Faaliyet Belgesi Nedir, Nasıl Alınır?

Faaliyet Belgesi Nedir, Nasıl Alınır?

Esnafların, meslek üyelerinin ve şirketlerin ticarette aktif olduğunu gösteren belgelerin genel adı faaliyet belgesi, aynı zamanda işletmedeki değişiklikleri de açıkça gösterir. Dahası ticari hesap açılışı, pazar yeri başvuruları, resmi anlaşmalar gibi birçok alanda talep edilmesi sebebiyle güncellenerek yeniden alınması gerekir. Öte yandan faaliyet belgesi alma işlemlerini artık online yapabilmeniz sayesinde süreç oldukça kısalır. Temin etmek için bağlı bulunduğunuz odaya başvurmanız gereken bu belgeyi uygun ücretler karşılığında alabilirsiniz. Dolayısıyla yazının devamında online faaliyet belgesi nasıl alınır, ne işe yarar gibi sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

İçindekiler

Faaliyet Belgesi Nedir, Ne İşe Yarar?

Şirketler ticari hayatları boyunca tür, iflas, unvan, faaliyet alanı gibi alanlarda zaman zaman değişiklik yapabilir. Bu sebeple faaliyet belgeleri aracılığıyla hala faaliyette olduklarını kanıtlayan ve güncel cari bilgilerini içeren resmi belgeler sunmaları çeşitli kurumlar tarafından talep edilir. Aynı zamanda şirketin ilgili odaya üye olduğunu da gösterir. Genellikle Türkçe istenmesinin yanı sıra arzu edilirse birden fazla dildeki versiyonuyla da alınabilir. Sabit geçerlilik süresinin olması nedeniyle her zaman güncel halinin sunulması önemliyken yetkililerin işletmesinin bağlı olduğu odaya başvurması gerekir.

İş koluna bağlı olarak farklı mercilerden alınır. Tacir sıfatını taşıyan işletmelerin bağlı bulunduğu veya faaliyet alanına uygun sanayi ve ticaret odalarından şirket faaliyet belgesi, esnaf ve sanatkarların esnaf odalarından esnaf odası faaliyet belgesi, mali müşavirlerin YMM ve SMM faaliyet belgesi, tehlikeli madde taşımacılığı yapanların ise tehlikeli madde faaliyet belgesi alması gerekir. Neredeyse her şeyin dijitalleşmesiyle birlikte çevrimiçi olarak aynı gün içerisinde kolaylıkla verilebilir. Aşağıdaki faaliyet belgesi örneğindeki gibi tek sayfa halindeki belgeye oda kayıt sicil sureti adı da verilir:

faaliyet-belgesi-ornegi

Faaliyet Belgesi Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

Faaliyet belgelerinin net bir geçerlilik süresi olmamasına ek olarak odadan odaya göre de değişiklik gösterebilir. Çoğunlukla 1-3 ay arasında geçerli olmasının yanı sıra belge alındıktan sonra şirket ile ilgili yukarıda anlatılanlara benzer herhangi bir değişiklik olması durumunda yeniden alınmasında fayda vardır. Belgeyi almadan önce odanın web sitesini kontrol etmek veya telefonla sormak çok daha sağlıklı olabilir.

Faaliyet Belgesinde Bulunan Bilgiler

Şirkete ait tüm cari bilgilerin yer aldığı faaliyet belgelerinde aşağıdaki unsurlar bulunur:

  • Alınan odanın adı ve veriliş tarihi
  • Şirket sicil numarası
  • Ticari ad ve unvan
  • İşyeri adresi
  • İcra ettiği ticari faaliyet ve ilgili NACE kodu
  • MERSİS numarası (MERSİS No Nedir, Nasıl Alınır?)
  • Şirket derecesi
  • Sermaye
  • Meslek grubu
  • İşe başlama tarihi

Faaliyet Belgesi Nasıl Alınır?

Büyük şehirler ile ilçeler arasında sanayi ve ticaret odaları farklı web altyapıları sunarken bütün odaların bağlı bulunduğu TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) sistemine bağlı küçük birimler de mevcuttur. Dolayısıyla işletmenizin merkezinin bulunduğu adresi kapsayan odanın web sitesini ziyaret etmelisiniz. Faaliyet belgesi vermek için çoğu oda online başvuruları kabul etmektedir. Buna ek olarak istenen belgeler dahil tüm süreçler odaya bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Bununla birlikte belgeyi almadan önce işletmenizin bulunduğu il veya ilçedeki faaliyetiniz ile ilgili sanayi-ticaret odalarına kayıt olarak üye olmanız gerekir; kayıt yaptırmak için gerekli bilgileri “Ticaret Odasına Kayıt Nasıl Yapılır, Kimlere Zorunlu?” başlıklı yazıya tıklayarak bulabilirsiniz. Ayrıca online faaliyet belgesi alırken hali hazırda e-imza/mali mühür sertifikasının da bulunmasına ihtiyaç vardır. Şirket sahibi veya yetkilisinin e-Devlet Kapısı şifresi ile odanın web adresinden kolaylıkla hesap açıp işlem yapmak mümkündür.

Belge teminini çevrimiçi sağlayan ticaret odaları artık faaliyet belgesi için gerekli evraklar talep etmemektedir. Yalnızca işletme cari bilgilerini web sitesinde açtığınız hesaba yazarak süreci tamamlayabilirsiniz. Örneğin en büyük ve köklü odalardan sayılan İstanbul Ticaret Odasından (İTO) belge alırken web sitesini ziyaret ettikten sonra “Online İşlemler” sekmesinden “Faaliyet Belgesi (e-İmzalı)” alanına tıklayıp açılan pencereye ticaret sicil numarasını yazarak ücretini yatırabilir, elektronik imza ile belgeyi alıp e-posta adresinize dijital olarak gönderilmesini sağlayabilirsiniz. Hangi dilde olmasını istiyorsanız belirterek kredi kartı/banka kartı gibi ödeme yöntemleriyle ücretini yatırabilirsiniz.

Ankara Ticaret Odası (ATO) gibi odalarda ise prosedürler değişebilir. ATO web sitesine giriş yaptıktan sonra “Online İşlemler” bölümüne basıp e-Devlet şifrenizle girmeniz istenir. Ayrıca e-Devlet Kapısı hesabınızdan da ilgili odanın adını aratarak da aynı işlemleri yapmanız mümkündür. Ancak dijital değil de, ıslak imzalı belge istiyorsanız odanın adresine fiziki gidip üyelik hizmetleri bölümüne başvuru yaparak ücreti yatırmalısınız.

Faaliyet Belgesi Kaç Günde Çıkar?

Belge alma süresi artık oldukça kısa sürmektedir. Hem ıslak imzalı hem de online başvurularda aynı gün içerisinde alabilmek mümkündür. Online faaliyet belgesi e-posta adresinize gönderildiği veya başvuru yaptığınız sayfaya yüklendiği için çok daha kısa zaman alır.

Faaliyet Belgesi Ücreti Ne Kadar?

Oldukça düşük ücretler karşılığı verilebilen faaliyet belgeleri bazı odalarda ücretsiz olarak bile alınabilir. Aynı başvuru ve temin sürecinde olduğu gibi ücretler de odalar arasında ciddi oranda değişiklik gösterir. Dolayısıyla en kesin bilgiyi üye olduğunuz odaya sorarak öğrenmeniz çok daha sağlıklı olacaktır.

Sonuç olarak ticari banka hesabı açtırmaktan resmi kurumlarla yapılan anlaşmalara kadar ticari hayatın pek çok alanında karşılaşabileceğiniz faaliyet belgesi alma istekleriyle birlikte hatta yapılan işle bağlantılı olarak Türkçe ve diğer dillerdeki versiyonlarını odanızdan öncelikle oda üyelik işlemlerini tamamlayarak kolaylıkla alabilirsiniz.

E-Dönüştür ile işletmenizin dijital dönüşümünü güvenle tamamlayın.
Elektronik fatura ve ihtiyaç duyacağınız diğer e-belgelerin başvurularını uzman ekibimizle kolaylıkla yapabilir, düşük maliyetli ekosisteme geçiş yapabilirsiniz.

İşletmeniz için en uygun teklifi alın:

Formu doldurup bilgi talep edin. İşletmenizin ihtiyacına göre çözümleri
birlikte üretelim ve yapacağınız alımlarınızı en verimli hale getirelim.

Benzer Blog Yazılarımız

Kargo Şirketi Kurmak & Kargo Acentesi Açmak? Kargo Şirketi Nasıl Kurulur?
E-Dönüştür

Kargo Şirketi Nasıl Kurulur?

e-Ticaretin artan hacmine baktığınız zaman, aynı oranda büyüyen kargo ağını görmemek mümkün değil. Bu anlamda kargo şirketi açmak çok doğru bir adım olabilir. Aynı zamanda

Esnaf Kurye Nedir? Esnaf Kurye Nasıl Olunur?
E-Dönüştür

Esnaf Kurye Nedir? Esnaf Kurye Nasıl Olunur?

Motorlu ve araç esnaf kurye hizmetlerinin artık neredeyse bir sektöre dönüştüğünü söylemek mümkün. Nedeni çok açık: e-Ticaret. Tüketiciler artık sadece online pazar yerleri ve web