fbpx

e-Arşiv Fatura Nasıl Kesilir?

e-Arşiv Fatura Nasıl Kesilir

e-Arşiv fatura nasıl kesilir, diğer e-belge çeşitlerindekinin aksine, hem mükelleflerini hem de henüz matbu fatura kesenleri ilgilendiren bir soru. En son 544 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu (VUK) tebliğinde olduğu gibi her yıl yapılan düzenlemeler günlük e-arşiv fatura düzenleme limitlerini düşürüyor ve mükellefler hiçbir e-dönüşüm uygulamasına geçmeden e-arşiv faturaya başvurmasa bile kesmek zorunda kalıyor.

Bu kullanıcılar için e-Arşiv Fatura Portal İnteraktif, GİB üzerinden kesmek isteyen e-arşiv mükellefleri için e-Arşiv Fatura Portalı ayrı ayrı sunulmuşken aynı zamanda özel entegrasyon kullananlar da oldukça pratik şekilde e-arşiv kesebiliyor. Dolayısıyla e-arşiv fatura nasıl kesilir GİB ve özel entegrasyonu tercih edenler için farklı başlıklar altında anlattık.

İçindekiler

GİB Portal e-Arşiv Fatura Nasıl Kesilir?

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), vergi takibini kolaylaştırmak ve işletmelerin e-dönüşüm uygulamalarına adaptasyonunu başlatmak amacıyla günlük fatura limitleri getirmiştir. Sonuncusu 30 Aralık 2022’de yürürlüğe giren 544 sıra numaralı VUK tebliği ile birlikte tüketiciye kesilen fatura tutarı günlük KDV dahil 5000 TL, vergi mükelleflerinde 4400 TL’yi geçiyorsa e-arşiv fatura kesme zorunluluğu vardır; dolayısıyla bu durumda işletmeler İnteraktif e-Arşiv Fatura Portalı üzerinden e-arşiv düzenler.

Yani bu firmalar normal şartlarda matbu fatura keserken ilgili tutarların üzerinde satış yaptıklarında İnteraktif Portalı kullanmalıdır. İsteğe bağlı ve yasal zorunlulukları nedeniyle e-arşiv mükellefi olması gerekenler ise e-Arşiv Fatura Portalı ile kesebilir. Her iki platformda da fatura kesme adımları birbirinin aynıdır. İnteraktif portal’a İnteraktif Vergi Dairesi kullanıcı adı ve şifresiyle giriş yapmanız yeterli iken, e-Arşiv Fatura Portal’ına girişler yalnızca e-imza ve mali mühür ile yapılabilir. Sonrasında aşağıdaki gibi e-arşiv fatura kesebilirsiniz:

  • e-İmza/mali mührünüzün bilgisayara takılı ve açık olduğundan emin olun. Giriş yaptıktan sonra panelin en üst kısmındaki “Modül Seç” alanından “e-Arşiv Portal”ı tıklayın.
e-arsiv-nasil-kesilir
  • Sol tarafta yer alan menüden “e-Arşiv Fatura Oluştur” butonuna basın. Ardından açılan pencere üzerinde tıpkı kağıt fatura olması zorunlu alanlar, burada da gözükecektir.
  • Aynı şekilde satış, tevkifat, iade, özel matrah, istisna, ihraç kayıtlı gibi tüm fatura tiplerinde e-arşiv fatura düzenleyebilirsiniz. Alıcı bilgileri, tarih, para birimi vb. alanları doldurun.
gib-portal-e-arsiv-fatura-nasil-kesilir
  • Alıcı tüketici ise vergi kimlik numarasını 11 adet 1 şeklinde yazabilirsiniz. Son olarak en alttaki “Oluştur” butonuna tıkladığınız zaman fatura taslağını yaratmış olursunuz.
gib-e-arsiv-portali
  • Taslak şeklindeki faturaları onaylamak için “Taslaklar” alanına tıklayın. Faturanın yanındaki kutucuğu tıklayarak son bir kez kontrol etmelisiniz. Aksi halde portal üzerinden iptal etmeniz mümkün olmadığı vakit kaybına yol açabilir.
GIB-portal-e-arsiv-olustur
  • Eksiklik yok ise “GİB İmza” butonuna basarak faturanızı onaylayabilirsiniz. Onaylanan faturayı bilgisayarınıza indirerek alıcıya e-posta, SMS gibi yollarla kendinizin göndermesi gerekir. Ayrıca portalda faturalar en fazla 6 ay kalabilir, bu nedenle bilgisayarınızda yedeklemekte fayda vardır.
e-arsiv-olustur-taslak

Özel Entegrasyon ile e-Arşiv Fatura Nasıl Kesilir?

e-Arşiv Portal ile sadece e-arşiv fatura ile ilgili temel işlemleri yapabilirsiniz. Yedekleme problemi, fatura sayısı sınırı, gönderim zorlukları gibi durumlar özel entegratörlerin sunduğu yazılımlarda yaşanmaz. Bunun yanı sıra e-imza ya da mali mühür ile her defasında işlem yapmaya gerek yoktur. e-Arşiv başvurunuz sırasında elektronik imza sertifikanız bir defaya mahsus kullanıldıktan sonra size özel açılan kullanıcı paneline sadece kullanıcı adı ve şifreniz ile girebilirsiniz. Aşağıda E-Dönüştür’de e-arşiv fatura nasıl kesilir görebilirsiniz:

  • Panele giriş yaptıktan sonra sol menüden “Satışlar” başlığına tıklayın; “Fatura Ekle” butonuna basın.
e-arsiv-nasil-kesilir-ozel-entegrator
  • GİB Portal ile benzer şekilde açılan sayfada fatura bilgileri karşınıza çıkar. Alıcı bilgilerini manuel şekilde doldurabileceğiniz gibi yukarıdaki görseldeki “Alıcı Ekle” kısmından giriş yaparak müşterilerinizi kaydedebilirsiniz. Böylece alıcı bilgileri alanını otomatik doldurabilirsiniz.
e-arsiv-fatura-nasil-kesilir-özel entegrasyon
  • Ardından sağ üst köşede yer alan “Gelişmiş Fatura Sayfasını Aç” alanına tıklayarak fatura senaryosu, fatura tipi, vergi türü, vergi matrahı, KDV, mal/hizmet bilgileri gibi alanları doldurabilirsiniz. Bununla birlikte “Ürünler” sekmesinden ürün ya da hizmetlerinizi kaydedip her işlemde alanı otomatik doldurma kolaylığından faydalanabilirsiniz.
  • Tüm bilgileri girdiğinize emin olduktan sonra en alttaki “Kaydet” butonuna bastığınız zaman fatura taslak halde “Satışlar” başlığı altındaki “Faturalar” sekmesinde listelenecektir. Düzenlediğiniz son fatura listenin başında yer alacaktır; faturanın yanında bulunan kutucuklardan ok işareti ile gösterileni seçerek onaylamadan önce mutlaka kontrol etmelisiniz.
e-arsiv-nasil-kesilir-özel entegrasyon
  • Son olarak faturanın solundaki kutucuğu işaretleyip “Seçili Olanları e-Fatura Yap” ya da sağdaki kutucuklar arasından yaprak simgesini seçerek “Fatura Kes” butonuna basabilirsiniz. Böylelikle taslak fatura onaylanarak alıcının posta kutusuna birkaç saniye içerisinde iletilir.

Uygun kontör fiyatları sunan E-Dönüştür ile e-arşiv fatura keserek hem maliyetten hem de zamandan kısabilirsiniz. Başvurunuzu şimdi yapın!

İşletmeniz için en uygun teklifi alın:

Formu doldurup bilgi talep edin. İşletmenizin ihtiyacına göre çözümleri
birlikte üretelim ve yapacağınız alımlarınızı en verimli hale getirelim.

Benzer Blog Yazılarımız

marti-tag fatura-marti-tag-sahis-sirketi
E-Dönüştür

Martı Tag Fatura ve Şirket Zorunlu mu?

Martı tarafından sunulan bir araç paylaşım uygulaması olan Martı Tag fatura kesme zorunluluğu getiriyor. Aynı güzergahta seyahat etmek isteyen kişileri bir araya getirerek, araç sahiplerinin