fbpx

GİB Durum Kodları Rehberi

gib-durum-kodlari-ve-anlamlari

GİB veya özel entegratör sistemlerinde herhangi bir teknik aksaklık yoksa, yeni oluşturduğunuz e-faturayı alıcısına göndermek istediğiniz zaman önce, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sistemine, oradan da alıcı posta kutusuna iletilerek işlemin başarıyla gerçekleştiğini ifade eden GİB durum kodları ile karşılaşabilirsiniz. e-Fatura durum kodu adıyla da bilinen GİB durum kodu, faturayı GİB’e iletilmek üzere onaylayıp resmişleştirdiğiniz zaman görülür.

GİB’e, özel entegratör yazılımlarından gönderilen faturalar sanki bir zarfa yerleştirilip yollanır. Bazı kodlarda sorun, özel entegratör sisteminde olabilirken bir kısmında ise GİB’den kaynaklanır. Sürecin normal seyrinde ilerlediğini gösteren kodlardan ziyade, hata olduğunu ifade edenlerin nedenleri mükellefler için zaman zaman araştırma konusu olabilir. Tüm kodların listesini vermeye çalıştığımız yazıyı okuyarak karşılaşmanız durumunda nasıl bir aksiyon almanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

İçindekiler

GİB Durum Kodları Listesi

Gönderdiğiniz ve aldığınız faturaların durumunu ilgili faturanın satırına gelip genellikle sol tarafında yer alan zarf sembolüne tıklayarak görüntüleyebilirsiniz. GİB’in paylaştığı ayrıntılı kod listesine aşağıdaki tablolardan bakabilir, hata sebepleri, olası çözümleri ve hata sonucunda yapılması gerekenleri daha kolay görebilirsiniz:
gib-durum-kodları-listesi
gib-durum-kod-listesi
gib-durum-kodu

GİB Durum Kodu 1

Faturanız GİB’e ilk olarak 1 kodu ile “Zarf Kuyruğa Eklendi” bilgisiyle sürece girer. Yani GİB’e başasıyla yönlendirildiğini ve işleme alınmayı beklediğini gösterir. Bekleyerek kodun güncellenmesini, sırasıyla 10, 1000, 1200 ve son olarak 1300 koduyla tamamlandığını görmelisiniz. Başka bir ifadeyle sorunsuz şekilde GİB’e iletilen faturalardaki zarflar aşağıdaki gibi görünür:
basarili-gib-durum-kodu-ornegi

GİB Durum Kodu 1002

e-Arşiv faturaların başarıyla işlendiğini ifade eder.

GİB Durum Kodu 1195

Tabloya bakıldığında bir sistem hatası gibi görünse de aslında, GİB’e gelen her faturanın şematron kontrolünden geçmesi sebebiyle, bu kodu alırsanız formatın GİB’in standartlarına uygun olmadığını anlamalısınız. Aynı zamanda fatura alıcıya bu şekilde iletilmez. Kendi yazılımınız ise şematronu düzeltmeli, başka bir özel entegratör yazılı kullanıyorsanız ilgili düzenlemenin yapılmasını istemelisiniz. Düzeltme yapıldıktan sonra faturaya ait aynı ETTN numarası ile yeniden gönderebilirsiniz.

GİB Durum Kodu 1120

“Zarf Arşivden Kopyalanamadı” şeklinde gelen uyarıdan aynı 1195 hatasındaki ile benzer aksiyonu almanız gerekir.

e-Fatura 1150 Hata Kodu

Aynı şekilde şematronun GİB standartlarına uygun olmadığını ifade eder. Gerekli düzenlemeler yapılarak aynı ETTN ile fatura gönderilmelidir.

e-Fatura 1160 Hatası

Benzer olarak faturanın XML şemasında problem olduğunu gösterir. Entegratör gerekli düzeltmeleri yaptıktan sonra tekrar gönderilmelidir.

GİB Durum Kodu 1163

Bu kod, faturanın daha önce gönderilmiş olma olasılığını gösterir. Yani GİB sisteminde kayıtlı olduğu için yeniden göndermeye çalışmamalısınız.

e-Fatura Hata Kodu 1181

Alıcının etiket ve VKN bilgilerinin eksik olması durumunda oluşabilen bu hata kodunda ilgili bilgileri kontrol ederek güncelliğinden emin olmalısınız. Sorun bu değilde şematron hatasından da kaynaklanabilir. Düzeltme yapılarak yeniden göndermeyi deneyebilirsiniz.

GİB Durum Kodu 1215

1210- “Dokuman Bulunan Adrese Gönderilemedi” yanıtı alan faturanın iletilmesini sağlamak amacıyla sistem yeniden gönderir. Ancak 4. kez başarılı olamadıktan sonra 1215 yanıtını alınır. Aynı ETTN numarasıyla tekrar gönderilmelidir.

GİB Durum Kodu 1230

Hedefin sistemden başarısız olarak dönmesi sebebiyle fatura yeniden gönderilmelidir.

Kullandığınız Yazılımdan Kaynaklanabilen e-Fatura Kodları

e-Fatura dahil tüm e-belge süreçlerini ilgilendiren sorularınızı GİB’in hazırladığı e-Fatura Forum sayfasını ziyaret ederek kolaylıkla sorabilirsiniz. Ayrıca GİB tarafından paylaşılan e-fatura kod listesi içerisinde bulunmayan, genellikle hizmet aldığınız özel entegratör ve kendi altyapınızı kullanıyorsanız yazılımdan kaynaklanabilen kodların bazılarını aşağıda görebilirsiniz:

GİB Durum Kodu 0

Bu kod da faturanın karşı tarafa ulaşmadığını belirtir. Bütünüyle yazılım sağlayıcınız ile ilgili olan hata için onların destek ekibiyle görüşmeniz gerekir.

GİB Durum Kodu 30

Bu yanıtı alıyorsanız acilen yazılımınızın destek ekibiyle iletişime geçmelisiniz.

e-Fatura 444

e-Fatura sisteminizin elektronik imzasının eksik, bozuk veya güncel olmadığı anlamına gelebilir. Kesin bir anlamı olmamasına rağmen sağlayıcınız ile görüşmek en sağlıklı sonuna ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

e-Fatura Durum Kodu 50

Faturanın başarıyla işlendiğini gösterir.

Bir Elektronik Faturanın Anatomisi

Aşağıdaki soruların yanıtlarına bakarak elektronik faturalar için kullanılan terimleri öğrenebilirsiniz:

e-Fatura UUİD ne demek?

ETTN numarası ile benzer anlamlara gelen UUİD, o faturaya özel oluşturulan benzersiz numaradır. Faturanın sol üst köşesinde yer alır. “51d3bb18-9650-4c8e-825d-5a7f815cd730” ve benzeri numaralardır.

e-Fatura zarf ID nedir?

Her faturaya özgü 32 numaralı bilgidir.

e-Fatura ID numarası nedir?

ID numarası, faturayı göndereni tanımlayan özel numaradır. İlk üç hanesi şirket adını ifade ederken, sonraki 4 sayı yılı, son 9 hanesi ise o faturaya özgü numaradan oluşur.

e-Fatura hash değeri nedir?

Faturanın orijinal olup olmadığını gösteren numaradır. XML dosyaları içerisinde harf ve numaralı bir değerdir. UUİD ile karıştırılan bu değer genellikle imzanın bulunduğu yerde Digest Value kısmında yazar. Fatura üzerinde fiziksel olarak görünmez.

e-Fatura etiket bilgisi nedir?

Etiketler gönderici ve posta kutusu bilgilerini içerir. VKN, işyeri adresi, unvan gibi zorunlu bilgiler bulunur.

e-Fatura numarası kaç haneli?

16 haneden oluşan numara rakam ve harfler içerir.

e-Fatura kuyrukta ne demek?

GİB’e iletilerek sıraya giren faturaların durumunu belirtir.

Benzer Blog Yazılarımız

marti-tag fatura-marti-tag-sahis-sirketi
E-Dönüştür

Martı Tag Fatura ve Şirket Zorunlu mu?

Martı tarafından sunulan bir araç paylaşım uygulaması olan Martı Tag fatura kesme zorunluluğu getiriyor. Aynı güzergahta seyahat etmek isteyen kişileri bir araya getirerek, araç sahiplerinin