fbpx

Ticaret Odasına Kayıt Nasıl Yapılır, Kimlere Zorunlu?

Ticaret Odasına Kayıt Nasıl Yapılır, Kimlere Zorunlu?

İşletmenize statü kazandırmak, sektörel organizasyonlara dahil olabilmek, iş çevrenizi genişletmek gibi gelişmelerin bir yolu, ticaret odasına kayıt yaptırıp üye olmak olabilir. Yeni kurulan her şirketin ticaret odası üyesi olması zorunlu olmasa da faaliyet alanı ve kazancınıza bağlı olarak kayıt yaptırma mecburiyeti gündeme gelecektir. Bununla birlikte çeşitli kurumlarla yapacağınız anlaşmalar, özel banka işlemleri gibi yerlerde işletmenizden ticaret odası kayıt belgesi talep edilebilir. Dolayısıyla şirketini yeni kuranlar için hazırladığımız yazının devamında ticaret odası kayıt süreciyle ilgili tüm merak ettiklerinizi bulabilirsiniz.

İçindekiler

Ticaret Odasına Neden Kayıt Olunur, Avantajları Nelerdir?

Her ilde kurulmuş olan ticaret odalarının kelimenin tam anlamıyla sanayi ve ticaretin nabzının tutulduğu merciler olduğunu söylemek mümkündür. Ticaret odaları, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine (TOBB) bağlı kuruluşlar olmasının yanı sıra 5590 sayılı Ticaret odaları ve Ticaret Borsaları Birliği kanunu mevzuatındaki yükümlülüklerini yerine getiren organlardır. Şirketlerin vergi ödemeleri, satış hasılatı gibi mali işlerinin bütününü Gelir İdaresi Başkanlığı yürütürken oda kaydı bulunan işletmelerin ise ticari faaliyetleri odalar tarafından düzenleniyor.

Yıllık aidat ödemeleri yapan üyeler sektörel etkinliklere katılmaya başlayabilir iken daha geniş bir iş çevresi edinme şansını yakalıyor. Dolayısıyla ticaret odaları ticari faaliyetlerin iş ahlakına uygun şekilde yürütülmesini denetleme, mesleki dayanışmayı sağlama, ticari gelişmelerin ilgili yerlere bildirilmesi, meslek hakları konusunda resmi makamlarla iletişim halinde olma gibi sorumlulukları yerine getirir. Bununla birlikte sanayi ve ticaret kuruluşlarını denetleme sorumluluğuna ek olarak bulunduğu il-ilçedeki ticari faaliyetlerin istatistiklerini tutarak ilgili kurumlar ve kamuoyu ile paylaşır. Ticaret odasına kayıt olmanın avantajlarını aşağıdaki gibi özetlemek mümkündür:

  • Ticaret odası üyeleri farklı ve aynı sektördeki üyelerle tanışma olanağına sahiptir. Böylece yeni tedarikçiler, müşteriler, projeler ve daha fazlasıyla karşılaşma fırsatı yakalayabilir.
  • İşletmenizin ihtiyaç duyabileceği işletme, finans, pazarlama gibi konularda eğitim, seminerlere katılma imkanı tanır.
  • Üyelerinin menfaatleri doğrultusunda hareket etmesi sayesinde daha etkili ticaret stratejileri geliştirmenize yardımcı olur.
  • Düzenlenen geniş katılımlı etkinlikler aracılığıyla yeni müşterilere ulaşarak marka bilinirliğini artırmaya destektir.
  • Marka itibarını güçlendirmeye katkı sağlar.
  • Ekonomiye ve topluma nasıl daha yararlı faaliyetlerde bulunabileceğinizi öğrenme fırsatı sunar.

Ticaret Odasına Kayıt Nasıl Olunur?

Eğer şirketinizi yeni kuruyorsanız öncelikle MERSİS sistemine kayıt olmanız istenir. Zira şirket açılış işlemleri ilk önce MERSİS üzerinden yapılmaktadır; “MERSİS No Nedir, Nasıl Alınır?” başlıklı yazıya tıklayarak detaylı bilgi edinebilirsiniz. İşletmenizi kurduktan sonra ticaret odasına kayıt yaptırmak için ise işletme türüne bağlı olarak değişen aşağıdaki tablodaki belgeleri hazırlayarak işyerinizin bağlı olduğu il-ilçedeki ticaret odasına gidip başvurabilirsiniz. Ticaret odasına kayıt için gerekli evraklar aşağıdaki gibi olabilir:

ticaret odasına kayıt için gerekli evraklar

Önemli birkaç hususu hatırlatmak gerekir: Ticaret odası kayıt işlemlerini şirket kuruluş süreci sırasında da yapabilmenizdir. Ancak oda kayıt için gerekli belgeler odalar arasında ciddi farklılıklar gösterebilir. Bu nedenle kayıt olmadan önce ilgili odanın web sitesini ziyaret ederek veya telefonla ulaşarak doğru ve güncel olanlarını öğrenebilirsiniz. Ayrıca ticaret sicil kaydı ve oda üyeliği de birbiriyle sıklıkla karıştırılabilir. Nitekim ticaret sicil kaydı süreci işletmenin kuruluşu sırasında yapılırken oda üyeliği, ilgili odaya aidat ödeyerek başlatılır.

Kimler Ticaret Odasına Kayıt Yaptırmak Zorunda?

Ticaret odasına üye olmak zorunlu mu, vergi mükellefleri arasında oldukça merak konusudur. Her şirket türünde işletmesi olan mükelleflerin ticaret odasına kayıt zorunluluğu bulunmuyor. Üye olma kriterleri arasında öncelikle işletmenin bilanço mu, yoksa işletme defteri usulüne göre mi defter tuttuğu gelir. Başka bir ifadeyle açıklamak gerekirse eski usul işletme defteri tutan şahıs ve basit usul vergilendirmeye tabi şirketler ticaret odasına değil esnaf odalarına kayıt olmak durumundadırlar.

Bununla birlikte özellikle sanayi tipi üretim yapan şirketlerin oda üyeliği yaptırması gerekir. Dolayısıyla bu özellikleri taşımayanların oda kayıt mecburiyeti yoktur. Dilerseniz Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Odalara Kayıt Zorunluluğu başlıklı yazıyı inceleyebilirsiniz. Buna göre ticaret odasına kayıt zorunluluğu olanlar aşağıdaki gibidir:

  1. Ticaret sicilinde sanayici ve deniz taciri sıfatını taşıyan tüm işletmeler
  2. Merkezinde sanayi ürünleri satışı yapan işletmelerin açtığı üretim yerleri
  3. Kendi sanayi ürünlerine ek olarak başka ticari faaliyetlerle uğraşanlar
  4. Sermayesi devlete, belediyelere, özel idarelere ya da ortaklığına ait iktisadi kuruluş ve şubeleri
  5. Devlet, belediye ile özel idarelerin iştiraki olarak kanun ve özel sözleşmeyle kurulan tüzel kişiliklere ait fabrika, şubeler
  6. Kayıt olmayı gerektirmeyen başka faaliyetlerle uğraşıyorlarsa bile deniz ticareti tacirlerinin ilgili odaya kayıt olması gerekir.

Ticaret Odasına Kayıt Ücreti Ne Kadar?

Kayıt sırasında ödenen ücret ile yıllık aidatlar ayrı olarak ödenir. Ticaret odası kayıt ücretleri il-ilçeye ciddi ölçüde değişiklik gösterebilir. Bu nedenle ilgili odanın web sitesinden öğrenmek çok daha sağlıklı olacaktır. Ücreti etkileyen bir diğer husus ise şirketlerin sermaye aralıkları ve dereceleri arttıkça ücretlere artış yapılmasıdır. Yıllık bazda güncellenen ücretler nedeniyle ödeme yapmadan önce mutlaka son tutarı öğrenmekte fayda vardır. Kritik bir diğer nokta da yıllık aidatları düzenli yatırmaya dikkat etmeniz; gecikme faizlerine ek olarak faaliyet belgesi ve diğer belge teminlerinde aksamaya neden olabilmektedir.

Ticaret odası üyeliği sayesinde işlerinizi büyütürken BirFatura ile uygun fiyatlı, güvenli ve hızlı dijital fatura kesmeye de adımınızı atın!

İşletmeniz için en uygun teklifi alın:

Formu doldurup bilgi talep edin. İşletmenizin ihtiyacına göre çözümleri
birlikte üretelim ve yapacağınız alımlarınızı en verimli hale getirelim.

Benzer Blog Yazılarımız