Teknokent Şirket Kurmak için Gerekenler

teknokent-sirket-kurmak teknokentte sirket kurmak

Yenilikçi fikirlerin geliştirilip ticarileştirilmesi için özel tasarlanmış ekosistemler olan teknokentte KDV muafiyeti gibi avantajlar sunulur. Teknokentler, üniversiteler, araştırma merkezleri, teknoloji firmalarının bir araya gelerek yenilikçi projeler geliştirdiği, Ar-Ge çalışmaları yaptığı ve yüksek katma değerli ürünlerin üretildiği özel alanlardır. Teknokentlerin amacı; bilimsel bilgi ile sanayiyi buluşturarak ülke ekonomisine katkı sağlamak, girişimcilere destek olmak ve uluslararası rekabet gücünü artırmaktır. Peki, teknokent şirket kurmak için neler gereklidir? Hep birlikte inceleyelim.

İçindekiler

Teknokent Nedir? Teknokent Şirket Kurmak Ne Demek?

Teknokentte şirket kurmak için, teknokentlerin nasıl hizmet verdiğini anlamakta fayda var. 2001’de yayınlanan 4691 sayılı Teknoloji̇ Geli̇şti̇rme Bölgeleri̇ Kanunu ile birlikte üniversiteler, Ar-Ge merkezleri ve sanayi bölgelerine yakın kurulan, üniversiteler bünyesinde anonim şirket statüsünde işletmeler açarak yönetici şirket pozisyonuna gelirler. Üniversiteler, yüksek teknoloji enstitüleri ve kamu kuruluşları temsilcilerinden oluşan kurucu heyet, Ar-Ge projelerini denetleyip, altyapı-üstyapı hizmetlerini sağlayarak, girişimcilere yer tahsis eder.

Bugün, Hacettepe, ODTÜ, Bilkent, İTÜ gibi hatırı sayılır üniversitelerin hem kapsamlı hem de verimli teknoparkları mevcut. Teknokentlerde şirket kurmak, teknoloji girişimcileri için elbette çok cazip. Hiç şüphesiz ki en önemli nedenlerinden biri, sunulan vergi avantajları ile diğer destekler. Teknokent şirket avantajlarını aşağıdaki gibi özetlemek mümkün:

  • Teknokentlerde yürütülen Ar-Ge projeleri kapsamındaki kazançlar, kurumlar ve gelir vergisi istisnası kapsamındadır.
  • Çalışanların ücretleri üzerinden hesaplanan gelir vergisi, stopaj teşvikine dahil edilebilir.
  • Teknokentte üretilen yazılım ve Ar-Ge hizmetlerinden elde edilen gelirlerde KDV muafiyeti uygulanır.
  • SGK işveren primi desteği Ar-Ge personeli çalıştırarak alınabilir.
  • TÜBİTAK, KOSGEB gibi kuruluşların Ar-Ge destek programlarına başvurabilirsiniz.

Teknokentte Şirket Açma Şartları Nelerdir?

Teknokentte şirket kurmanın açık yazılı şartları olmamasına rağmen Teknoloji̇ Geli̇şti̇rme Bölgeleri̇ Uygulama Yönetmeli̇ği’nde bazı tanımlamalar görebilirsiniz. Dolayısıyla teknokentlerde yer almak için, sahip olduğunuz fikrin veya projenin yenilikçi, özgün ve teknolojik değere sahip olması önceliklidir. Projenizin potansiyel pazar büyüklüğü ile büyüme oranı da değerlendirme kriterleri arasında yer alır. Rakiplerinden farklılaşıp rekabet avantajı sağlayacak özellikleri bulunmalıdır. Daha iyi anlamanız adına teknokent şirketleri için şartlar bu şekilde sıralanabilir:

  • Şirket, teknolojik yenilik, araştırma-geliştirme (Ar-Ge), yazılım geliştirme odaklı bir alanda faaliyet göstermelidir.
  • Teknokentte kurulan şirketlerin temel amacı, katma değerli teknolojik ürün/hizmetler geliştirmektir. Üretim ve ticaret gibi faaliyetler genelde teknokentlerde yapılamaz; sadece Ar-Ge ve inovasyon projeleri yürütülür.
  • Teknokentte faaliyet göstermek isteyen şirketin, teknokent yönetim şirketine Ar-Ge projesi sunması gerekir.
  • Teknokent sınırları içinde ofis veya çalışma alanı kiralaması zorunludur. Şirketin Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerini bu alanda yürütmesi gerekir.
  • Kurulacak şirket genellikle limited veya anonim şirket statüsünde olmalıdır. Teknokent şahıs şirketiniz var ise uygun bulabilir. Ancak ticaret odasına kayıt, bilanço usulüne göre defter tutma gibi ek şartlar gerektirir.
  • Personelin en azından bir bölümü Ar-Ge tarafında olmalıdır. Bu kişiler yazılım geliştirme, teknoloji üretimi veya benzer faaliyetlerde çalışabilir.
  • Ar-Ge projelerinin ilerleyişi hakkında teknokent yönetimine ve ilgili bakanlığa düzenli rapor sunulmalıdır. Şirketin faaliyetleri, teknokent yönetimi tarafından denetlenebilir.
  • Teknokent yönetimine başvuru ücreti, ofis kiralama bedeli gibi ücretler ödenmelidir.
  • Devlet teşviklerinden faydalanırken mali denetimlere açık, her zaman hazır ve şeffaf olunmalıdır.
  • Teknokent içinde yürütülecek Ar-Ge projelerinin süreleri, projeye uygun bir zaman dilimi içinde tamamlanmalıdır.

Teknokentte Firma Nasıl Kurulur?

Teknokent şirket kurmak için seçtiğiniz teknokente ön başvuru yapmanız istenir. Ancak istediğiniz şirket türünde işletme kurma adımlarını çoğunlukla tamamlayıp başvurmanız daha sağlıklıdır. Bazı teknokentler şirket kurmadan, projeniz ile birlikte başvuruyu kabul edebilir. Yine de anonim, limited veya şahıs firması açtıktan sonra başvurabilirsiniz. Genel olarak ön başvuru, asıl başvuru, proje değerlendirme ve sözleşme süreci şeklinde gruplandırabiliriz. Şirket kurduktan sonra aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

  • Faaliyet göstereceğiniz teknokenti seçerek, ilgili teknokentin internet sitesi üzerinden ön başvuru formunu doldurun. Yönetici şirket değerlendirerek süreçle ilgili bilgilendirir.
  • Ön başvurunuz kabul edilirse, detaylı bir başvuru formu doldurmanız istenir. Formda, şirketin vizyonu-misyonu, başvuru ücret dekontu, proje detayları gibi bilgiler yer alır.
  • Proje değerlendirme komisyonu başvurunuzu inceler. Gerekli görülmesi halinde revizyon talep edilebilir. Değerlendirme sonucunda başvurunuz uygun bulunursa, sözleşme için davet edilirsiniz.
  • Projeniz onaylandıktan sonra, kira sözleşmesi imzalarsınız. Sözleşmede kullanacağınız ofis alanı, kira bedeli, süresi gibi detaylar belirtilir.
  • Bazı teknokentlerde, ortak araştırma projeleri veya teknoloji transferi gibi konularda işbirliği sözleşmeleri de imzalanabilir.

Modern ofisler, toplantı salonları, laboratuvarlar gibi gelişmiş altyapıya sahip olabileceğiniz teknokent ofislerinde Ar-Ge projeleriniz için devlet desteklerinden yararlanabilir, yatırımcılarla bağlantı kurabilirsiniz. Alanında uzman danışmanlardan mentörlük hizmeti almayı tercih ederek süreçte daha sağlıklı ilerlemeniz mümkün olabilir.

Benzer Blog Yazılarımız

Güvenlik Şirketi Kurmak için Ne Gerekli? Özel Güvenlik Şirketi Nasıl Kurulur?
E-Dönüştür

Güvenlik Şirketi Kurmak için Ne Gerekli?

Güvenlik, artık bireyler, topluluklar ve işletmeler için vazgeçilmez bir ihtiyaç haline geldi. Kamu güvenliğini desteklemekten sadece resmi kolluk kuvvetleri sorumlu olmadığı için devlet, tamamlayıcı güvenlik

teknokent-sirket-kurmak teknokentte sirket kurmak
E-Dönüştür

Teknokent Şirket Kurmak için Gerekenler

Yenilikçi fikirlerin geliştirilip ticarileştirilmesi için özel tasarlanmış ekosistemler olan teknokentte KDV muafiyeti gibi avantajlar sunulur. Teknokentler, üniversiteler, araştırma merkezleri, teknoloji firmalarının bir araya gelerek yenilikçi