Ticari Fatura Nedir? Ticari Fatura İptal Edilebilir mi?

Ticari Fatura Nedir? Ticari Fatura İptal Edilebilir mi
Faturaya neden ticari denilmiş? Ticari fatura dışındakiler ticari sayılmaz mı? Aklınıza bu gibi soruların gelmesi oldukça normal. Elbette her fatura, ticari nitelik taşır. Ancak Gelir İdaresi Başkanlığının vergiye uyum, takip kolaylığı gibi amaçlarla dijitalleştirdiği faturalandırma süreçleri, faturaya konu alım satımlara göre çeşitli fatura senaryolarının da ortaya çıkmasına imkan tanımıştır. Temel fatura gibi e-fatura mükelleflerinin düzenleyebileceği bir senaryo olan ticari faturalar, anlaşmaya varan taraflar için en uygun seçeneklerden biridir. Bu anlamda ticari fatura iptalinden düzenlemesine kadar tüm soru işaretlerini gidermeye yardımcı bir içerik hazırladık.

Ticari Fatura Nedir?

Elektronik fatura sisteminde alıcı ve satıcının hem vergi hem de e-fatura mükellefi olduğu, her iki tarafın da satışa konu olan işleme ait tüm fatura kalemlerinde anlaşmaya varması sonucu düzenlediği fatura senaryosudur. Ticari ilişkileri kolaylaştırmak ve iş akışını hızlandırmak amacıyla sunulmuştur. Örneğin tedarikçinizden mal aldığınız zaman size düzenlenen faturanın ticari olması son derece mantıklı bir tercih olabilir.

e-Faturaya özgü olması sebebiyle yalnızca bu sistemde düzenlenebilir. Dolayısıyla e-arşiv fatura sistemini kullanan mükellefler kesemez. Temel faturadan farklı olarak iptal süreçlerinin de daha basit olması sebebiyle sıklıkla tercih edilir. Faturada yer alması zorunlu bütün bilgiler aynı şekilde bu faturada da bulunurken Gelir İdaresi Başkanlığının belirlediği formata sahip olarak sayfanın sağ üst köşesindeki fatura tipi bölümünde “Ticari Fatura” şeklinde mutlaka yazmak zorundadır.

Temel Fatura ve Ticari Fatura Arasındaki Fark Nedir?

Ticari tipteki faturalarda alıcıya ilgili yasal süre içerisinde faturayı reddetme veya kabul etme şansı sunulur. Temel faturada alıcının kabul ve red şansı olmadığı için otomatik olarak kabul edilmiş sayıldığından aradaki en temel fark budur. Öte yandan ticari tipteki bir faturanın vergi mükellefi olmayan, yani nihai tüketiciye düzenlenmesi mümkün değildir. Ancak temel faturalar, doğalgaz, elektrik ve benzeri tipteki faturalarda olduğu gibi nihai tüketiciye kesilebilir. Detaylı bilgi için “Temel Fatura Nedir, Nasıl İptal Edilir?” başlıklı yazıyı tıklayabilirsiniz.

Ticari Fatura Kime Kesilir?

Yalnızca elektronik fatura kullanan vergi mükelleflerine düzenlenebilir. Kamu kurumlarına, nihai tüketicilere ve e-arşiv fatura mükelleflerine kesilemez.

Ticari Fatura Nasıl Kesilir?

Ticari tipteki faturaları GİB lisanslı özel entegratör yazılımlarından, GİB Portal üzerinden ve GİB testlerinden başarıyla geçen kendi altyapınızdan düzenleyip gönderebilirsiniz. e-Fatura olması gereken bu faturayı oluşturmak için boş fatura sayfası açıp alıcı bilgileri, fatura kalemleri ve vergi bilgilerini eksiksiz doldurup fatura tipini “ticari” olarak seçmeniz gerekir. Detaylı bilgi için “e-Fatura Nasıl Kesilir?” başlıklı yazıya tıklayabilirsiniz.

Ticari Fatura İptal Edilir mi?

Temel faturadaki iptal işleminin zorlukları mükelleflerde “Ticari fatura reddedilir mi?” ve benzeri endişelere yol açması oldukça normal. Fakat kendisine ticari tipte fatura düzenlenen mükellef, yani alıcı faturayı kabul veya reddedebilir. Verilen yasal süre içerisinde kullandığı e-Fatura portal, özel entegrasyon veya kendi yazılımı üzerinden yapabilir. Ancak göndericinin düzenlediği faturasını iptal etme şansı yoktur.

Ticari Fatura İptali Nasıl Yapılır?

İşletmeniz adına düzenlenen ticari tipteki faturayı, fatura düzenlenme tarihinden itibaren hesaplayarak yasal süre içerisinde kullandığınız e-fatura platformu üzerinden iptal edebilirsiniz. Öte yandan bu sürede iptal etmezseniz otomatik kabul edilmiş sayılır. Dolayısıyla e-fatura iptal/itiraz portalı üzerinden iptal talebi açarak göndericinin talebi kabul etmesini istemeniz gerekir. Göndericiye herhangi bir nedenle ulaşmanız mümkün değilse KEP adresiniz üzerinden ilgili fatura, iptal gerekçesi ile kayıtlı elektronik posta gönderebilirsiniz. Konuyla ilgili detayları “e-Fatura İptali Nasıl Yapılır?” başlıklı yazıdan öğrenebilirsiniz.

Ticari Fatura Red Süresi Kaç Gün?

Ticari tipteki faturaları kabul veya reddetmeniz için kabul edilen yasal süre -Ticaret Kanununa göre 7 gün olmasına rağmen- Gelir İdaresi Başkanlığı vergi usul kanunu mevzuatına göre 8 gündür. Bu süreyi faturanın düzenlenme tarihine bakarak hesaplayabilirsiniz. Ticari fatura iptal süresini aştığınız zaman yukarıda anlatılan yöntemi uygulayabilirsiniz.

Ticari dahil tüm faturalarınızı kolay ve güvenle kesebileceğiniz e-Dönüştür abonelik olmadan uygun kontör fiyatlarıyla işletme dostunuz!

İşletmeniz için en uygun teklifi alın:

Formu doldurup bilgi talep edin. İşletmenizin ihtiyacına göre çözümleri
birlikte üretelim ve yapacağınız alımlarınızı en verimli hale getirelim.

Benzer Blog Yazılarımız