Yeni hayat düzeni, dijitalleşme gibi nedenler insanları çalışırken girişimci fikirlerini de hayata geçirmeye itiyor. O zaman sigortalı çalışan şirket kurabilir mi? Şahıs, limited veya anonim şirket açabilir mi? Aslında bu sorunun “Özel sektör çalışanı şirket kurabilir mi?” şeklinde sorulması daha doğru olur. Zira kamu çalışanı ve devlet memurları 657 sayılı devlet memurları kanunu nedeniyle şirket kuramayacağı gibi ortağı ve yöneticisi de olamazlar. Benzer şekilde yönetim kurulunda, müdürlüğünde, temsil yetkisine sahip herhangi bir pozisyonda yer alamazlar. Dolayısıyla sigortalı olarak çalışan işçinin şirket kurması ve ortak olması sadece SSK’lı çalışanlar için mümkün olabilir. O halde okumaya devam ederek konuyla ilgili derin bilgi sahibi olabilirsiniz.
İçindekiler
Sigortalı Çalışan Şirket Kurabilir mi?
Sigortalı bir çalışan (SGK’lı çalışan) kendi şirketini kurabilir. Aynı zamanda şirketin şahıs, limited ve anonim olup olmadığı fark etmez. 4857 sayılı iş kanununa göre, sigortalı çalışanın kendi işini kurmasını engelleyen genel yasal kısıtlama bulunmaz. Yani, prensip olarak SSK’lı çalışırken kendi şirketini kurabilir. Ancak, bu durum çalıştığınız iş yerinin politikalarına ve iş sözleşmenize bağlı olarak bazı sınırlamalar içerebilir. Dolayısıyla mevcut iş sözleşmesinde rekabet yasağı veya benzeri kısıtlamalar bulunabilir.
Aynı sektörde faaliyet gösterecek şirket kurmayı planlıyorsanız, işvereniniz ile sorun yaşamanız muhtemel. Dolayısıyla çalıştığınız şirketin izin vermesi gereken bir durum olup olmadığını kontrol edin. Özellikle özel sektörde bazı şirketler çalışanlarının başka iş yapmasına izin vermeyebilir. Bu durum iş sözleşmesinde yazılı olabilir. Özetle iş sözleşmesini oldukça dikkatli incelemenizi öneririz.
Sigortalı Çalışan Şahıs Şirketi Kurabilir mi?
SGK’lı çalışırken şahıs şirketi kurabilirsiniz. Ancak, Bağ-Kur (4B) zorunluluğu doğacağı için SGK’lı mı, yoksa Bağ-Kur’lu mu olacağınız konusu önemlidir. 4A (işçi statüsünde SGK) kapsamında çalışırken, aynı anda bir şahıs şirketi sahibi olduğunuzda SGK priminiz devam eder. Dolayısıyla BağKur primi ödemenize gerek yoktur.
Sigortalı Çalışan Limited Şirket Kurabilir mi?
Limited veya anonim şirket kurarsanız, şirketin sadece ortağı iseniz, SGK’lı çalışmaya devam edebilirsiniz. Ancak, şirketin hem ortağı hem de yöneticisi (müdür) olmanız durumunda, Bağ-Kur zorunluluğunuz olur.
Sigortalı Çalışan Şirket Ortağı Olabilir mi?
SGK’lı olarak 4A kapsamında çalışan kişi şirket ortağı olabilir. Şahıs şirketi kurduğunuzda SGK’lı olarak başka iş yerinde çalışıyorsanız, Bağ-Kur’a prim ödemek zorunda kalmazsınız. SGK’lı çalışmaya devam ettiğiniz sürece, Bağ-Kur’dan muaf olabilirsiniz. Limited şirketin de ortağı olarak SGK’lı çalışmaya devam edebilirsiniz. Ancak, şirketin hem ortağı hem de müdürüyseniz, Bağ-Kur zorunlu hale gelir. Çünkü limited şirketlerde şirketin yönetici sıfatına sahip ortakları Bağ-Kur’lu (4B) olmak zorundadır. Anonim şirket ortağı olmak da, SGK’lı çalışmaya engel değildir. Yalnızca hissedar (ortak) iseniz, SGK’lı çalışmaya devam edebileceğiniz gibi Bağ-Kur zorunluluğunuz da olmaz. Fakat, anonim şirkette yönetim kurulu üyesi iseniz, Bağ-Kur’a tabi olmanız gerekir.
Aşağıdaki tabloyla konuyu daha net kavrayabilirsiniz:
Türkiye’de şirket kurarken uyulması gereken önemli yükümlülüklerden biri sigortadır. Şirket sahibi ve çalışanlarının sigortalı olması zorunludur. Şirket kurucusunun mevcut sigortası yoksa, şirket açılışı sırasında otomatik Bağ-Kur kaydı yapılır. Ancak, hali hazırda sigortalı çalışan kişi, ek sigorta gerekliliği olmadan kendi şirketini kurabilir. Benzer şekilde, başka iş yerinde sigortalı çalışanlar, kendi şirketlerini açtıklarında ekstra sigorta primi ödemezler.
Dolayısıyla mevcut durum, işinizde sigortalı çalışmaya devam ettiğiniz sürece geçerlidir. Ancak, işinizden ayrılıp sadece kendi şirketiniz üzerinden çalışmaya başlarsanız, işten ayrıldığınız ay itibariyle Bağ-Kur primi ödeme zorunluluğunuz doğar. Kısacası, aktif sigortalı çalışan iseniz, şirket kurmanız ek maliyet oluşturmaz; ancak, işinizden ayrıldığınızda sigorta primlerini Bağ-Kur üzerinden kendiniz ödemeniz gerekir. Sonuç olarak “Sigortalı çalışan şirket kurarsa Bağkur öder mi?” şeklindeki soruların yanıtlarını bu çerçevede değerlendirmeniz daha sağlıklı olabilir.
Aşağıdaki içeriklere göz atarak şirket açma işlemleri hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz:
Şahıs Şirketi Nedir? Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?