Her zaman olduğu gibi her faturanın iptali farklı yöntemlerle olsa da, daima mümkün iken ticari ilişkilerde fatura düzenlerken tutarın yanlış yazılması, vergi kalemlerinin eksik olması, KDV hataları ve daha pek çok hatayı yapmak hem son derece doğal hem de telafisi mümkün. Üstelik ister GİB portal ister özel entegratör yazılımı, hangi platformdan olursa olsun e-arşiv fatura iptali eskisi ile kıyaslanamayacak kadar pratik. Tamamen dijital ilerleyen süreçte kullanıcı panelinden yaptığınız iptal talebinden vergi dairesinin otomatik haberi olduğu için zamandan ettiğiniz tasarruf bir hayli fazla.
e-Faturadaki karmaşık prosedürden farklı olarak GİB ya da özel entegrasyon platform fark etmeksizin e-arşiv fatura düzenleyen ve alıcı taraf gelen faturayı yasal süre içerisinde kabul veya reddedebilir. Ancak alıcı vergi mükellefi olmayan nihai tüketici ise reddetmesi mümkün değildir. Ayrıca e-arşivde fatura senaryoları olmaması sebebiyle e-arşiv temel fatura iptali ve ticari e-arşiv fatura iptali gibi kavramlar söz konusu olmaz. O halde GİB ve entegrasyon yöntemini tercih eden işletmeler için e-arşiv fatura iptali süreci nasıl ilerler, ayrı olarak değindiğimiz yazıyı okumaya devam ederek sorularınızın yanıtlarını bulabilirsiniz.
İçindekiler
GİB e-Arşiv Fatura İptali Nasıl Yapılır?
Normal şartlarda matbu fatura düzenleyen mükelleflerin e-arşiv faturalarını iptal etmesi için e-Arşiv Fatura Portal İnteraktif e-arşiv mükelleflerinin ise e-Arşiv Portal web sitesine girmesi gerekir. İnteraktif kullanıcıları Dijital Vergi Dairesi giriş bilgileri ile platforma girebilirken e-Arşiv Portal kullananların e-imza veya mali mühürleri ile sisteme giriş yaptıktan sonra iptal işlemini de elektronik imza sertifikaları açık konumdayken şifrelerini girerek yapabilir. Sisteme giriş yapmanızın ardından aşağıdaki adımları gerçekleştirerek ilgili e-arşiv faturayı iptal edebilirsiniz:
- e-İmza/mali mührünüzü bilgisayarınıza takarak açın.
- Kullanıcı panelinin sol tarafında yer alan “Düzenlenen Belgeler” sekmesine tıklayın.
- İptal etmek istediğiniz faturayı bulmak için düzenleme tarihi, vergi kimlik numarası gibi fatura bilgilerini kullanarak filtreleme yapabilirsiniz. İptal edilecek fatura/faturaları sol tarafındaki kutucuklardan işaretleyerek “İptal Talebi Oluştur” butonuna basın.
- Alıcı kabul edene kadar istem “e-Arşiv fatura iptal aşamasında” şeklinde gözükecektir. Talep kabul edildiğinde “İptal Edildi” ibaresi yazacaktır. Paneldeki menünün sağ tarafında yer alan “İptal/İtiraz Durumu” bölümünden süreci takip edebilirsiniz.
- Son olarak iptal gerekçesini İnteraktif Vergi Dairesi’nden bir dilekçe ile bildirmeniz istenir.
- Alıcı talebinizi onayladığı zaman iptal işlemi tamamlanmış olacaktır.
- Gelen iptal taleplerini onaylamak veya reddetmek için “Gelen İptal/İtiraz Talepleri” alanını kullanabilirsiniz.
Okuma Önerisi:
Özel Entegrasyon Kullananlar için e-Arşiv Fatura İptali Nasıl Yapılır?
e-Arşiv faturalarınızı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yetkilendirilen özel entegratör yazılımları ile iptal etmek çok daha pratik ve hızlıdır. Mali mühür/e-imza olmadan yalnızca kendi belirlediğiniz kullanıcı adı ve şifreniz ile panele giriş yapıp saniyeler içerisinde iptal edebilirsiniz. GİB onaylı özel entegratör E-Dönüştür üzerinden e-arşiv fatura iptali yaparken aşağıdaki işlemleri yapabilirsiniz:
- Panelinizi açtıktan sonra sol tarafta yer alan menüden “Satışlar” başlığının altındaki “Faturalar” sekmesine tıklayın.
- İptal etmek istediğiniz fatura dilerseniz filtreleme alanından bularak veya liste içerisinden seçerek sol tarafındaki kutucuğu işaretleyin. Sağdaki “Seçili Olanları İptal Et” butonunu seçin.
- Karşınıza çıkan penceredeki ilgili alana iptal gerekçenizi yazıp onaylayın. Alıcı talebinizi onaylayınca işlem tamamlanmış olacaktır.
İptal süresi faturanın kesim tarihinden itibaren maksimum 8 günlük bir süreyi kapsar. Bu süre zarfında herhangi bir işlem yapılmayan faturalar kabul edilmiş sayılır. Süre hesaplamaları birçok mükellef arasında kafa karışıklığı yaratır. Kaç gün içerisinde iptal edileceğini en pratik şekilde mal/hizmet satışının yapıldığı tarihin ertesi gününe 7 gün ekleyerek belirleyebilirsiniz. e-Arşiv Fatura iptal süresi geçerse geriye dönük e-arşiv iptali yapmak maalesef mümkün değildir. Karşı taraf ile anlaşabilirseniz iade faturası düzenlemelerini sağlayabilirsiniz, aksi durumda yasal yollarla itiraz etmeniz gerekebilir.
Size veya alıcıya gönderilen iptal talebini onaylamak için verilen maksimum süre 7 gündür. Yani iptal talebi gönderdiğinizde alıcı 7 günde onaylamaz ise iptal işlemi geçersiz olurken size gönderilen talebi de bu sürede kabul etmezseniz fatura iptal edilmiş sayılmaz.
E-Dönüştür’ün Güvenli Sunucularında e-Belgelerinizi Kolaylıkla Kesebilir, Uygun Kontör Ücretleriyle Tasarruf Edebilirsiniz!
İşletmeniz için en uygun teklifi alın:
Formu doldurup bilgi talep edin. İşletmenizin ihtiyacına göre çözümleri
birlikte üretelim ve yapacağınız alımlarınızı en verimli hale getirelim.
- 0312 911 56 96
- [email protected]