fbpx

Organizasyon Şirketi Kurmak için Gerekenler Nelerdir?

Organizasyon Şirketi Kurmak için Gerekenler Nelerdir? Organizasyon İşi Kârlı mı?

Organizasyon işi yapmak artan talepler sayesinde her geçen gün daha kârlı hale geliyor. Bunun için organizasyon şirketi kurmak gerekli mi değil mi? Elbette şart. Gerçek usul ile vergilendirme gerektiren bu sektörde ne yazık ki basit usul şartlarına uygunluk mümkün değil. Düğün organizasyonlarından kurumsal toplantılara, özel gün kutlamalarından sosyal etkinliklere kadar artık birçok kişi ve kurum süreci bizzat kendi yönetmek yerine organizasyon firmalarından yardım alıyor. Tamamen hizmete dayalı faaliyetler bütünü olması nedeniyle yaratıcılık, hayal gücü, itina, düzen ve karşıdakinin taleplerini anlayabilme becerileri gayet ön planda. Dolayısıyla organizasyon işine başlangıç yapmanıza yarayacak içeriğimizi hemen okumaya devam edebilirsiniz.

İçindekiler

Organizasyon Şirketi Kurmak İsteyenlerde Hangi Şartlar Aranır?

Organizasyon yapmak özünde detaylara, titizliğe ve sistemli çalışmaya dayanır. Başka bir açıdan değerlendirirseniz bu işi icra edenlerin okuduğu bölümler çoğunlukla iş ile ilişkili olmayabilir. Yönetim, koordinasyon, tempolu çalışma becerileri bireysel özelliklerden gelse de organizasyon firmanızın başarıyla ilerlemesi için 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında halkla ilişkiler ve organizasyon hizmetleri sektöründe çalışmayı düşünenlerin Organizasyon Sorumlusu Eğitimi alması faydalı olacaktır. Bununla birlikte resmi eğitim zorunluluğu bulunmasa bile pazarlama dinamiklerine hakim olmak önemlidir.

Organizasyon Şirketi Nasıl Kurulur?

Etkinlik düzenleme işlerini resmi olarak yapabilmenin yolu dilediğiniz şirket türünde vergi mükellefiyeti açtırmaktan geçer. Pratik şekilde açabileceğiniz şahıs firması kurabileceğiniz gibi limited ve anonim şirket de açabilirsiniz. Ancak her birinin vergisel dilimleri birbirinden oldukça farklı olurken tüzel kişi sıfatı taşımak isterseniz şahıs şirketi uygun olmayacaktır. Şirket açma işlemlerini tamamladıktan sonra iş yeri açma belgesini mutlaka almanız istenir. Çünkü organizasyon firmaları iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmeliğe göre sıhhi sınıfa girer. Dolayısıyla şirket açmanın ardından iş yeri ruhsatı için ofisinizin bulunduğu bölgedeki belediyeye aşağıdaki belgeler ile başvurmanız istenir:

  • Ticaret odası kaydı
  • İmza sirküleri
  • Ticaret sicil gazetesi örneği
  • Şirket yetkilisinin nüfus cüzdanı ve ikametgahı
  • Devir alındıysa devir sözleşmesi
  • İş yeri apartman içerisinde ise kat maliklerinden alınan izin

 

Yukarıdaki belgeler belediyeye ve iş yerinin konumuna göre değişiklik gösterebilir. Aşağıdaki içerikler belgeleri nasıl temin edeceğiniz ile ilgili yardımcı olabilir:

Organizasyon Şirketi Kurmak Maliyeti Ne Kadar?

Düğün, doğum günü, kurumsal etkinlik… Hangi etkinlikte ilerlemek istiyorsanız maliyetleri de ona göre değişiklik gösterir. Şehrin merkezi veya popüler bölgelerinde faaliyet göstermek daha yüksek giderler gerektirebilir. Özellikle düğün sezonu gibi yoğun dönemlerde harcamalar artabilir.

Düğün konseptini belirlemekten, mekan seçimine, davetli listesi oluşturmaya kadar tüm detaylarla ilgilenmek, konferans, seminer, lansman benzeri şirketlerin düzenlediği etkinlikleri organize etmek, doğum günü partileri, mezuniyet törenleri, kokteyller gibi özel günler için organizasyonlar düzenlemek, büyük çaplı festivallerin planlanması, izinlerin alınması, güvenlik önlemlerinin alınması dahil geniş kapsamlı organizasyonlar gibi çok geniş çapta hizmet vermeyi planlıyorsanız öncelikle sermaye şirketi kurmanız en avantajlısı olacaktır. Dolayısıyla başlangıç ve devam eden maliyetler yüklü olabilir. Tam bir rakam vermek hem sağlıklı hem de gerçekçi olmasa da aşağıdaki kalemlere bütçe ayırmanız gerekebilir:

Başlangıç Maliyetleri

  • Şirket Kuruluşu: Ticaret siciline kayıt, vergi levhası gibi resmi işlemler için belirli ücret ödemeniz gerekir.
  • Ofis veya Çalışma Alanı: Ofis kirası, döşeme, ekipman (bilgisayar, telefon, yazıcı vb.) gibi masraflar oluşacaktır.
  • Personel Giderleri: Eğer ek personel almayı planlıyorsanız, maaş, sigorta ve diğer sosyal haklar gibi giderler bütçenizde yer almalıdır.
  • Pazarlama ve Tanıtım: Web sitesi tasarımı, sosyal medya reklamları, broşürler, kartvizitler gibi materyaller için bütçe gerekir.
  • Ekipman ve Malzemeler: Organizasyonlarda kullanılacak süslemeler, ses sistemleri, ışıklandırma gibi ekipmanlar satın almanız veya kiralamanız gerekebilir.
  • Hukuk ve Muhasebe Danışmanlığı: Bu konularda uzmanlardan destek almak aylık ücretlere tabidir.

 

Devam Eden Maliyetler

  • Ofis Giderleri: Kira, elektrik, su, internet gibi sabit giderleriniz olacaktır.
  • Personel Giderleri: Personel maaşları, sosyal güvenlik primi gibi giderler düzenli olarak ödenmesi gereken kalemlerdir.
  • Pazarlama ve Tanıtım: Müşteri kazanmak için sürekli olarak pazarlama çalışmalarına devam etmeniz gerekecektir.
  • Ekipman Bakımı ve Onarımı: Kullanılan ekipmanların bakımı ve arızalanması durumunda yapılacak onarımlar için bütçe ayırmanız önemlidir.
  • Sigorta: İşletme sorumluluğu sigortası gibi sigortalar yaptırmanız gerekebilir.
  • Vergi ve Bağışlar: Gelir vergisi, KDV gibi vergiler ve meslek odası aidatları gibi harcamalar düzenli ödenir.

 

Süslemeler, ses sistemleri, ışıklandırma gibi organizasyon şirketi malzemelerini satın almak başlangıçta çok masraflı olabilir. Bu sebeple ilk etapta malzemeleri satın almak yerine kiralamak çok daha az harcamaya imkan tanır.

KOSGEB Organizasyon Şirketlerini Destekliyor mu?

KOBİ’leri her zaman destekleyen KOSGEB’teki geleneksel ve ileri girişimcilik eğitimlerini tamamlayarak hem geri ödemeli hem de ödemesiz destekler almak mümkün. Detaylar için “KOSGEB Girişimci Desteği Şartları” başlıklı yazıya göz atabilirsiniz.

Organizasyon Şirketi Kurmak Kârlı mı?

Organizasyon şirketi kurmak, doğru stratejiler ve güçlü pazarlama yaklaşımıyla oldukça kârlı bir iş olabilir. Özellikle düğün, doğum günü, kurumsal etkinlikler gibi özel günlerin önemi ve talebindeki artış, bu sektöre olan ilgiyi sürekli canlı tutar. Ancak oldukça rekabetçi bir sektör olması nedeniyle benzerlerinizden sıyrılmanız önemlidir. Yaratıcı ve özgün fikirler üretmenin yanı sıra işletmenize bir hedef kitle belirleyip ardından rakiplerinizden farklı kılan özgün konseptler ile hizmet sunmaya gayret etmelisiniz.

Unutulmaz etkinliklere katılanların aklında kalıcı olup başka etkinliklerde de tavsiye edilmeye başlamanız başarıyla ilerlemenize yardımcı olabilir. Dikkatli planlama, doğru stratejiler ve sürekli gelişim gerektiren sektördeki trendleri takip etmek, müşteri memnuniyetini ön planda tutmak, sürekli olarak kendinizi geliştirmek, bu alanda başarılı olmanıza yardımcı anahtar faktörlerdir.

Benzer Blog Yazılarımız