Ön muhasebe işlemleri çok uzun süredir kağıt üstünde yapılmıyor; ön muhasebe tutmayı kolaylaştıran ön muhasebe programı süreci büyük ölçüde rahatlatıyor. Bir işletmenin finansal süreci sağlıklı yönetebilmesinin yolu, ön muhasebeden geçiyor. Dolayısıyla çalıştığınız müşteri firmalarla olan maddi ilişkinizdeki verip aldığınız çek-senetler, nakit akışı, banka hesapları, kasa yönetimi ve daha birçok temel işi düzen içerisinde götürdüğünüz işlemlerin genel adı ön muhasebe anlamına geliyor. Elbette şirketinizin anlaşmalı olduğu bir muhasebeci varsa bu gibi soruları merak etmeniz gerekmiyor, o daha kapsamlı şekilde tutacaktır. Ama yoksa mali kayıt tutmanın en pratik yolu kolay ön muhasebe programları arasından birini seçip kullanmaya başlamak olabilir. Bu nedenle programı özellikleriyle birlikte nasıl kullanabileceğinizi anlatan bir içerik hazırladık.
İçindekiler
Ön Muhasebe Programı Nedir, Ne İşe Yarar?
Ön muhasebe programları temel muhasebe işlemlerini dijital olarak yapıp kayıt etmeyi sağlayan yazılımlardır. İşletmenizin borç, gider ve gelirlerini şeffaf bir biçimde kaydetmenizi kolaylaştırmasının yanı sıra para transferleri gibi işlemleri gerçek zamanlı olarak takip etmenize yardımcı olur. Böylece yevmiye defterine kesinliği olan veriler eklemeyi mümkün kılar. Dolayısıyla daha doğru kar-zarar hesabı yapılabilir. Yüzlerce yazılım geliştirici tarafından kullanıcılara sunulan ön muhasebe programlarının genellikle çoğunda bu kalemleri eklemenizi sağlayan özellikler yer alır.
Ön Muhasebe Programında Neler Yapılır?
Günümüzde neredeyse tamamı bulut tabanlı altyapıda olması sayesinde internetin olduğu her yerde kullanmayı sağlamasına ek olarak sunucu vb. yerlerden giriş yapma sorununu ortadan kaldırır. Hata olasılığını en aza indiren programa kullanıcı adı ve şifreniz ile kaydolarak hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Çoğu programda cari hesap yönetimi, kasa/banka yönetimi, fatura/irsaliye takibi, çek/senet yönetimi gibi modüllerden oluşsa da daha gelişmiş olanlarında stok yönetimi ekranları da bulunabilir. Özetle kullanımı kolay sade arayüze sahip olan ön muhasebe programlarında bulunan özellikleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- İşletmenin tüm gelir-giderleri kolaylıkla Excel ve diğer formatlarda raporlanıp çıktısı alınarak diğer muhasebe yazılımlarına aktarılabilir. Bunun yanında şirket toplantıları ve durum değerlendirmelerinde pratiklik sunar.
- Senet ve çek işlemlerindeki ödemeleri takip edebilirsiniz.
- Personel giderleri, SGK harcamaları dahil şirketinizin bütün gelir-gider yönetimini yapabilmeye imkan tanır.
- Cari hesabınızdaki net kar marjını hesaplayabilirsiniz.
- Kasa/banka ekleme özelliği sayesinde banka hesaplarını bağlayabilmek mümkündür.
- Fatura kesme, arşivleme, gönderme gibi süreçleri postalama ve depoya gerek kalmadan yapabilirsiniz.
Ön Muhasebe Programı Nasıl Kullanılır?
Ön muhasebe programı indirilmesine gerek olmayan bulut tabanlı yazılımlar olduğu için bilgisayarınızdaki herhangi bir internet tarayıcısını açarak dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Öğrenme süreci de son derece pratiktir. Ücretli bir hizmet olmasına kıyasla ön muhasebe programı fiyatları işletmenizin diğer giderlerine göre oldukça uygun abonelik fiyatları da sunar. Programın web sitesine girip kayıt olarak abonelik satın almanızla birlikte belirlemiş olduğunuz kullanıcı adı ve şifre ile sisteme giriş yapabilirsiniz. Ardından sizi aşağıdaki gibi bir ekran karşılar. Günlük cironuzu görebileceğiniz gibi ciro ve satışlar grafiği de bulunur. Panelin sol tarafındaki menüde ise alış faturaları, satışlar, ürünler, müşteriler/tedarikçiler, giderler, nakit ve raporlar sık kullanacağınız modüllerdir.
Nakit
Nakit modülü kasa/banka, cari, çek/senet ve ödeme takvimini oluşturup takip edebileceğiniz alandır. Nakit sekmesine tıkladıktan sonra “Yeni Banka/Kasa Ekle” butonuna basarak banka, kasa, çek gibi nakit gelir giderleri ekleyebilirsiniz. Ayrıca buradan rapor almak isterseniz “İşlemler” başlığını kullanabilirsiniz.
Tüm müşteri firmalarını “Cariler” alanından kaydedin.
Giderler
Giderler bölümü, giderleri türlerine göre kategorilere ayırabileceğiniz kısımdır. SGK ödemeleri, maaşlar ve daha pek çok kalemi buraya kayıt edebilirsiniz.
Faturalar/İrsaliye
Faturalar alanından satış faturalarınızı elektronik olarak kesebilir, İrsaliye sekmesine tıklayarak ise elektronik irsaliye düzenleyebilirsiniz.
Raporlar
Raporlar→Patron Raporu sekmesine tıkladığınızda istediğiniz tarihleri seçerek satış, giderler, alış faturası tutarları, brüt karınızı görebilir ve ayrıca grafiklerinden faydalanabilirsiniz.
Peki Hangi Ön Muhasebe Programı?
İşletmelerin ihtiyaçlarına uygun her yıl, belki daha kısa zaman dilimi içerisinde piyasaya çıkan yüzlerce seçenek arasında kararsız kalmanız normaldir. Dolayısıyla sizin için hangisinin en iyi ön muhasebe programı olduğundan emin olmadan önce detaylı bir araştırma yapmanız faydalı olabilir. Firmanızın hizmet veya mal satışı yapıp yapmadığı, stok takibi gerekip gerekmediği gibi noktalara dikkat ederek oldukça temel özellikler içeren, daha uygun bütçeli bir yazılımı da tercih edebilirsiniz.
Bunların yanında artık ticaret bütünüyle dijitalleşmek üzere. Bu nedenle müşterilerinize ve tedarikçilerinize kestiğiniz faturaları kolaylıkla kesip gönderebilmeli ve program bünyesinde kaydedebilmelisiniz. Sağlıklı ön muhasebe yapabilmeniz için de alış-satış faturalarının program içerisinde düzenlenebilir olması çok önemlidir. Ön muhasebe programı tavsiyesi almadan önce bu gibi noktalara dikkat edebilirsiniz.
İşletmenizin finansal yönetimini E-Dönüştür ile yapın.
İşletmeniz için en uygun teklifi alın:
Formu doldurup bilgi talep edin. İşletmenizin ihtiyacına göre çözümleri
birlikte üretelim ve yapacağınız alımlarınızı en verimli hale getirelim.
- 0312 911 56 96
- [email protected]