fbpx

e-Fatura Nedir, Ne İşe Yarar?

e-Fatura Nedir Geçmeniz için 6 Sebep

Devletin bütün kurumlarında geçirilen e-dönüşümlerin en büyük kısmı Hazine ve Maliye Bakanlığı, dolayısıyla Gelir İdare Başkanlığında gerçekleşiyor: Değişimlerden belki de en önemlisi e-fatura uygulaması. En basit ifadeyle e-fatura nedir kısaca tanımlarsak kağıt faturanın dijital versiyonu olması sayesinde tüm ticari iş akışını kolaylaştıran bir unsur olarak vergi mükelleflerinin hayatına girmiştir.

Türkiye’deki vergi kanunundaki tanıma uygun şekilde gelir elde edilen her satış işlemini faturalandırma ve düzenlenen faturayı Gelir İdaresi Başkanlığına (GİB) bildirme zorunluluğu olması sebebiyle e-fatura sisteminin getirilmesi hem devlet hem de mükellef tarafında başarılı bir düzen oluşturmaya katkı sağlamıştır. Buradan hareketle yazının devamında e-fatura nedir, ne işe yarar ve ne gibi avantajlar kazandırdığını detaylı öğrenebilirsiniz.

İçindekiler

e-Fatura Nedir, Nasıl Kullanılır?

e-Fatura yeni bir evrak türü olmamakla birlikte GİB’in yaptığı finansal teknolojik atılımlar sonucu ticaret hayatına entegre ettiği elektronik belgelerdir. İlk kez 5 Mart 2010’da 397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu (VUK) genel tebliği ile getirilen uygulamanın kapsamı, gereklilikleri gibi detaylar 213 sayılı VUK çerçevesinde belirlenmiştir. Bu mevzuata göre e-fatura veya elektronik fatura; matbu faturada yer alması zorunlu tüm bilgileri içeren, aynı zamanda alıcı ile satıcı arasındaki aktarımı ise GİB (merkezi platform) üzerinden gerçekleşen elektronik belgelerdir şeklinde tanımlanır.

Matbu haliyle aynı hukuki geçerliliğe sahip elektronik faturaların veri formatı, standardı ve şematron özellikleri tamamen GİB tarafından belirlenerek entegratörlere tebliğ edilir. Buradaki esas amaç tek standart ve formatta hem maliyet hem de zaman tasarrufu yapmayı mümkün kılan bir sistem oluşturmaktır. Sürece girilmeden önce yurt dışındaki çalışmaları ayrıntılı inceleyen GİB, benzer işleyişler üzerinden ticarette tüm iş akışını içeren etiketlere sahip ve uluslararası bir standart olan UBL-TR oluşturmuştur.

Klasik faturalarda yer alan tüm bilgilerin e-faturada da bulunması zorunludur. Düzenleyenin ve alıcının ad-soyad, adres, ticari unvanı, vergi kimlik numarası gibi tüm cari bilgilerine ek olarak tarih, satılan malın cinsi, miktarı, birim fiyatı, KDV oranı ve tutarı ile varsa diğer vergi kalemleri de mutlaka yazılmalıdır. Ayrıca her elektronik faturanın özgün olmasını sağlayan ETTN numarası vardır. Bu sayede ilgili numaradan kolaylıkla bulunur, aynı zamanda kurumun veya şahsın kişisel imzasını içeren elektronik imza sertifikasıyla imzalandığı için son derece güvenlidir. Aşağıda kağıt faturadan bir farkı olmayan e-fatura örneğini inceleyebilirsiniz:

e-fatura-ornegi-e-fatura-nedir
Özetle geleneksel faturaların elektronik versiyonu e-faturaya her vergi mükellefi isteğe bağlı geçiş yapabilir. Bununla birlikte GİB’in, yıllık satış hasılatları belirli tutarın üzerinde olan sektörlerdeki işletmelere zorunlu tutmasının yanı sıra bazı sektörlerdeki şirketlerin cirolarına bakılmaksızın geçmeleri de istenir. Kağıt faturalarınızı e-fatura biçiminde kesebilmeniz için 3 seçenek sunulur: GİB e-fatura portalı, özel entegrasyon yazılımları ve mükelleflerin kendilerinin geliştirdiği özel programları.

e-Fatura Mükellefi Nedir?

e-Fatura uygulamasını kullanan mükelleflere e-fatura mükellefi adı verilir. Bununla birlikte e-fatura kesmekle yükümlü olan işletmeleri ifade etmek için de kullanılır. GİB tarafından geçmesi zorunlu tutulan işletme sahipleri ya yıllık ciro limitlerinden kaynaklı olarak ya da önemli sektörlerde faaliyet göstermeleri sebebiyle uygulamaya dahil olmak durumundadır.

Bazı özel durumlarda ilgili vergi mükellefinin vergi takibiyle ilgili sıkıntılar söz konusu ise GİB tarafından özel tebliğler ile e-faturaya geçmesi istenmektedir. Öte yandan şirketler isteğe bağlı olarak da kullanmayı tercih edebilir. Elektronik fatura mükellefi olan kullanıcılar, yine aynı şekilde e-fatura uygulamasına geçen mükelleflere fatura kesebilir.

e-Fatura Neden Avantajlı, Kullanmaya Başlamanız için 7 Sebep

e-Fatura nedir, ne işe yarar öğrendikten sonra sıra avantajlarını anlamaya geliyor. e-Fatura kullanıcısı olmak kağıt fatura kesmeye kıyasla pek çok avantajı beraberinde getirir. Çağın gereksinimlerine uyum çerçevesinde birçok belge dijitalleşirken aynı zamanda pratikleştirmektedir. Şirket olarak e-faturaya geçmeniz eskiden var olan rutin prosedürlerden kurtulmanıza yardımcı olacaktır. e-Faturayı avantajlı kılan noktalar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Tahsilatları çok daha hızlı alabilirsiniz – Posta, kargo vb. gönderim araçlarından kurtulacağınız için faturaları oldukça kolay kesmenizi sağlayan bu sistemde, fatura birkaç dakika gibi çok kısa bir sürede alıcıya iletilir. Dolayısıyla ödeme alacak olan tarafın tahsilat süresi kısalır.
  • Saniyeler içerisinde fatura oluşturabilirsiniz – Matbu faturadaki düzenleme prosedürleri ortadan kalkar. Panelinize kayıt edebileceğiniz kullanıcılar sayesinde fatura kesmek saniyeler alır.
  • Hata yapma olasılığınız azalır – Kağıt fatura hazırlarken birçok kişi VKN, unvan vb. bilgileri yanlış yazıp karşıya gönderdikten sonra hatayı fark ediyordu. e-Fatura ile sistem VKN gibi bilgileri yanlış girdiğinizde uyarı vereceğinden hata ihtimalini azaltmaya yardımcıdır. Bunun yanında iptal prosedürleri, eskiye kıyasla daha kolaydır.
  • Zaman tasarrufu maksimuma çıkar – Onaylayıp gönderdiğiniz e-faturalar, alıcı sistemine saniyeler içerisinde iletilir. Dolayısıyla iş akışınızın verimi oldukça artacaktır.
  • Hem cebinizi hem de çevreyi korur – Koçan maliyetleri her geçen gün artarken e-fatura kullandığınızda, A4 kağıt fiyatlarıyla kıyaslanamayacak kadar ekonomik e-fatura kontör ve üyelik ücretleri ödemiş olursunuz. Bununla birlikte kağıt israfının önüne geçmiş olmanız sayesinde geleceğin teminatı olan ağaçları korumaya bir nebze katkı sağlayabilirsiniz.
  • Güvenlik üst düzeyde olduğu için içiniz rahat olur – Fatura kesmek amacıyla kullandığınız kullanıcı paneline giriş işlemleri son derece güvenlidir. Bununla birlikte düzenlediğiniz her fatura kişisel imza ya da mali mührünüz ile imzalanır. Zamanla biriken e-faturaları dosyalayıp depo, arşiv gibi yerlerde saklamanıza da gerek yoktur. Bu sayede yangın, sel gibi mücbir durumlarda içiniz hep rahat olacaktır. Saklamak istediğiniz faturaları UBL, XML gibi formatlarda gönül rahatlığıyla dijital biçimde muhafaza edebilirsiniz. Bir de özel entegratör ile çalışıyorsanız, belgelerinizi 10 yıl saklama zorunluluğundan dolayı daha rahat hareket edebilirsiniz.
  • Dilediğiniz faturaya kolay ulaşırsınız – Bakmanız gereken bir faturaya arşive inerek dosyaların arasında saatlerinizi harcamadan ulaşabilirsiniz. Fatura numarası, isim ve daha pek çok bilgiyi kullanarak filtreleyebilmeniz sayesinde zamanınızı doğru hedeflere harcamak için kullanırsınız.

Buraya kadar e-fatura nedir, ne işe yarar konusunu getirdiği avantajlar özelinde açıklayarak daha anlaşılır olabileceğini düşündük. e-Fatura nedir dışında, oluşturulması, iptal edilmesi ve kimlere zorunlu olduğuyla ilgili diğer konu başlıklarını ilerleyen paylaşımlarında ele alacağız.

GİB lisanslı özel entegratör E-Dönüştür kullanımı en kolay e-fatura portallarından biridir. Uygun kontör fiyatları ile ihtiyaç duyduğunuz kadar satın alabilir, en güvenli sunucularda gönül rahatlığıyla belgelerinizi saklayabilirsiniz. e-Faturaya ek olarak e-arşiv fatura, e-irsaliye, e-SMM ve e-MM hizmetleri ile e-dönüşüm sürecinize eşlik eder. Sorularınız ve başvurularınızı aşağıdaki formu doldurarak veya dilerseniz telefonla ulaşarak iletebilirsiniz.

İşletmeniz için en uygun teklifi alın:

Formu doldurup bilgi talep edin. İşletmenizin ihtiyacına göre çözümleri
birlikte üretelim ve yapacağınız alımlarınızı en verimli hale getirelim.

Benzer Blog Yazılarımız

Limited Şirket Nedir, Nasıl Kurulur
E-Dönüştür

Limited Şirket Nedir, Nasıl Kurulur?

Hem pratik yönetilebilen hem de tüzel kişiliğe sahip bir işletme açmak için limited şirket kurmak doğru tercih olabilir. Ticari hedefleriniz için hangi şirket türünün daha

şahıs şirketi kurmak için gerekenler
E-Dönüştür

Şahıs Şirketi Nedir? Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Hızlı bir şekilde ticaret hayatına atılmak ve kendi işinizin patronu olmak için şahıs şirketi açmak doğru tercih olabilir. Şirket işleyişinin ve kuruluş işlemlerinin, maliyetlerinin daha