Muhasebeci ücretlerini belirleyen birçok faktör saymak mümkündür. Yeminli Mali Müşavir (YMM) ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) mesleklerine mensup kişilerin verdikleri hizmetlere karşılık alacakları ücretleri; öncelikli olarak her yıl sonu yayımlanan Serbest Muhasebeci̇ Mali̇ Müşavi̇rli̇k ve Yemi̇nli̇ Mali̇ Müşavi̇rli̇k Asgari̇ Ücret Tari̇fesi̇ Tebliği belirler. Ardından Türki̇ye Serbest Muhasebeci̇ Mali̇ Müşavi̇rler ve Yemi̇nli̇ Mali̇ Müşavi̇rler Odaları Bi̇rli̇ği̇ (TÜRMOB) web sitesinde tüm meslektaşlara duyurur. Asgari mali müşavir ücret tarifesi netleştikten sonra muhasebeci ücretine karar verebilir. Dolayısıyla yazının devamında mali müşavir ücret tarifesi 2024 ve buna bağlı olarak da muhasebe ücretleri 2024 tutarlarına yer verdik.
İçindekiler
Piyasadaki Muhasebeci Ücretleri Ne Kadar Olmalı?
Aylık muhasebeci ücretlerinin bir standardı yoktur. Sürecin yasalar ve yönetmeliklerle sınırlandırılması nedeniyle kesin rakam vermek sağlıklı olmaz. Ancak 3568 sayılı Serbest Muhasebeci̇ ve Yemi̇nli̇ Mali̇ Müşavirlik Kanunu 46. maddeye göre mali müşavir ücreti tarifedeki asgari rakamın üzerinde olmalıdır. Çünkü verilen listenin altındaki tutarlar için iş kabulu yasaktır. Asgari rakamların üzerinde bir fiyatlandırma politikası uygulamak gerekir.
“Serbest Muhasebeci Mali Müşavir/Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” 46. maddesinde verilen tutarların altında ücrete hizmet sunan meslek mensupları hakkında disiplin cezası uygulanacağı ifade edilir.
Muhasebeci Ücretleri 2024 Ne Kadar?
Yeminli ve Serbest Muhasebeci Mali müşavir ücret tarifesi 2024 listesine buraya tıklayarak ulaşabilir, 32424 sayılı tebliğden detaylarına da bakabilirsiniz. İşletme türü, tuttuğu defter çeşidi, kaç işçi çalıştırdığı, hangi ilde bulunduğu (merkez nüfusuna göre iller dörde ayrılmıştır) gibi hususlar ücretleri değiştirir. Tarifede aylık KDV dahil tutarlar gösterilmiştir.
Özetle bir SMMM ve YMM; asgari tutarların haricinde yapılacak işin miktarı ve karmaşıklığı, mükellefin cirosu, çalışan sayısı, faaliyet gösterdiği sektör gibi noktalara bağlı olarak ücret belirleyebileceği gibi kendi deneyim ve uzmanlık alanı, hizmetin sunulduğu coğrafi bölge, ek olarak talep edilen hizmetlere göre de fiyatlandırma politikası sunabilir. Saatlik, proje bazlı, aylık sabit ve komisyon bazlı olarak farklı usullerde çalışabilir. Ücretli sunulan hizmetler ise aşağıdaki gibidir:
- İşletmenin tüm finansal işlemlerinin düzenli olarak kaydedilmesi, defterlerin tutulması ile raporlanması
- Gelir vergisi, kurumlar vergisi, katma değer vergisi gibi tüm vergi beyannamelerinin hazırlanıp ilgili kurumlara teslim edilmesi
- Bilanço, gelir tablosu gibi finansal tabloların hazırlanması, mali analizlerin yapılması
- İşletmenin finansal kayıtları ile işlemlerinin bağımsız olarak denetlenip raporlanması
- Vergi planlaması, şirket kuruluşu, mali yapılandırma, finansal analiz gibi konularda danışmanlık verilmesi
- Bilanço, gelir tablosu, nakit akım tablosu gibi finansal tabloların hazırlanıp analiz edilmesi
- Finansal tabloların ilgili kurum kuruluşlara sunulması
- Vergi incelemeleri sırasında işletmeyi temsil etmek
İthalat ihracat işlemlerinde gümrük beyannamelerinin hazırlanmasıyla gümrük işlemlerinin takibi - Personel ücretlerinin hesaplanması, sosyal güvenlik ödemelerinin yapılıp bordroların hazırlanması
- Yatırım projelerinin finansal yönlerinin değerlendirilip raporlanması
Muhasebeci Ücretleri Nasıl Belirlenir?
Meslek odası yönetim kurulları yıl sonuna doğru örnek tarife hazırlayarak odalar birliğine gönderir. Odalar birliği, Maliye Bakanlığına ilettikten sonra nihai karar oradan çıkar. Son olarak karar Resmi Gazete’de yayınlanıp yeni yılda 1 Ocak itibariyle uygulanmak üzere yürürlüğe girer.
Mali Bakanlığı sayesinde hem mali müşavirlere hem de mükelleflere sağlanan güvence alınan ücretlerde şeffaflığa imkan tanır. Mükelleflerinize adil bir fiyatlandırma politikası sunmak adına yıllık tarifeleri detaylı inceleyip bir fiyat listesi oluşturabilirsiniz.
E-Dönüştür mali müşavirlerimize ücretsiz kullanım ve e-SMM desteği sunuyor. E-Dönüştür Bayilik sistemimiz ile yüksek komisyon oranlarıyla da gelir elde edebilir, ücretsiz Mali Müşavir Programı ile mükelleflerinizin takibini kolaylaştırabilirsiniz.
Öncelikle işletmelerin dijital dönüşüm dostu E-Dönüştür; Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerimiz için kurulum ve abonelik ücreti dahil tamamen ücretsiz şekilde açıktır; bunun yanında ücretsiz e-SMM desteği de sunuyoruz. Başvurmak için hemen tıklayın!
Mükellefleriniz arttıkça takibi zorlaşabilir. Bu nedenle E-Dönüştür Mali Müşavir Programı da ücretsiz. Mükelleflerinizin bilgilerini yönetip faturalandırma süreçlerini görebilir ve diğer muhasebe programlarına raporlarını kolaylıkla aktarabilirsiniz. Kullanmaya şimdi başlayın!
Son olarak da kazançlarınızı artırmaya katkı sağlayacak ve yüksek komisyon oranları sunan E-Dönüştür Bayilik Sistemimiz var. Davet ettiğiniz mükellefleriniz E-Dönüştür kullandıkça kazanabilirsiniz! Bayilik başvurusunu hemen yapın!
Mükellef bulma ve hizmet sözleşmesi hazırlama süreçleri hakkında da detaylı bilgi edinmek isterseniz Mali Müşavir Mükellef Rehberi başlıklı yazıya göz atabilirsiniz.