fbpx

KEP Adresi Nedir, Nasıl Alınır?

kep-adresi-nedir-kep-basvuru

KEP adresi dışında kullandığınız e-posta adreslerinden gönderdiğiniz iletilerin tarafınızdan geldiğini kanıtlamanın ne kadar zor olduğunu biliyor muydunuz? Açılımı “Kayıtlı Elektronik Posta” olan KEP sistemi, resmi yazışmaların adeta kurtarıcısı rolüne bürünür. Bireysel anlamda pek ihtiyaç duyulmasa da özellikle işletme sahiplerinin kurumsal veya resmi yazışmalardan sözleşme iptallerine kadar neredeyse her konuya dair bildirimlerini KEP üzerinden yapmalarında büyük fayda var.

Aynı zamanda birçok matbu evrak işinden kurtarması sayesinde ödenen KEP fiyatlarına kıyasla son derece ekonomik bir yöntem. Dolayısıyla bu yazıyı okuyarak KEP ne demek, almak için neler gerekli hemen öğrenebilirsiniz.

KEP Adresi Nedir, Ne İşe Yarar?

Kayıtlı Elektronik Posta sistemi, her türlü bilgi ve belge paylaşımını yasal anlamda geçerli kılan ileti uygulamasıdır. İşleyişi TTK 1525/2 maddesiyle 28036 sayılı yönetmeliğine göre belirlenen sistemde yetkili merci Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) olurken 2011’den bu yana kullanımdadır.

BTK’nın yetki verdiği kayıtlı elektronik posta hizmet sağlayıcıları (KEPHS) tarafından ücretli bir hizmet olarak kullanıcılara sunulur. KEP hesabı satın alan kullanıcılara KEPHS tarafından “ticariünvan/isim.hsx.kep.tr” uzantılı alan adları verilir. Bu adresler üzerinden iletişim kurarlar. Her sağlayıcı “hs1, hs2” gibi numaralara sahiptir.

KEP nedir? Tam olarak cevaplarken yasal geçerliliği olan, güvenli, hem zaman hem de maliyet tasarrufu yapmaya imkan tanıyan e-posta anlamına geldiğini söyleyebiliriz. KEP ile gönderilip alınan mesajlar yasal delil olarak kabul edilebilir. Bu sayede resmi ve ticari yazışmalar için en güvenilir iletişim kanallarından biridir.

Bunun dışında özel şifreleme teknolojileri barındıran sistem elektronik imza ile kullanılabildiği için ileti bütünlüğü ve gizliliği maksimum seviyede korunur. Buradaki hassas bilgilere yetkisiz erişim neredeyse imkansızdır.

KEP ile Neler Yapılabilir?

KEP hesabınızı resmi ve ticari başta olmak üzere tüm yazışmalarınız için kullanabilirsiniz. Ancak özellikle işletmelerin çok işine yarayan sistemi şirketler aşağıdaki işlemlerde kullanmayı tercih edebilir:

  • Kamu kurumları ile her türlü resmi yazışma ve başvurularınızda kullanın.
  • İtiraz dilekçesi, dilekçe gibi belgeleri gönderebilirsiniz.
  • Kamu kurumlarından gelen tebligat gibi bildirimleri alırsınız.
  • İhtar, ihbar ve benzeri yasal bildirimleri bu kanalla yapmak mümkündür.
  • Sözleşme, irsaliye, fatura gibi ticari belgeleri iletebilirsiniz. Özellikle e-fatura iptalini yapmanız için bir araçtır; detaylarına “e-Fatura İptali Nasıl Yapılır?” başlıklı yazıdan bakabilirsiniz.
  • Tedarikçi, müşteri ve diğer iş ortaklarınız ile güvenli şekilde iletişim kurmanıza yardımcıdır.
  • İhale teklifleri sunabilirsiniz.
  • Bankalar ile hesap işlemleri yapabilirsiniz.

KEP Adresi Nereden Alınır?

BTK’nın sitesinde paylaşılan kayıtlı elektronik posta hizmet sağlayıcılardan birini seçerek onların web adreslerinden online başvuru yapabilirsiniz. İlgili listeye btk.gov.tr/kayitli-elektronik-posta-hizmet-saglayicilar bu adrese tıklayarak da ulaşabilirsiniz.

KEP Adresi Nasıl Alınır?

KEP adresi almak için öncelikle mali mühür veya e-imza satın almanız gerekir. Çünkü KEP sistemine giriş işlemlerinde kullanmak zorunludur. Ancak sadece ileti almak için istiyorsanız e-imzaya gerek yoktur. Ardından seçtiğiniz PTT gibi bir hizmet sağlayıcının web adresinden online başvuru yapabilirsiniz.

KEP Adresi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Her hizmet sağlayıcının farklı web siteleri olmasına rağmen başvuru süreci benzerdir. Bu nedenle PTT KEP adresi başvuru işlemlerinden örnek vererek anlattık:

  • PTT KEP alabilmek için basvuru.hs01.kep.tr adresini tıklayın. Aşağıdaki görseldeki gibi “KEP Ön Başvuru” alanına tıklayın. TC kimlik numarası ile güvenlik kodunu yazarak ilerleyin. Karşınıza çıkan ön başvuru formunu eksiksiz doldurun.
kep-adresi-nasil-alinir
  • Bu kısımda posta kutusu alan büyüklüğü, yıllık aidat, gönderi paketi, yazışma paketi gibi tercihleri yapmanız gerekir.
kep-on-basvuru
  • Ardından “Ön Başvuru Yap” butonuna basın. Verilen ön başvuru numarasına ek olarak yatırmanız gereken ücreti görebilirsiniz. İlgili ücreti yatırarak gerekli belgeler ile PTT şubelerine başvurduğunuzda aktivasyon işlemleri başlatılır.
  • KEP adresi için gerekli evraklar aşağıdaki gibidir:
kep-adresi-icin-gerekli-evraklar
Konu hakkında merak edilen diğer sorular ise şöyledir:

Başvurunun tamamlanmasının ardından KEP sistemine kayıtlı olursunuz. Cep telefonunuza gelen şifre ile parolayı KEP uygulamasına girince aktivasyon tamamlanır. Sonrasında mobil imza veya şifreniz ile sisteme giriş yapabilirsiniz.

Örneğin PTT KEP kullanıcıları hs01.kep.tr adresine tıklayıp e-imza, mobil imza, şifre veya e-Devlet bilgileriyle giriş yapabilir.

İlgili sağlayıcının ofis veya web sitesinden yapabilirsiniz.

Sadece kendi KEP hesabınızdan KEP kullanan kullanıcıların hesaplarına mail atabilirsiniz.

PTT KEP ve e-Devlet üzerinden PTT’yi kullanan kullanıcıların listesine erişebilirsiniz. Ancak listede sadece izin veren adresler yer alır. Diğer hesaplar bazı kuruluşların web sitelerinde yazabilir. Yazmıyorsa direkt olarak kendilerine sormak gerekir.

Gerçek ve tüzel kişiler için şimdilik zorunlu değildir. Öte yandan kamu kuruluşları e-Yazışma Projesi kapsamında KEP kullanmalıdır. Sermayesi paylara bölünmüş komandit, anonim ve limited şirketlerde tebligatların elektronik yapılması zorunluluğu vardır, bu nedenle alması gerekir. Diğer şirket türlerinde ise isteğe bağlıdır.

pttkep.gov.tr/ucretler/ bağlantısına tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Benzer Blog Yazılarımız