fbpx

Mali Mühür Nedir, Başvurusu Nasıl Yapılır?

Mali Mühür Nedir? Mali Mühür Başvurusunda Bilmeniz Gerekenler

Elektronik imzanın tüzel kişiliklere özel versiyonu mali mühürü bir nevi firmaların dijital kaşesi olarak düşünebilirsiniz. Özellikle anonim, limited, vakıf gibi bir işletmeniz varsa e-belge başvuruları sırasında adını sıklıkla duyacağınız kesin. e-Mühür adıyla da görebileceğiniz elektronik sertifikayı Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) yetkilendirdiği elektronik sertifika sağlayıcılarından kolaylıkla temin edebilmeniz mümkün. O zaman e-mühür nedir, nasıl başvurulur yazının devamını okuyarak öğrenebilirsiniz.

İçindekiler

Mali Mühür Nedir?

BTK’nın 5070 sayılı elektronik imza kanunu ile GİB 397 sıra numaralı VUK tebliğine istinaden uygulamaya geçmiştir. Kısaca kullanıcının kişisel bilgileri yüklü bir elektronik sertifika aracılığıyla belgeyi imzalamasına yarar. Mali mühür sertifikası USB aygıtına yüklenir ayrı bir SİM kart içerisinde gelir. Belgeyi imzalayan kişi ya da kurumun kimliğini kesinlikle doğrulayan bir dijital imzadır.

Bu uygulamanın üretiminde öncü olan TÜBİTAK Kamu SM, genellikle MÜS ve GÜS olmak üzere iki farklı sertifika üretir. Dolayısıyla satın almak için başvurduğunuz zaman size HSM ve akıllı kart seçenekleri sunulur. HSM cihazlar genellikle birden fazla kişinin yetkili olduğu şirketlere daha uygunken tek kişi kullanacak ise akıllı kart formatındakiler yeterlidir. Genellikle 3 yıllık süreli olan sertifikayı süre sonunda yenilemeniz gerekir.

Mali Mühür e-İmza Farkı

Aslında e-mühürü gerçek kişiler de kullanabilir. Ancak Türkiye’deki vergi mevzuatı sebebiyle e-mühürün yalnızca ticari işlemlerde kullanımına izin verilirken e-imzanın her işlemde kullanılabilmesi mümkündür. Bu nedenle bireysel bazda ticari işlemlerin mümkün olmaması sebebiyle gerçek kişilere e-imza verilir. Dolayısıyla e-imza sertifikalarına oldukça benzerken ikisi arasında büyük farklar yoktur.

Mali Mühür e-İmza Yerine Geçer mi?

Her ikisi de özünde birer dijital imza görevi görür. Ancak mührün kullanımı ticari işlemlerle sınırlıdır. Benzer olmasına rağmen teknik anlamda farklı olması sebebiyle e-imza yerine geçmez.

Mali Mühür Nerelerde Kullanılır?

e-Mühür ile e-fatura, e-arşiv gibi elektronik belge başvurularının tamamında karşılaşacaksınız. Bununla birlikte özel entegratör kullanan mükellefler yalnızca başvuru sırasında ihtiyaç duyarken GİB Portal üzerinden kesmek isterseniz sisteme giriş ve belgeyi onaylama aşamalarında gerekecektir. Bununla birlikte e-tahsilat, e-mutabakat, e-protesto gibi ticari amaçlı birçok işlemde kullanabilirsiniz.

Kimler Mali Mühür Almak Zorunda?

Vergi mükellefi iseniz ve anonim, limited gibi türlerde işletme sahibiyseniz Gelir İdaresi Başkanlığının zorunlu tuttuğu e-fatura, e-arşiv, e-defter gibi uygulamalara geçmeniz gerekiyorsa mühür almanız zorunludur. Aksi halde başvurularınızı yapmanız mümkün olmaz. Şahıs işletmeniz varsa aynı şekilde e-belgelere geçebilmek için e-imza başvurusu yapmanız gerekir.

Mali Mühür Nereden ve Nasıl Alınır?

e-Mühür hizmeti veren elektronik sertifika hizmet sağlayıcılarından dilediğinize online başvuru yaparak kolaylıkla satın alabilirsiniz. Firmanın web sitesinden form doldurup siparişinizi verdikten sonra firmaya bağlı olarak değişen sürelerde adresinize gönderilir. TÜBİTAK mali mühür, TurkTrust e-Mühür, Türkkep e-Mühür en güvenilir firmalardan bazılarıdır.

Mali Mühür Başvurusu Nasıl Yapılır?

Öncelikle şahsınıza, şahıs şirketinize, kooperatif ve yabancı ortaklı şirketlere almak isterseniz Gelir İdaresi Başkanlığına yazılı dilekçe ile başvurmanız gerekir. Limited, anonim gibi diğer şirket türlerine Kamu SM mali mühür almak için mm.kamusm.gov.tr adresini ziyaret ettikten sonra sayfanın sağ üst köşesindeki “Online İşlemler” sekmesine tıklayın.

Açılan sayfadaki “Mühür Sertifika Başvurusu” alanından giriş ekranı ile karşılaşırsınız. Burada “Tüzel Kişi” başvuru tiplerinden uygun olanı seçin. Bilgilerinizi yazıp “Giriş” tuşuna bastıktan sonra HSM veya akıllı kart seçeneklerinden istediğinizi seçerek ödeme yapın.

mali-muhur-basvurusu-nasil-yapilir

Mali Mühür Kaç Günde Gelir?

USB aygıtına tanımlanacak bilgilerinize göre üretilen mühürün adresinize ulaşması işlem yoğunluğuna bağlı olarak en az 1 haftayı bulabilir.

Mali Mühür Nasıl Kullanılır?

Yeni mührünüz elinize ulaştıktan sonra öncelikle kurulum, aktivasyon PIN kodu değişikliklerini yapmanız gerekir. Mühürler genellikle SİM kart ile USB aygıt ve sadece USB’den oluşan şekilde üretilebilir. O halde mali mühür kurulumu için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • SİM kartlı ise aygıta takarak başlayabilirsiniz. Sadece USB’den oluşuyorsa bir şey yapmanıza gerek yoktur.
  • Sertifikanız bunun içinde yüklü olması nedeniyle önce USB’yi bilgisayarınıza takıp kurarak devam etmelisiniz. Ardından sertifika kurulum sihirbazı otomatik olarak açılacaktır.
  • Zarfta gelen PİN kodunu girerek yazılımı çalıştırın. Varsayılan kodu kendinize göre değiştirmeniz güvenlik açısından çok önemlidir. İşlem yapmadığınız süre boyunca güvenli bir yerde saklayın.
  • Kullanırken imzalamak istediğiniz belgeyi program açıkken içerisinden seçmelisiniz. Bunun için yazılım üzerindeki “İmzala” butonuna bastıktan sonra ilgili belgeyi seçerek kolaylıkla imzalayabilirsiniz.

Dilerseniz nasıl aktivasyon yapabileceğinizi aşağıdaki videodan da izleyebilirsiniz:

Tüm işlemlerde kullanabilmek için hemen e-imza satın alabilirsiniz!

Benzer Blog Yazılarımız

Limited Şirket Nedir, Nasıl Kurulur
E-Dönüştür

Limited Şirket Nedir, Nasıl Kurulur?

Hem pratik yönetilebilen hem de tüzel kişiliğe sahip bir işletme açmak için limited şirket kurmak doğru tercih olabilir. Ticari hedefleriniz için hangi şirket türünün daha

şahıs şirketi kurmak için gerekenler
E-Dönüştür

Şahıs Şirketi Nedir? Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Hızlı bir şekilde ticaret hayatına atılmak ve kendi işinizin patronu olmak için şahıs şirketi açmak doğru tercih olabilir. Şirket işleyişinin ve kuruluş işlemlerinin, maliyetlerinin daha