fbpx

e-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?

e-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır

Hala e-faturaya geçmediniz mi? Çünkü e-fatura başvurusu yapmak, her yıl biraz daha daralan zorunluluk şartları sebebiyle kaçınılmaz görünüyor. Oysa yapacağınız işlemler oldukça basit ve herhangi bir yere gitmenizi gerektirmiyor. Online yürüteceğiniz süreç boyunca ihtiyaç duyacağınız sadece tek bir şey var: e-İmza veya mali mühür satın almak.

Nasıl bir yol izleyeceğiniz ise son derece net; elektronik fatura düzenlemek için GİB portal, özel entegrasyon yazılımı, varsa kendi özel altyapınız olmak üzere üç alternatifiniz varken başvuru sırasında da bu seçeneklerden birini seçip ilerlemeniz gerekiyor. O halde nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız her üç yönteme de değindimiz yazıda e-faturaya nasıl geçilir, adımlarıyla anlatmaya çalıştık.

İçindekiler

e-Fatura Başvurusu GİB Üzerinden Yapılır?

Gelir İdaresi Başkanlığına (GİB) ait e-belge portalı GİB portal’dan başvuru biraz karışık gözükse de aslında öyle değil. Öncelikle anonim, limited vb. tüzel kişilik sayılan bir işletmeniz varsa TÜBİTAK Kamu SM web sitesinden mali mühür satın almalısınız. Yoğunluğa göre yaklaşık teslimi 1 haftayı bulabilir mali mühürü alıp başvuruya geçebilirsiniz.

Gerçek şahıs mükellefi iseniz, yani şahıs şirketiniz varsa e-imza almanız gerekir. Aynı gün veya ertesi gün kolaylıkla alabileceğiniz e-imzayı E-Dönüştür üzerinden veya diğer yetkili satıcılardan temin edebilirsiniz. Elektronik imza sertifikası ulaştıktan sonra bilgisayarınızda imzanın kurulum işlemlerini yapıp eBelge portal web adresine giriş yaparak başlayın. Ardından aşağıdaki işlemleri uygulayabilirsiniz:

  • Öncelikle işlemin başarıyla ilerleyebilmesi için Mozilla Firefox web tarayıcısı ile Java 32 Bit programı bilgisayarınızda yüklü olmalıdır, kontrol edebilir, yok ise internetten hemen indirebilirsiniz.
  • Ayrıca elektronik imza sertifikasının çalışabilmesi ebelge.gib.gov.tr sayfasındaki imzalama araçlarından uygun olanı bilgisayarınıza indirerek kurun. Buna ek olarak bu esnada e-imza/mali mühür hazır ve kurulu olmalıdır.
e-fatura-basvurusu-gib
  • Mozilla Firefox üzerinden girdiğiniz eBelge ana sayfasında “e-Fatura Uygulamasına Başvurmak için Tıklayın” simgesine tıkladıktan sonra “Elektronik Başvuru Yapmak için Tıklayın” butonuna basın.
e-fatura-basvurusu-nasil-yapilir
  • Karşınıza aşağıdaki form ekranı çıkacaktır. Eksiksiz doldurarak “Yararlanma Yöntemi” bölümünde “Portal” seçeneğini işaretlemelisiniz. Ayrıca şahıs şirketleri VKN bölümüne kendi T.C. kimlik numaralarını yazabilir.
e-fatura-basvuru-formu
  • Formun tamamını doldurduysanız en alttaki “Mali Mühür Kullanarak Başvur” butonuna tıklayın. Bu işlemin sonrasında bilgisayarınızda açık olan elektronik imzanızı seçmeniz ve kart şifresini girmeniz istenir. Girdikten sonra başvurunuz tamamlanmış olur.

Başvurunuz GİB’e iletilir iletilmez formu doldururken verdiğiniz e-posta adresine işlemin başarılı olduğuna dair onay mesajı ile formun imzalı pdf versiyonu da gelecektir. Bunların yanında şirketinizde yabancı ortaklar var ise GİB, mali mühür başvurusunu online almamaktadır.

Şirket kuruluş sözleşmesinin yayınlandığı ticaret sicil gazetesi sayfası, şirket imza sirkülerinin noter onaylı örneği ile elektronik mali mühür sertifika sahibi taahhütnamesinin ıslak imzalı hali GİB’in 33. müdürlük binasına kargolandıktan sonra GİB sunduğunuz belgeleri TÜBİTAK Kamu SM’ye gönderir. Mali mühür alma süreci bu şekilde ilerler.

Entegrasyon ile e-Fatura Başvurusu

Başvuru formunda karşınıza çıkan yararlanma yöntemlerinden biri de entegrasyondur. Entegrasyon yöntemiyle başvurabilmek için GİB’in teknik şartnamesine uygun yazılımınızın olması gerekir. İşletmeniz yazılım vb. işlerde faaliyet gösteriyorsa ya da yazılım geliştiren başka şirketlerle anlaşması varsa buna uygun altyapı oluşturabilirsiniz. e-Fatura kesebilmek için gerekli talimatların yer aldığı rehberi buradan görüntüleyebilirsiniz.

Ardından bu mevzuata göre oluşturduğunuz yazılımın test edilmesiyle ilgili talebinizi test.efatura.gov.tr/entegrasyonbasvuru/ adresinden iletmeniz mümkündür. Testten başarıyla geçerse portalınız GİB tarafından aktifleştirilerek onların sistemiyle entegre edilecektir. Başarısız olduğu durumlarda gerekli düzenlemeleri yaparak yeniden başvurabilirsiniz.

Özel Entegrasyon ile e-Fatura Başvurusu

Özel entegrasyon ile yararlanma yönteminde GİB tarafından lisanslandırılan özel entegratörler aracılığıyla başvuru yapabilirsiniz. Bu yöntem önceki iki yoldan da oldukça pratik ve kullanışlıdır. Başvuru formunda özel entegrasyon seçeneğini siz değil, sizin adınıza özel entegratör firmadaki sorumlunuz gerçekleştirir. Dolayısıyla e-imza ya da mali mührünüzü kullanarak tüm adımları yerinize kolaylıkla yapabilirler.

Çok kısa sürede aktifleştirilen portal hesabınız, özel entegratör yazılımına bağlanır ve hemen e-fatura kesmeye başlayabilirsiniz. GİB portal’dan fatura kestiğinizde hem düzenlediğiniz faturaları yedeklemeniz hem de alıcıya kendinizin göndermesi gerekir. Özel entegrasyon yazılımı sayesinde 10 yıl boyunca sistemde saklanmasının yanı sıra gönderdiğiniz faturalar anında alıcıya ulaşabilir. Bu nedenle yangın, sel vb. mücbir sebepler, arşiv problemi gibi sorunlardan kurtulmuş olursunuz.

Önemli bir diğer nokta da GİB portal’de her fatura kestiğinizde elektronik imzayı yeniden açmanız gerekir. Bu yöntemde imzanız sadece bir kere kullanılarak açılır, sonrasında kullanıcı paneline yalnızca kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yaparsınız.

Başvuru süreçleri gördüğünüz gibi oldukça kolay. e-Fatura başvurusunu E-Dönüştür ile dakikalar içerisinde yapabilirsiniz. Hemen bizi arayın!

İşletmeniz için en uygun teklifi alın:

Formu doldurup bilgi talep edin. İşletmenizin ihtiyacına göre çözümleri
birlikte üretelim ve yapacağınız alımlarınızı en verimli hale getirelim.

Benzer Blog Yazılarımız

Limited Şirket Nedir, Nasıl Kurulur
E-Dönüştür

Limited Şirket Nedir, Nasıl Kurulur?

Hem pratik yönetilebilen hem de tüzel kişiliğe sahip bir işletme açmak için limited şirket kurmak doğru tercih olabilir. Ticari hedefleriniz için hangi şirket türünün daha

şahıs şirketi kurmak için gerekenler
E-Dönüştür

Şahıs Şirketi Nedir? Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Hızlı bir şekilde ticaret hayatına atılmak ve kendi işinizin patronu olmak için şahıs şirketi açmak doğru tercih olabilir. Şirket işleyişinin ve kuruluş işlemlerinin, maliyetlerinin daha