Mobil uygulama şirketi, animasyon şirketi ve oyun şirketi kurmak; aslında hepsi yazılım gerektiren işler olması nedeniyle yolu aynı yerden geçiyor. Peki yazılımcılar şirket kurabilir mi? Hatta yazılım sektöründe çalışan birçok kişi, kendi fikirlerini hayata geçirmek, daha özgür çalışma koşullarına sahip olmak veya daha yüksek gelir elde etmek amacıyla yazılım şirketi kurmayı etmeli.
Ancak her şeyden önemlisi elinizde gerçekten iş yapacağını düşündüğünüz sağlam temelleri olan bir projenin ve projeyi hayata geçirebileceğiniz çekirdek yazılımcı kadrosu bulunması. Bunların dışında şirket kurma adımları neredeyse her sektör ile benzer olduğu için sermayenin olup olmamasına göre uygun işletme türünü seçebilirsiniz. O halde yazılım şirketi nedir, daha yakından tanıyarak ne tür avantajları olduğunu beraber inceleyelim.
İçindekiler
Yazılım Şirketi Ne Yapar/Ne Satar?
Yazılım şirketleri, günümüz dünyasında hayatın her alanında kullanılan yazılımların tasarımı, geliştirilmesi ve dağıtımıyla uğraşan şirketlerdir. Bu şirketler, bilgisayar programları, mobil uygulamalar, web siteleri ve daha birçok dijital ürünü ortaya çıkarır. Müşterilerin veya kendi belirledikleri ihtiyaçlara yönelik özel çözümler geliştirirler. İş süreçlerini otomatikleştirmek, verimliliği artırmak ve yeni ürünler veya hizmetler sunmak için kullanılabilir.
Yazılım şirketlerinin organizasyon şemaları, şirketin büyüklüğü, ürün veya hizmet çeşitliliği, proje yönetim metodolojisi ve şirket kültürüne göre büyük farklılıklar gösterebilir. Ancak küçük bir şirkette genel olarak projeleri playıp, takip eden bir proje yöneticisi, yazılımı tasarlayıp kodlayan yazılım mühendisleri, satış/pazarlama, müşteri desteği ve muhasebe birimi gibi ekiplerden oluşabilir. Elbette bu durum şirket kurucularının insiyatifindedir.
İşletmelerin internet üzerindeki yüzü olan web sitelerinden, oyunlardan sosyal medyaya, bankacılıktan alışverişe kadar birçok alanda kullanılan mobil uygulamalara, geliştirdikleri yazılımların sorunsuz çalışmasını sağlamak için bakım ve destek hizmetleri sunmaya kadar birçok iş tanımı yapılabilir. Geliştirdikleri yazılımları lisanslar halinde satarlar. İşletmenin stratejisine bağlı olarak yazılımın belirli bir süre veya sonsuza kadar kullanım hakkı olabilir.
Yazılım Şirketi Ne Kadar Kazanır?
Küçük start-up’lardan dev teknoloji şirketlerine kadar geniş ölçek söz konusu olduğu için yazılım şirketlerinin kazancı net olarak cevaplaması mümkün olmayan karmaşık olasılıklar içerebilir. İşletme yazılımları, oyunlar, mobil uygulamalar gibi farklı türlerdeki yazılımların kâr marjları farklıdır.
B2B, B2C gibi hedef kitle türlerinin hangisine yönelik olmasına ek olarak; tek seferlik, abonelik benzeri lisanslama modelleri de kazancı oldukça etkiler. Yazılım şirketleri, teknolojinin hızla geliştiği büyük bir dünyaya adım atar. Dolayısıyla rekabetin son derece belirleyici olduğu sektörlerden biridir.
Yazılımcılar Vergi Öder mi?
Yazılım işleri hizmet sektörü kapsamına girer. Dolayısıyla bir ticari veya serbest meslek kazancı söz konusudur. Her iki kazanç tipi de gelir vergisine tabi olur. Doğal olarak “Yazılım şirketi ne kadar vergi öder?” sorusunu sormak mantıklıdır. Yazılım sektörüne girmeyi düşünen girişimciler hem şirket hem de freelance çalışmaya bağlı olarak farklı vergiler öder.
Şirketleşmenin tüzel kişilik kazanmak adına uzun vadede en doğru tercih olması sebebiyle anonim, limited ve şahıs şirketi seçeneklerinden biriyle sektöre adım atmak gerekebilir. Açılmak istenen işletme tipine göre farklı vergi dilimleri söz konusudur. Şahıs şirketi açmak isteyenlerin gelirleri arttıkça %40’a varan gelir vergisi ödemeleri çıkabilir. Kurumlar vergisi mükellefi olan limited ve anonim şirketlerde 2024 yılı için vergi dilimi %25’tir. Gelir ve kurumlar vergilerine ek olarak KDV, stopaj, damga gibi vergiler de öder.
Yazılımda KDV Oranı Kaç?
Türkiye içine verilen hizmetlerde KDV oranı %20’dir. Yurt dışına yapılan yazılım ihracatlarında KDV %0’dır.
Yazılım Faturasında Tevkifat Var mı?
Yazılım hizmetleri tevkifata tabi değildir. Ancak bazı özellikteki yazılım hizmetlerinde (örneğin belirli bir kamu kurumuna özel geliştirilen yazılımlar) tevkifat zorunluluğu olabilir.
Yazılım Şirketi NACE Kodu Nedir?
NACE kodu şirketin vergi levhasında yazmak zorunda olan faaliyet alanını ifade eder. Bu nedenle yazılıma uygun NACE kodları aşağıdaki gibidir:
- 62.01 (Bilgisayar programlama faaliyetleri): Yazılım geliştirme ile doğrudan ilgilenen şirketler için en uygunudur. Web siteleri, mobil uygulamalar, yazılım sistemleri gibi ürünler geliştiren şirketler bu kodu kullanır.
- 62.02 (Hazır bilgisayar yazılımının yayınlanması): Kendi geliştirdiği veya satın aldığı yazılımları başkalarına satan şirketlere uygundur.
- 62.03 (Bilgisayar konsültanlığı faaliyetleri): Bilgisayar sistemlerinin kurulumu, bakımı, danışmanlığı gibi hizmetler veren şirketleri tanımlar.
Yazılım Şirketlerine Özel Vergi Avantajları Nelerdir?
Türkiye’de teknolojiyi desteklemek amacıyla yazılım sektörü de devlet tarafından çeşitli vergi avantajlarından faydalanabilir. Buna göre yazılım şirketi vergi muafiyeti ve indirimi olabilecek durumları aşağıdaki gibi maddelemek mümkündür:
- Teknokent veya Teknopark bünyesinde start-up şirket özelliklerine sahip şirketler, bölgedeki yazılım, tasarım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları belirli bir süre boyunca kurumlar vergisinden istisna tutabilirler. Aynı zamanda başka avantajları da mevcuttur.
- Yazılım hizmetleri ihracatında KDV iadesi imkanı bulunur.
- Ar-Ge faaliyetlerinde kullanılmak üzere ithal edilen eşyalar, gümrük vergisi ve harçtan istisna tutulabilir.
- Belirli yaş aralığındaki genç girişimciler, yazılım şirketleri kurarak kazanç istisnası alabilirler.
Yazılım Şirketi Nasıl Kurulur?
İyi bir fikre dayalı yazılım tasarlamayı düşünüyorsanız şirket kurma adımlarına gelmeden önce anonim, şahıs ve limited şirket türlerinden hangisi olacağına karar vermelisiniz. Ardından ticaret siciline kayıt, vergi numarası alma, imza sirküleri düzenleme gibi işlemleri tamamlayın. Bu süreçte bir mali müşavirden destek almanız faydalı olacaktır. Başlangıçta evden çalışabilir veya küçük bir ofis kiralayabilirsiniz.
Destek olacak yazılımcılar, tasarımcılar ve belki de bir pazarlama uzmanı ile çekirdek ekip kurmak daha sağlıklı olabilir. Kendi sermayeniz, yatırımcılar veya devlet destekleri gibi farklı finansman kaynaklarını değerlendirin. Şirket türüne göre gerekli belgeler de değişeceğinden hangileri olduğunu öğrenmek için aşağıdaki içerikleri inceleyebilirsiniz:
Yazılım Şirketi Kurma Maliyeti Ne Kadar?
Noter, ticaret sicili kayıt, muhasebe, kuruluş sermayesi gibi şirket kuruluş masraflarının dışında ofis, ekipman, personel benzeri giderler nedeniyle tam bir maliyet hesabı yapmak mümkün değildir.
Farklı sektörlerdeki girişimlere de göz atın:
Nakliye Şirketi Kurmak & Lojistik Şirketi Kurmak
Esnaf Kurye Nedir? Esnaf Kurye Nasıl Olunur?
Danışmanlık Şirketi Nasıl Kurulur?
Temizlik Şirketi Kurmak Mantıklı mı? Temizlik Şirketi Nasıl Kurulur?
Sigorta Şirketi Açmak için Ne Gerekli? Sigorta Şirketi Nasıl Kurulur?