fbpx

Matbu Müstahsiller ile Vedalaşmanın Tam Zamanı!

e-Müstahsil E-Dönüştür ile Güvende!

e-MM’ye geçerken geleceğe maliyet ve de zamandan tasarruf ederek adım atın.

e-müstahsil

e-Müstahsil Nedir?

Kağıt müstahsil makbuzunun Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından dijitalleştirilmiş hali, yani e-MM, 487 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu tebliği ile 2018’den beri hayvansal ve tarımsal ürün ticareti yapan herkesin işini oldukça kolaylaştırıyor. Müstahsil makbuzu elektronik ortamda kesilerek iş akışı, maliyet, zaman gibi e-belgelerin sunduğu her avantajı beraberinde getiriyor.

Tıpkı müstahsildeki gibi, e-MM kesmekle yükümlü işletme ve kişiler de aynı olurken fatura kesemeyen mükellef ya da gerçek kişilerden tarım/hayvancılık ürünleri satın alan işletmelerin kesmesi gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Başka bir ifadeyle gerçek usulde vergilendirilmeyen çiftçilerden satın alma yapan ve basit usule göre defter tutan tüccar çiftçilere e-MM düzenlenmek gerekir.

e-müstahsil nedir

e-Müstahsile Neden E-Dönüştür ile Geçmelisiniz?

Güvenli Saklama

GİB onaylı entegratör güvencesiyle GİB standartları ve güncellemelerine uygun makbuzlarınız 10 yıl saklanır.

Pratik

Sade arayüzü sayesinde aradığınızı rahatça bulabilir, kolay makbuz kesebilirsiniz.

Hedefe Uygun

E-Dönüştür Portalı e-MM haricinde diğer e-belge çeşitleriyle tam, gelecekteki e-dönüşümünüze göre.

Bütçenizle Dost

Makbuzlarınıza 1 kuruştan az harcarken abonelik ücreti ödemezsiniz.

Her Yerden Erişim

Makbuzlarınızı dilediğiniz yerden kesin. Web tabanlı yazılım desteği sunan E-Dönüştür ile ister mobil uygulama ister web sitesini kullanabilirsiniz

e-müstahsil başvuru

e-Müstahsil Başvurusu Nasıl Yapılır?

e-Müstahsil GİB Portal üzerinden ve GİB entegratörler aracılığıyla geçebilirsiniz. Öncesinde başvuru işlemlerinin tamamlanabilmesi için e-imza sertifikanızın olması gerekir. e-İmzayı da bizden hemen alabilirsiniz.

e-İmza satın aldıktan sonra GİB Portal yöntemi bütünüyle ücretsiz olmakla birlikte tüm işlemleri kendinizin yapması gerekir. e-İmza aygıtını bilgisayara taktıktan sonra GİB’in portal.efatura.gov.tr/EArsivPortalBasvuru/ başvuru adresini ziyaret ederek sisteme girmelisiniz.

Firma bilgilerini başvuru formuna yazıp başvuru yöntemini GİB olarak seçtikten sonra başvuru yapmış olursunuz. E-Dönüştür gibi GİB tarafından yetkilendirilen yazılım firmalarıyla hem başvurunuz sizin adınıza yapılır hem de belge düzenleme işlemlerini daha pratik gerçekleştirebilirsiniz.

Böylelikle e-imza sadece başvuru sırasında gerekli olduğundan sonraki e-MM kesme işlemleri sırasında her defasında elektronik imzalamaya ihtiyaç kalmaz.

Özel Entegratör ile Başvurmak için bizi hemen arayın!

İşletmeniz için en uygun teklifi alın:

Formu doldurup bilgi talep edin. İşletmenizin ihtiyacına göre çözümleri
birlikte üretelim ve yapacağınız alımlarınızı en verimli hale getirelim.

Teklif Başvuru

Kimler e-Müstahsil Kullanmak Zorunda?

VUK tebliğine istinaden e-müstahsil zorunluluğu, üç şartı taşıyan mükellefler için geçerli. Bununla birlikte e-MM’ye başvurmak ve kullanmak için öncelikle e-fatura kullanıcısı da olmak gerekiyor. Dolayısıyla e-MM kesmek zorunda olan mükellefleri aşağıdaki gibi gruplandırmak mümkün:

  1. İlk olarak GİB’in yıllık ciro limitlerini aşan tarım işletmeleri öncelikli şekilde e-faturaya geçmek durumunda olduğu için e-müstahsil geçme zorunluluğu da bulunur.
  2. Hal Kayıt Sistemine (HKS) kayıt olması gereken sebze-meyve satışı yapan komisyoncu ve tüccarlar başvurularını yapmalıdır.
  3. GİB, vergi takibini yapmak zorlandığı mükelleflere yazılı olarak başvurması gerektiğini tebliğ ederse, ilk iki şartı taşıyıp taşımadığına bakılmaksızın en fazla 3 ay sürede geçiş işlemlerini tamamlamalıdır.
e-müstahsil zorunluluğu
Dilerseniz şu an kayıt olabilir, başvuru evraklarını sisteme yükleyerek destek ekibimiz eşliğinde hemen geçiş yapabilirsiniz. Kayıt olmak için tıklayın.

e-MM Avantajları

e-MM kullanarak yasal yaptırımlardan korunurken GİB tarafından onaylı müstahsili dijital ortamda son derece pratik ve hızlı şekilde kesebilirsiniz. İşletmenize onlarca avantaj sağlamasının yanı sıra geleceğin e-dönüşüm dünyasına bir an önce adım atabilirsiniz.

İptali Kolay

Makbuzda bir hata ya da eksiklik varsa telaşlanmaya gerek yok. Yasal prosedüre uygun şekilde iptal edebilirsiniz.

Matbu veya Elektronik

Hizmet alana matbu makbuz verme zorunluluğu olmamasına rağmen ister elektronik ister çıktı olarak verebilirsiniz.

Zamandan Tasarruf

Kağıt düzenlemeye ve sonrası işlemlere gerek kalmaması bu işe ayrıcağınız zamanı kısaltır. Hizmetinize daha iyi odaklanabilirsiniz.

Mali Analiz ve Raporlamada Kolaylık

Belgelerinize dilediğiniz zaman ulaşabileceğiniz için iş takibi ve organizasyon kolaylaşır.

Evrak Kalabalığına Son

Belgelerinizi dijital halde saklayabilmeniz depo, arşiv gibi uğraşlardan kurtarır. Zamanınız size kalır.

Hem Çevreye Hem Cebinize Yarar

Gereksiz kağıt israfının önüne geçerek çevreye katkıda bulunabileceğiniz gibi harcamalarınız da azalır.

El emeği göz nuru tarım-hayvancılık ürünlerinin ticaretini e-MM sayesinde daha kolay yapmak mümkün. Üstelik E-Dönüştür e-MM ile ön muhasebenizi de rahatlıkla tutabilirsiniz. Başvuruya web sitesi veya mobil uygulamamızdan kayıt olarak başlayın!

e-MM ile İlgili Merak Ettikleriniz!

e-MM de, müstahsil makbuzuyla benzer şekilde aynı bilgileri içermek durumundadır. Bu nedenle hem GİB hem de özel entegratörden makbuz kesenler için elektronik ortamdaki boş makbuz sayfasında; satış işleminin yapıldığı tarih, alıcı-satıcının ad-soyad, kimlik ve cari bilgileri, iletişim, satılan malın türü, miktarı, fiyat stopaj oranının yazılacağı alanlar eksiksiz şekilde doldurulmalıdır. Her iki platformu da tercih eden mükellefler benzer adımlara tabi makbuz oluşturma işlemleri yapabilir. e-MM bölümüne gelerek “Makbuz Oluştur” simgesine tıkladıktan sonra gerekli alanları doldurun ve ardından kaydedin. Taslak haldeki makbuzu gönder tuşuna basın. Böylece makbuz GİB sistemine iletilerek resmileştirilmiş olur. Dilerseniz alıcıya dijital veya matbu halini verebilirsiniz. Detaylı bilgi için “e-MM Nedir, Ne İşe Yarar?” başlıklı yazıya tıklayabilirsiniz.

e-Müstahsil iptal etmek için yasal olarak maksimum 8 günlük hakkınız vardır. Bu süre zarfında yalnızca kendinizin düzenlediği, yani göndericisi olduğunuz makbuzları kullandığınız yazılım üzerinden iptal edebilirsiniz. Alıcının iptal etme imkanı olmadığı için noter, KEP, PTT gibi harici yollarla yalnızca itiraz edebilir.

Faturadaki gibi düşünmemeniz gerekir. Geriye dönük kesme olanağı bulunmayan bu sistemde ticari faaliyetin gerçekleştiği zaman makbuz kesilmelidir.

Makbuzu düzenleyenin, alıcıya imzalayarak vermesi gerekir.