Ticaret sicil gazetesi, bildiğiniz gazetelerin aksine ne bir bayiden alınabilir ne de içerik açısından diğerleriyle benzerlik gösterir. İşletmelerin ticari hayatında yaşanan değişikliklere dair bilgilerin yer aldığı bu gazeteye ilan verme zorunluluğu tüm şirket türleri için mevcuttur. Dolayısıyla ticaret sicil gazeteleri sayesinde tacir sıfatını taşıyan gerçek ve tüzel kişiliklerin resmi izleri sürülebilirken adeta evrimsel ağaçları görülebilir. O halde ticaret sicil gazetesi nereden alınır, içerisinde hangi bilgiler bulunur, neden istenir ve kimlere verilir gibi aklınızdaki birçok soru işaretini gidermeye yardımcı olması için hazırladığımız yazıyı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
İçindekiler
Ticaret Sicil Gazetesi Nedir, Ne İşe Yarar?
Mevzuatı, 1956 tarihli 5/8513 sayılı Bakanlar Kurulu kararına dayanan ticaret sicil gazetesi 1957’den günümüze kadar gelen oldukça eski bir gazetedir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yayımlanmasının yanı sıra güncel koşullara uygunluğunun düzenlenmesi 2004’e kadar sürmüştür. Şirket kuruluşları, tasnif, iflas, sermaye değişiklikleri gibi ticari faaliyetlerin duyurulduğu mecrada bugüne kadar yaklaşık 16 milyonun üzerindeki sayıya ek olarak 5.5 milyon baskıda yaklaşık 18.2 milyon ilan yer alır. Bununla birlikte Türkiye’nin ticari faaliyetlerinin de bir raporu niteliğini taşıyan gazetenin nüshalarının tamamı dijital ortama taşınmıştır.
Ticaret sicil gazetesi gelir-gider takibi, ilan yayınlama, arşivleme gibi tüm yönetim süreçlerinin TOBB tarafından üstlenilmesi ile birlikte gazete tatil günleri haricinde yalnızca iş günlerinde yayım yapar. 1 Ocak 2022’den itibaren gazete, kağıt baskısını durdurmasının yanı sıra sadece çevrimiçi nüshaları sunar. Böylece erişim ve kullanım kolaylığı sağlanır; ticaretsicilgazetesi.gov.tr adresi üzerinden 2010’dan bu yana işletmelere ait istatistiklere ulaşabilirsiniz.
Abonelik paketi satın alan kullanıcılara her nüsha düzenli ve elektronik olarak gönderilirken şirketler kendileriyle ilgili haberlerin bulunduğu sayfanın e-imzalı kopyasını da ücret karşılığı alabilirler. Siz de bu adrese e-Devlet şifreniz ile giriş yaparak üyelik oluşturabilir, abonelik, ilan verme ve onaylı suret alma işlemlerini yapabilirsiniz.
Ticaret Sicil Gazetesi Neden İstenir?
Bankalar, e-ticaret pazar yerleri, resmi kurumlar gibi benzeri kuruluşlar söz konusu iş anlaşmalarında şirketlerin ne tür değişiklikler yaşadığını, ticari geçmişini görmek isterler. Ayrıca ticaret sicil gazeteleri; işletmelerdeki ticari değişiklikleri diğer tüzel yapıların görebilmesi ve bilgilerin bir yere toplanabilmesi açısından ciddi bir kaynak niteliği görürler. Dolayısıyla ticaret sicil gazetesinin ve onaylı suretinin imzalı nüshaları her zaman hukuki geçerliliği bulunan evrak özelliği gösterir. Günümüzde ıslak imza yerine işletmelerin elektronik imzaları ile imzalanmış örneklerinin işlem kolaylığı sağlaması sayesinde artık buradan yapılan işlemler çok daha hızlandırılmıştır.
Ticaret Sicil Gazetesinde Bulunan Bilgiler
Ticaret sicil gazetesi artık klasik gazete olmadığı için aslında bir web sitesidir. Dolayısıyla ana sayfayı görüntülediğiniz zaman aşağıdaki gibi ilan görüntüleyip, onaylı suret talep edebileceğiniz, ilan ücretleri öğrenebileceğiniz, abonelik satın alıp, geçmiş istatistikleri inceleyebileceğiniz sekmeler ile karşılaşırsınız.
Sayfayı gezerken “Ünvan Sorgulama” alanını da görebilirsiniz. Bu özellik sayesinde diğer firmaların bilgilerine erişebilir, şirket adı ve ünvanınızı belirlerken aynı ismi kullanan olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Ayrıca ilan vermeden önce örnek ilan metinlerini inceleyerek de nasıl bir format oluşturarak yazmanız gerektiği hakkında fikir sahibi olmanız da mümkündür. Özetlemek gerekirse online ticaret sicil gazetesinde yayınlanan ilanlarda bu bilgiler bulunur:
- Kapanan ve kurulan şirketlerin duyuruları
- Aktif ticari faaliyette bulunan işletmelerdeki ticari değişiklikler (Sermaye artırımı, adres, unvan değişiklikleri vb.)
- Yönetim ve genel kurul kararları
- Şirket sözleşme değişiklikleri
- Mahkemelerin iflas memurlarınca verilen şirket konkordato ve iflas bildirimleri
- Patent duyuruları ve tescil edilen markalar
- Diğer ticari duyurular
İlanlar aşağıdaki ticaret sicil gazetesi örneğine benzer:
Ticaret Sicil Gazetesinde İlan Vermek Zorunlu mu?
Türkiye’de kurulan işletmelerin ticaret siciline kayıt zorunluluğu olması sebebiyle aynı şekilde ticaret sicilinde yapılan kuruluş, terk, tasnif, iflas, adres değişikliği, ünvan değişikliklerinin gazeteye verilen ilan ile duyurulması her şirket türü için zorunludur.
Şahıs Şirketleri Ticaret Sicil Gazetesinde İlan Vermeli mi?
Şahıs şirketleri esnaf meslekleri icra ediyorsa ve gerçek usul değil de basit usulde vergilendirmeye tabi ise gerek yoktur.
Ticaret Sicil Gazetesi Kimlere Verilir?
Gazete içeriğini, ticaret sicili yönetmeliğinin 15. maddesine istinaden abonelik alan herkesin görme hakkı mevcuttur.
Ticaret Sicil Gazetesi Kaç Günde Çıkar?
Gazete günlük olarak çıkar. Abonelere pdf halinde yine aynı şekilde her gün e-posta adresleri üzerinden gönderilir. Yaklaşık 1000 sayfadan oluşan nüshalardaki bilgiler seçtiğiniz abonelik tipine göre değişen az veya çok detay içerir. İlanların yayınlanma süresi kargo ve MERSİS’ten gönderilmesine bağlı olarak kısa veya uzun sürebilir.
Ticaret Sicil Gazetesi Nasıl Alınır?
Gazeteyi almak için öncelikle abone olmanız gerekir. Nüshalar isteğinize göre pdf formatında, CD içerisinde adresinize kargolanabilir (CD ile gönderimde ekstra ücret talep edilir) veya belirtmiş olduğunuz e-posta adresine dijital olarak gönderilir. Satın almak için öncelikle ticaretsicilgazetesi.gov.tr/ adresine giriş yaparak üyelik hesabı oluşturun; şirket yetkilisinin veya sahibinin e-Devlet şifresi ile giriş yaparak süreci hızlandırabilirsiniz.
Ardından şirketinize ait unvan, ticaret sicil numarası, vergi kimlik numarası gibi bilgileri ekleyerek kaydedin. Abonelik sekmesinde içerdiği detaylara bağlı olarak değişen 1, 2, 3 olmak üzere farklı abonelik tipleri sunulur, uygun olanı tercih edebilirsiniz. Abonelik başlığı altındaki formu doldurup çıktısını alarak imzalayın. Seçtiğiniz paketin abonelik ücretini belirtilen banka hesabına yatırın (Açıklamaya mutlaka abonelik bedeli ve elektronik gazete talebi yazmalısınız). Abonelik formunun imzalı çıktısını ve dekontu hem [email protected] e-posta adresine hem de ticaret sicil müdürlüğüne gönderdikten sonra aboneliğiniz başlamış olur.
Ticaret Sicil Gazetesine İlan Nasıl Verilir?
Gazetenin web sitesindeki Örnek İlan Metinleri alanı ilana neler yazmanız gerektiği konusunda son derece yardımcı olacaktır. Hangi konuda ilan vermeniz gerekiyorsa birleşme/bölünme, sermaye artırımı/azaltımı, sermaye taahhüdü gibi başlıklardan birini seçerek nasıl yazıldığını inceleyebilirsiniz. Ayrıca bu dosyaları bilgisayara da indirebilmeniz sayesinde sadece ilgili yerleri değiştirip kaydederek süreci hızlandırmanız mümkündür. İlan konunuz örnekler arasında yoksa mali müşavirinize danışmanız çok daha sağlıklıdır. Ardından gazeteye ilan vermek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
- İlanda yer alan her kelimeyi saydıktan sonra not edin.
- Web sitesindeki Ticaret sicil gazetesi ilan bedeli alanına tıklayarak ücretleri görüntüleyin.
- İlgili ilan konusuna karşılık gelen kelime başı ücretlerini, ilan yazınızdaki kelime sayısı ile çarpıp çıkan tutarı gazetenin banka hesabına yatırın.
- Sicil müdürlüğüne banka dekontunun aslını postalayın (MERSİS üzerinden ilan gönderileri artık kabul edilmekle birlikte gazete, artık mutlaka fiziki adresine de postalanmasını istemektedir; faks kabul edilmez).
- MERSİS üzerinden gönderilen ilanlar yaklaşık 2 saat sonra yayınlanırken posta ile gönderilenler daha uzun sürebilir.
- İlanınızın bulunduğu sayfanın onaylı suretini web sitesinden elektronik imzanız ile de alabilirsiniz.