GİB veya özel entegratör sistemlerinde herhangi bir teknik aksaklık yoksa, yeni oluşturduğunuz e-faturayı alıcısına göndermek istediğiniz zaman önce, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sistemine, oradan da alıcı posta kutusuna iletilerek işlemin başarıyla gerçekleştiğini ifade eden GİB durum kodları ile karşılaşabilirsiniz. e-Fatura durum kodu adıyla da bilinen GİB durum kodu, faturayı GİB’e iletilmek üzere onaylayıp resmişleştirdiğiniz zaman görülür.
GİB’e, özel entegratör yazılımlarından gönderilen faturalar sanki bir zarfa yerleştirilip yollanır. Bazı kodlarda sorun, özel entegratör sisteminde olabilirken bir kısmında ise GİB’den kaynaklanır. Sürecin normal seyrinde ilerlediğini gösteren kodlardan ziyade, hata olduğunu ifade edenlerin nedenleri mükellefler için zaman zaman araştırma konusu olabilir. Tüm kodların listesini vermeye çalıştığımız yazıyı okuyarak karşılaşmanız durumunda nasıl bir aksiyon almanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
İçindekiler
GİB Durum Kodları Listesi
GİB Durum Kodu 1
GİB Durum Kodu 1002
GİB Durum Kodu 1195
GİB Durum Kodu 1120
e-Fatura 1150 Hata Kodu
e-Fatura 1160 Hatası
GİB Durum Kodu 1163
e-Fatura Hata Kodu 1181
Alıcının etiket ve VKN bilgilerinin eksik olması durumunda oluşabilen bu hata kodunda ilgili bilgileri kontrol ederek güncelliğinden emin olmalısınız. Sorun bu değilde şematron hatasından da kaynaklanabilir. Düzeltme yapılarak yeniden göndermeyi deneyebilirsiniz.
GİB Durum Kodu 1215
GİB Durum Kodu 1230
Kullandığınız Yazılımdan Kaynaklanabilen e-Fatura Kodları
e-Fatura dahil tüm e-belge süreçlerini ilgilendiren sorularınızı GİB’in hazırladığı e-Fatura Forum sayfasını ziyaret ederek kolaylıkla sorabilirsiniz. Ayrıca GİB tarafından paylaşılan e-fatura kod listesi içerisinde bulunmayan, genellikle hizmet aldığınız özel entegratör ve kendi altyapınızı kullanıyorsanız yazılımdan kaynaklanabilen kodların bazılarını aşağıda görebilirsiniz:
GİB Durum Kodu 0
GİB Durum Kodu 30
e-Fatura 444
e-Fatura Durum Kodu 50
Bir Elektronik Faturanın Anatomisi
e-Fatura UUİD ne demek?
ETTN numarası ile benzer anlamlara gelen UUİD, o faturaya özel oluşturulan benzersiz numaradır. Faturanın sol üst köşesinde yer alır. “51d3bb18-9650-4c8e-825d-5a7f815cd730” ve benzeri numaralardır.
e-Fatura zarf ID nedir?
Her faturaya özgü 32 numaralı bilgidir.
e-Fatura ID numarası nedir?
ID numarası, faturayı göndereni tanımlayan özel numaradır. İlk üç hanesi şirket adını ifade ederken, sonraki 4 sayı yılı, son 9 hanesi ise o faturaya özgü numaradan oluşur.
e-Fatura hash değeri nedir?
Faturanın orijinal olup olmadığını gösteren numaradır. XML dosyaları içerisinde harf ve numaralı bir değerdir. UUİD ile karıştırılan bu değer genellikle imzanın bulunduğu yerde Digest Value kısmında yazar. Fatura üzerinde fiziksel olarak görünmez.
e-Fatura etiket bilgisi nedir?
Etiketler gönderici ve posta kutusu bilgilerini içerir. VKN, işyeri adresi, unvan gibi zorunlu bilgiler bulunur.
e-Fatura numarası kaç haneli?
16 haneden oluşan numara rakam ve harfler içerir.
e-Fatura kuyrukta ne demek?
GİB’e iletilerek sıraya giren faturaların durumunu belirtir.