fbpx

e-Arşiv Fatura Zorunluluğu Kimler için Var?

Türkiye'deki İşletmeler için e-Arşiv Fatura Zorunluluğu ve Detayları
Herkese dijital fatura düzenleme imkanı tanıyan e-arşiv fatura kimler için zorunlu, işletmeleri zaman zaman zora sokabilir. Günlük fatura kesme limitleri ve zorunlu geçiş süreçlerindeki değişiklikler vergi mükellefinin kime, ne keseceğini şaşırmasıyla sonuçlanıyor. Aslında iki senaryoyla açıklamak mümkün: e-Arşiv fatura zorunluluğu olan mükellefler aynı zamanda e-fatura geçiş zorunluluğu şartlarını da taşırken sadece kağıt fatura kesenler ile e-fatura kullanıcıları için günlük e-arşiv kesme limitleri var. Dolayısıyla yazının devamında e-arşiv zorunluluğunu tüm yönleriyle ele aldık.

İçindekiler

e-Arşiv Fatura Zorunluluğu Olan Mükellefler Kimler?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan e-dönüşüm düzenlemeleri vergi mükelleflerinin kağıt kullanımını azaltmak, vergi takibi kolaylaştırmak gibi nedenlerle yapılıyor. Öte yandan dijital hayata ilk ayak basma e-fatura ile birlikte oldu; e-fatura mükellefi olmayanların da fatura kesebilmesi için e-arşiv fatura getirildi. Sonuçta şu anda e-faturaya geçmesi zorunlu hem sektörler hem de yıllık satış hasılatı limitlerini aşan mükellefler Temmuz 2023 itibariyle e-faturaya geçerken e-arşive de geçmeli. İsteğe bağlı e-faturaya geçenler ise, yine e-arşiv başvurularını yapmalıdır. e-Fatura geçiş şartlarının detayları için “e-Fatura Zorunluluğu Kimleri Kapsıyor?” başlıklı yazıya göz atabilirsiniz.

Diyelim ki, bir e-ticaret firmasısınız. 2022’deki cironuzun 500 bin TL’yi aşması sebebiyle en geç 1 Temmuz 2023’te e-fatura geçmeniz şart; işte o zaman aynı anda e-arşiv fatura başvurusunu da yapmanız daha sağlıklı olur. Zira online sipariş almanız sebebiyle çoğunlukla tüketicilere fatura keseceğiniz için e-fatura değil, e-arşiv kesmeniz gerekir. Örnekleri daha da çoğaltmak mümkün.

Bunun yanında elektronik fatura kullanmayan işletmeler için e-arşiv fatura kesme sınırı belirlenmiştir. Yıllık bazda güncellenerek artış gösterir. 2023’ün e-arşiv fatura zorunluluğu 4400 TL/5000 TL tutarlarıdır. Vergi mükellefi olan bir müşterinize tek bir gün içerisinde KDV dahil toplam 4400 TL’yi aşan fatura düzenliyorsanız, mutlaka e-arşiv olarak kesmelisiniz. Bu tutarların altında fatura kesenler adına bir sorun olmadığından e-arşiv fatura zorunluluğu olmayan mükellefler kapsamına girmiş olurlar.

Fatura kestiğiniz müşteri tüketici, yani normal vatandaş ise aynı günde KDV dahil maksimum 5000 TL’lik kağıt fatura kesebilirsiniz; o tutarı geçiyorsa e-arşiv fatura düzenlemeniz gerekir. Bu durum aynı kişiye tek bir gün içerisinde birden fazla fatura kesmeyi de kapsar; tek seferde veya ayrı ayrı olması fark etmez. Diyelim ki o tüketiciye veya işletmeye bir faturada 2000 TL, diğerinde 5000 TL meblağlarında fatura kestiniz; toplamı 7000 TL olması sebebiyle kestiğiniz kağıt faturaları iptal etmeli ve GİB üzerinden yeniden e-arşiv düzenlemelisiniz.

Özetlemek gerekirse e-faturaya zorunlu geçmeniz gerekmiyorsa, günlük fatura tutarları nedeniyle e-arşiv fatura kesmeniz kaçınılmaz olacağı için GİB e-Arşiv Portal İnteraktif platformuna tıklayıp İnteraktif Vergi Dairesi kullanıcı adı ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra faturaları oradan düzenlemeniz gerekir. Aksi durumlar GİB tarafından özel usulsüzlük cezaları kapsamında değerlendirildiğinden yüklü meblağlar ödemek durumunda kalabilirsiniz.

GİB lisanslı E-Dönüştür gibi özel entegratör sisteminden e-fatura/e-arşiv fatura kesenlerde işler oldukça kolaylaşıyor. e-Faturaya gönüllü ya da zorunlu geçen işletmeler, e-arşiv fatura mükellefi de olmuş oluyorlar. Zamandan ve maliyetten kar ederek vakit kaybetmeden başvurunuzu hemen yapın!

İşletmeniz için en uygun teklifi alın:

Formu doldurup bilgi talep edin. İşletmenizin ihtiyacına göre çözümleri
birlikte üretelim ve yapacağınız alımlarınızı en verimli hale getirelim.

Benzer Blog Yazılarımız

Limited Şirket Nedir, Nasıl Kurulur
E-Dönüştür

Limited Şirket Nedir, Nasıl Kurulur?

Hem pratik yönetilebilen hem de tüzel kişiliğe sahip bir işletme açmak için limited şirket kurmak doğru tercih olabilir. Ticari hedefleriniz için hangi şirket türünün daha

şahıs şirketi kurmak için gerekenler
E-Dönüştür

Şahıs Şirketi Nedir? Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Hızlı bir şekilde ticaret hayatına atılmak ve kendi işinizin patronu olmak için şahıs şirketi açmak doğru tercih olabilir. Şirket işleyişinin ve kuruluş işlemlerinin, maliyetlerinin daha