerekir.

Bu düzenlemenin temel amacı, mevcut ekonomik koşulların ve devletin stratejik yaklaşımının gerektirdiği bir dönüşümü yansıtıyor. Şirket gelirlerinden bağımsız olarak uygulanacak kesintilerin, e-ticaretle uğraşan satıcılar tarafından ürün fiyatlarına yansıtılması ihtimali söz konusudur. Her ne kadar 2025 itibariyle yürürlüğe girmesi planlansa da, özellikle iade süreçlerinde nasıl bir yol izleneceği gibi belirsizlikler sürmektedir. Dolayısıyla ilerleyen dönemde bazı revizyonların yapılabileceği ve sürecin daha açıklığa kavuşturulabileceği yönünde bir beklenti doğuruyor.

Benzer Blog Yazılarımız

Güvenlik Şirketi Kurmak için Ne Gerekli? Özel Güvenlik Şirketi Nasıl Kurulur?
E-Dönüştür

Güvenlik Şirketi Kurmak için Ne Gerekli?

Güvenlik, artık bireyler, topluluklar ve işletmeler için vazgeçilmez bir ihtiyaç haline geldi. Kamu güvenliğini desteklemekten sadece resmi kolluk kuvvetleri sorumlu olmadığı için devlet, tamamlayıcı güvenlik

teknokent-sirket-kurmak teknokentte sirket kurmak
E-Dönüştür

Teknokent Şirket Kurmak için Gerekenler

Yenilikçi fikirlerin geliştirilip ticarileştirilmesi için özel tasarlanmış ekosistemler olan teknokentte KDV muafiyeti gibi avantajlar sunulur. Teknokentler, üniversiteler, araştırma merkezleri, teknoloji firmalarının bir araya gelerek yenilikçi