Mali müşavir ve mükellef arasındaki iş ilişkisi yasal açıdan güvence altına alınmıştır. Dolayısıyla hem serbest muhasebeci hem de yeminli mali müşavir mükellefleri ile hizmet sözleşmesi yapmak zorundadır. Özellikle Gelir İdaresi Başkanlığı’nın dijital dönüşüm uygulamaları nedeniyle mükelleflerin elektronik defter tutma zorunluluğu arttıkça bu sürecin daha da dikkatle takip edildiğini söylemek mümkün.
Öte yandan mükellef bulmak isteyen mali müşavir ve muhasebeciler ilk müşteri işlemlerinde bazı noktalara dikkat etmelidir. Nitekim bu, mesleğe yeni başlayan kişiler için daha fazla önem taşır. Mali müşavir mükellefiyet açtırmak isteyen müşteriler için hangi işlemleri yerine getirmeli? Aynı zamanda mükellef bulma sürecinde nasıl bir yol izlemeli? Yazının devamında bu konu başlıklarını inceleyen bir içerik hazırladık.
İçindekiler
Mali Müşavir Mükellef Bulmayı Kolaylaştırmaya Yardımcı Yöntemler Neler Olabilir?
SMMM ve YMM’ler gelirlerinin çoğunu vergi mükellefleri aracılığıyla kazanırlar. Mükellef bulmak zaman alabilir. Sabırla, sürekli olarak yeni müşteriler aramaya devam etmek gerekir. Muhasebenin hangi branşına yoğunlaşacağınızla bağlantılı şekilde hedef kitlenizi buna göre oluşturmak ilk adım olabilir. İkinci olarak da hangi konularda uzman olduğunuzu belirleyip bu konularda hizmet veren şirketlere odaklanın. Ayrıca meslektaşlarınızın neler yaptığını analiz edip kendinizi onlardan farklı kılmak da faydalı olabilir.
Özellikle büro açıp mesleğe yeni adım attıysanız mükellef edinme kaynağı araştırma konusunda yaşayacağınız zorluklar başlangıçta normal olacaktır. Faaliyete devam edenlerden ziyade, şirket kurma sürecinden itibaren işbirliği yapabileceğiniz yeni girişimler bulmak daha uzun soluklu gelirler kazanmanıza yardımcı olabilir. Bu anlamda aşağıdaki önerileri göz önünde bulundurabilirsiniz:
- En güçlü referanslarınız mevcut mükelleflerinizdir. Onlardan yeni müşteri referansları isteyin.
- Sektördeki eski iş arkadaşlarınız size yeni iş fırsatları sunabilir.
- Aile, arkadaşlar ve çevrenizdeki kişilere işiniz hakkında bilgi verin ve potansiyel müşteriler olup olmadığını sorun.
- Girişimcilik ile ilgili etkinliklerde mükellef adaylarıyla tanışma şansınız oldukça yüksektir. Bu anlamda fuarlar, özellikle B2B iş yapan firmalar için düzenlenen organizasyonlar harika bir fırsattır.
- Mesleki birliklere üye olarak sektördeki gelişmeleri takip edebilir, diğer muhasebecilerle işbirliği yapabilirsiniz.
- Sosyal medya ağlarını etkili kullanın. Özellikle LinkedIn başta olmak üzere Facebook ve diğer sosyal medya platformları üzerinden potansiyel müşterilere ulaşabilirsiniz.
- Yerel işletme rehberlerine kayıt olarak görünürlüğünüzü artırabilirsiniz.
- Sektörünüzle ilgili forumlarda aktif olarak yer alıp uzmanlığınızı göstererek potansiyel müşterilere danışmanlık verin.
- Kurumsal bir web sitesi oluşturarak hizmetlerinizi tanıtın ve potansiyel müşterilerin size kolayca ulaşmasını sağlayın.
- Web sitenizde sektörle ilgili blog yazıları hazırlayıp arama motorlarında daha üst sıralarda yer almaya çalışın.
- Potansiyel müşterilere kişiselleştirilmiş e-postalar göndererek ilgi çekin.
- Potansiyel müşterileri telefonla arayarak hizmetleriniz hakkında bilgi verin ve randevu alın.
Mükellef bulmak için daha onlarca öneri sıralanabilir. Bunların arasında belki de en önemlisi var olan mükellefleriniz ile etkili iletişim kurmaktır. Bu yeni mükellefler kazanmanın anahtarı olabilir. Uzun vadede mevcut olanları tutmanın yolu buradan geçecektir.
Mali Müşavir Sözleşmesi Nedir, Ne İşe Yarar?
Bağımsız çalışan YMM ve SMMM ilk müşteri işlemlerindeki en önemli adım mükellef ile hizmet sözleşmesi yapmaktır. Bu zaten “Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” 24. maddeye göre bir bazı durumlarda zorunludur.
23. maddeye istinaden meslek mensubu işletmesinin mali müşavirliğini yapmasını isteyen işletmenin talebini iş kabulu usulüne göre reddedebileceği gibi kabul edebilir. İşi kabul eden müşavir ve mükellef defter tutma, devamlılık gerektiren müşavirlik hizmetinde, inceleme/denetimler yapmak ve ilgili raporları düzenlemek ile yeminli mali müşavir onay işlemleri için sözleşme yapmalıdır.
Mali Müşavir Mükellef Sözleşmesi Nasıl Yapılır?
Mali müşavir veya muhasebeci mükellef sözleşmesinde tarafların açık adresleri, vergi kimlik numarası ile vergi dairesi bilgisi, yapılacak işlerim amacı/kapsamı, tarafların sorumluluk/yükümlülükleri, ücret tutarı, ödeme şekli, sözleşme yeri/tarihi/süresi mutlaka belirtilmelidir.
Muhasebeci mükellef sözleşme örneğine TÜRMOB web sayfasından bakabilirsiniz. Ayrıca mükellefin işletme türüne uygun olarak gereken defter türleri noterde onaylatılmalıdır. Bununla birlikte artık birçok işletme e-defter ve elektronik beyanname kullanmak zorunda olduğu için 340 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği nedeniyle elektronik beyanname göndermede yetkili olmanız gerekir.
Dolayısıyla Elektronik Beyanname Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi’ne ait bilgileri intvd.gib.gov.tr üzerinden girerek onaylamalısınız. Buna ek olarak bu sözleşmeler e-Birlik sistemindeki kaydınızı doğruladıktan sonra bağlı bulunduğunuz TÜRMOB odasına bildirme zorunluluğunuz da var.
Mali Müşavir Mükellefin Faturasını Kesebilir mi?
Mali müşavirler mükelleflerinin faturalarını kesemezler. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen mevzuata göre, fatura düzenlenme sorumluluğu mükellefe aittir. Mali müşavirler, mükelleflere bu konuda danışmanlık ve destek hizmetleri sunabilir, ancak fatura kesme işlemi mükellefin kendisine ait bir görevdir.
Sonuç olarak şu noktayı hatırlatmakta fayda var: Yukarıda potansiyel mükellefleri tanımlamak amacıyla “müşteri” ifadesini kullandık. Aslında müşteri kavramı bu mesleğe uygun değildir. Gerçek ve tüzel kişilerin ticaret yolculuğuna eşlik eden ve bu sürecin altından kalkmasına yardımcı en önemli mesleklerden birini icra ediyorsunuz.
Çünkü 3568 sayılı Serbest Muhasebeci̇ Mali̇ Müşavi̇rli̇k ve Yemi̇nli̇ Mali̇ Müşavi̇rli̇k Kanunu 2. maddesine göre; “Mali müşavirlik ve muhasebecilik mesleğinin konusu itibariyle tüzel ve gerçek kişilere ait teşebbüs ve işletmelerin; muhasebe standartlarına uygun olarak defter tutma, bilanço, gelir tablosu, vergi beyannamesi gibi mali tabloları hazırlama ve diğer muhasebe işlemlerini gerçekleştirme, finansal raporlama yapmak ve analiz etme” gibi önemli yükümlülükleri vardır.
Öncelikle işletmelerin dijital dönüşüm dostu E-Dönüştür; Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerimiz için kurulum ve abonelik ücreti dahil tamamen ücretsiz şekilde açıktır; bunun yanında ücretsiz e-SMM desteği de sunuyoruz. Başvurmak için hemen tıklayın!
Mükellefleriniz arttıkça takibi zorlaşabilir. Bu nedenle E-Dönüştür Mali Müşavir Programı da ücretsiz. Mükelleflerinizin bilgilerini yönetip faturalandırma süreçlerini görebilir ve diğer muhasebe programlarına raporlarını kolaylıkla aktarabilirsiniz. Kullanmaya şimdi başlayın!
Son olarak da kazançlarınızı artırmaya katkı sağlayacak ve yüksek komisyon oranları sunan E-Dönüştür Bayilik Sistemimiz var. Davet ettiğiniz mükellefleriniz E-Dönüştür kullandıkça kazanabilirsiniz! Bayilik başvurusunu hemen yapın!
Detaylı bilgi için Mali Müşavir Programı sayfamızı inceleyebilirsiniz.