Tüzel Kişilik Ne Demek?
Ticari ve resmi hayatta elbette tüzeli de, gerçek kişiyi de ticari olan ve olmayan topluluklar için kullanırız. Türk Medeni Kanunu’nun 47. maddesi tüzel statüdeki oluşumları, bağımsız şekilde belirli bir amaç doğrultusunda örgütlenen insani nitelik taşımayan kuruluşlar şeklinde tanımlar. Kendi tüzük veya hukuki boyutları bulunan bu yapılar, varlıklarını hak ve yükümlülükleri ile sürdürür.
Başka bir ifadeyle bu mal ve insan örgütlerinin kendileriyle ile ilgili özel hükümleri vardır. Mülkiyet, miras, borçlanma, varlık, isim, sözleşme yapma, dava açma gibi haklara sahiptir. Kanunda aynı zamanda hukuka ve ahlaka aykırı toplulukların tüzel sıfatı taşıyamayacağı yazar. Tüzel kişi türleri kamu ve özel olmak üzere iki şekilde ele alınır.
Özel ve Kamu Tüzel Kişi Nedir?
Limited Şirketi Tüzel Kişi midir?
Şirket Tüzel Kişi midir?
Anonim Şirket Tüzel Kişi midir?
Adi Ortaklık Tüzel Kişi midir?
Gerçek Kişi Tüzel Kişi Farkı Nedir?
Tüzel Kişilik Hangi Anda Kazanılır?
Tüzel Kişilik Perdesinin Kaldırılması Ne Demek?
Tüzel Kişi Numarası Nedir?
Tüzel toplulukların da ticari sicil numarası ve vergi numarası olabilir. Merkezi Tüzel-Kişilik Bilgi Sistemi’nin (MTK) 2010’da tebliğ edilip hayata geçirilmesinden sonra bir de MTK numarası alma zorunluluğu getirilmiştir. Özel algoritmayla oluşturulan her topluluğa özgü 16 haneli numara olan MTK numarası şirket kurulduktan sonra e-Devlet üzerinden alınabilir. Ticaret sicil numarası yerine artık bu numaralar kullanılabilir. Ticaret sicil işlemlerini yaparken mutlaka gerekir.
Tüzel Kişi e-Tebligat Zorunlu mu, Nereden Alınır?
Kamu ve özel tüzel kuruluşların 1 Ocak 2019’da yayımlanan e-tebligat yönetmeliği nedeniyle e-Tebligat uygulaması kullanması zorunludur. KEP sistemine benzerlik göstermesine rağmen kurumlar arası tebligat gönderme işlemlerini tamamen elektronik ortamda yapmayı sağlar. Bütün PTT şubelerinden online başvuru ile kolaylıkla satın alabilirsiniz. Başvuruyu basvuru.etebligat.gov.tr adresinden yapabilirsiniz.