Güvenlik, artık bireyler, topluluklar ve işletmeler için vazgeçilmez bir ihtiyaç haline geldi. Kamu güvenliğini desteklemekten sadece resmi kolluk kuvvetleri sorumlu olmadığı için devlet, tamamlayıcı güvenlik hizmeti desteğine ihtiyaç duyar. Özellikle büyük şehirlerdeki güvenlik ihtiyacını karşılamak adına özel güvenlik şirketi kurmak mantıklı bir girişim olabilir. Böylelikle güvenlik sektörü hızla büyüyerek daha çok yatırımcının dikkatini çekiyor. Özellikle, fikir son yıllarda birçok girişimcinin radarına girmeye başladı.
Elbette, sadece kârlı bir iş fırsatı değil; aynı zamanda büyük bir sorumluluk anlamına geliyor. Nitekim insanların can ve mal güvenliğini sağlamak gibi hayati bir hizmet vereceksiniz. Dolayısıyla, sektörde başarının anahtarı, hem operasyonel hem de yasal süreçlere hakim olarak kaliteli hizmet anlayışını benimsemek olabilir. O halde yazının devamında iş fikrini hayata nasıl geçirebileceğinize dair bilgiler bulabilirsiniz.
İçindekiler
Güvenlik Şirketi Nedir, Ne İş Yapar?
Bireyler, işletmeler ile kurumların güvenliğini sağlamak amacıyla hizmet veren profesyonel kuruluşlar olan güvenlik şirketleri, insanların can ve mal güvenliğini tehdit eden riskleri minimize etmek adına çeşitli yöntemler ve teknolojiler kullanır. Özel güvenlik şirketleri, hem bireysel hem de kurumsal ihtiyaçlara yönelik güvenlik çözümleri sunar. Güvenlik şirketi deyince çoğunlukla organizasyonlar akla gelse de aşağıdaki faaliyetleri de gerçekleştirirler:
- Görevliler aracılığıyla, belirli alanın veya tesisin fiziksel korunmasından sorumlu olabilir. Örneğin, alışveriş merkezi, otel, site, hastane gibi yerlerde güvenliği sağlamak için personel görevlendirilir.
- Kamera sistemleri (CCTV), alarm sistemleri, erişim kontrol cihazları gibi elektronik koruma çözümleri sunar. Olayların önlenmesi veya sonrasında delil toplanması için kritik bir öneme sahiptir.
- VIP koruma hizmetleri de verir. Kişisel güvenlik görevlileri özel bireyleri, aileler gibi insanları korur. Politikacılar, ünlüler veya iş insanları bu hizmetlerden sıklıkla faydalanır.
- Konserler, spor etkinlikleri, konferanslar gibi büyük organizasyonların düzenlenmesinde güvenliği sağlamaya çalışır.
- İşletmelerin veya bireylerin karşılaşabileceği riskleri analiz ederek, güvenlik stratejileri oluşturup tavsiyelerde bulunur.
Şirketlerin özel güvenlik faaliyeti verebilmesi, İçişleri Bakanlığından aldığı izine göre düzenlenir. Valilik onayı alınmadan özel güvenlik birimi oluşturulamaz veya özel güvenlik hizmeti sağlanamaz. Özel güvenlik faaliyetleri; 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ile düzenlenir.
Kanun hükümlerine göre özel güvenlik şirketleri İçişleri Bakanlığı’nın denetimine tabidir. İçişleri Bakanlığı, il jandarma, il valiliği, Emniyet Müdürlüğü ve ticaret sanayi odası personellerinden oluşturulan özel güvenlik komisyonu ile yönetilirler. Silah, teçhizat kullanımından, koruma personelinin niteliklerine kadar her şey komisyon tarafından belirlenir. Örneğin yasanın 8. maddesine istinaden sağlık ve eğitim tesislerini koruyan personeller silah bulunduramaz.
Güvenlik Şirketi Açma Şartları
İçişleri Bakanlığı, güvenlik şirketi kurmak isteyen kişilerden aşağıdaki şartları talep eder:
- Tüzel kişilik statüsündeki anonim veya limited şirket türlerinden birinde şirket kurmak gerekir.
- Şirketin faaliyet izni alabilmesi için hisseleri nama yazılı olmalı, faaliyet alanı yalnızca koruma/güvenlik hizmetleriyle sınırlı olmalıdır.
- Kurucu/kurucuların en az dört yıllık lisans mezunu olması gerekmekle birlikte Özel Güvenlik Temel Eğitim Sertifikası da bulunmalıdır.
- Özel Güvenlik Faaliyet İzin Belgesi, İçişleri Bakanlığı’ndan temin edilmelidir.
- Çalıştırılan personeller Özel Güvenlik Temel Eğitimi aldıktan sonra İçişleri Bakanlığı’nın özel güvenlik sınavını başarıyla geçmelidir. Ayrıca hükümlü ve engelli personel çalıştırılmamalıdır.
- Özel güvenlik görevlilerinin her birine özel güvenlik mali sorumluluk sigortası yaptırılmalıdır.
Güvenlik Şirketi Nasıl Kurulur?
Aşağıdaki güvenlik şirketi açmak için gerekli belgeleri Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ibraz etmeniz gerekir:
- Şirketin unvanı, merkez adresi, vergi dairesi adı ve vergi numarası, sabit IP adresi, telefon numaraları, kurumsal e-posta adresi, kurucu, yönetici ve varsa tüzel kişi ortak temsilcilerinin T.C. kimlik ile telefon numaraları, dilekçe ekinde yer alan belgelerin listesi, talep ve açıklamaların net bir şekilde ifade edildiği başvuru dilekçesinin eksiksiz doldurulmuş kurucu imzalı hali
- Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayımlanmış ana sözleşme (orijinal, Ticaret sicilden onaylı suret veya Ticaret Sicil Müdürlüğü’nden alınmış Sicil Tasdiknamesi). Bakanlık TOBB üzerinden kontrol edebildiği için tescil ve ilan edilmesi yeterlidir.
- Kuruculara ait dijital ortamda hazırlanmış, fotoğraflı, resmi olarak onaylı güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formları
- Yabancı kurucu var ise hepsi apostil edilmiş Türkçe noter onaylı pasaport, ülkelerinden aldığı Türkçe’ye çevrilmiş adli sicil kaydı, noter onaylı Türkçe ikametgahı
- Ortaklar tüzel kişi ise; limited için güncel hissedar bilgilerinin yer aldığı Ticaret Sicil Gazetesi, anonim şirketlerde ortak pay defteri sureti, gerçek kişi ise dijital ortamda hazırlanmış güvenlik soruşturması ile arşiv araştırması formları
- Yöneticilerin; dijital hazırlanmış güvenlik soruşturması/arşiv araştırması formları, dört yıllık yükseköğretim diploması, yönetici atamasına dair noter tasdikli yetki belgesi, Özel güvenlik temel eğitimi sertifikası (ibraz zorunlu değildir, ancak eğitim alınmış olmalıdır), temel eğitim muafiyeti olanlar için ilgili belge (örneğin, emeklilik belgesi ve genel kolluk emekli kimliği)
- Özel güvenlik görevlilerince kullanılacak üniforma kataloğu
- Kıyafet kataloğu ücretinin, Polis Akademisi Başkanlığı Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü hesabına yatırıldığına dair dekont
- Faaliyet izni belgesi almaya hak kazanan şirketler için Maliye Bakanlığı Vergi Dairesi’nin hesabına ruhsat harcının yatırıldığına dair dekont
Limited ve anonim şirket kurma adımları ile gerekli belgeleri aşağıdaki içerikleri görüntüleyerek öğrenebilirsiniz:
Güvenlik Şirketi Kurmak Kârlı mı?
Yüksek getiri potansiyeli sunan güvenlik hizmetlerinde kazanç faaliyet alanına göre değişebilir. Şirket maliyetleri ve gerekli sermaye oldukça yüksek iken uzun vadede başarı şansı şirket performansına bağlı olarak yüksek olabilir.
Güvenlik Şirketi Kurma Maliyeti Ne Kadar?
Limited ve anonim şirket gerektirdiği için öncelikle minimum sermaye tutarına ek olarak ruhsat harcı, noter masrafları, personel giderleri, ekipman gibi harcamalar göz önünde bulundurulduğunda ciddi bir yatırım gerektirebilir. Harç, minimum sermaye tutarı gibi değişkenlerin yıllık olarak güncellenmesi sebebiyle net rakam vermek mümkün değildir.