fbpx

e-Fatura İptali Nasıl Yapılır?

e-fatura iptali nasıl yapılır

e-Fatura iptali ile ilgili işlemlerin, e-fatura kullanan mükellefleri biraz çelişkide bırakması çok doğal. e-Arşiv faturanın atası e-fatura, Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) dijital dönüşümün ilk basamağı olarak hayata geçirdiği uygulamadır. Bu nedenle iptal/itiraz adımları hala GİB Portal’a bağımlı devam ediyor. e-Arşive kıyasla iptal süreci kısmen daha dolambaçlı olsa da her şeyi online yapabilmeniz işin, hala en güzel tarafı.

Ancak bu yine de e-faturayı iptal edemeyeceğiniz veya reddemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Kafa karışıklığı yaratan esas nokta e-fatura iptali için yapılması gerekenlerin, e-fatura senaryosuna ve faturaya konu olan işletmenin satıcı ya da alıcı olmasına bağlı olarak değişmesinden kaynaklıyor. Dolayısıyla yazının devamında e-fatura nasıl iptal edilir bütün yönleriyle ele aldık.

İçindekiler

e-Fatura İptali için Gerekenler Nelerdir?

İptal işlemlerinde sıklıkla ihtiyaç duyulan GİB’in e-Fatura İptal/İtiraz Portalı’dır. Yalnızca e-fatura uygulamasına geçen işletmelerin birbirine kesebileceği e-faturalarda; düzenleyip onayladıktan sonra GİB’e iletildiği zaman, çeşitli sebeplerle hata ve eksiklikler yapıldığını sonradan fark etmek son derece olağan bir durum.

Böyle anlarda paniğe kapılmadan fatura senaryosunun ticari mi yoksa temel mi olduğunu düşünmelisiniz. Ardından faturayı düzenleyen siz olduğunuza göre ona uygun aksiyon almanız gerekiyor. Daha kolay anlamanıza yardımcı olmak için aşağıda konuyu net bir şekilde görebileceğiniz şemayı inceleyebilirsiniz:

e-fatura iptali için yapılması gerekenler

e-Fatura iptal sürecinde özetle üç durum ile karşılaşabilirsiniz:

  1. Alıcısı olduğunuz ticari senaryo ile düzenlenen e-faturaları, GİB Portal kullanıyorsanız yasal süre içerisinde e-Fatura İptal portalından iptal edebilir; sonrasında ise ancak itiraz talebi oluşturabilirsiniz. Eğer özel entegratör sisteminden fatura kesiyorsanız size gelen faturayı bu süre zarfında kabul veya reddedebilirsiniz.
  2. Satıcı, yani gönderen taraf olduğunuz ticari e-faturaları özel fatura programlarından ve iptal portalından iptal etme şansınız yoktur. Sadece alıcı firma, yasal süre içerisinde gönderdiğiniz faturayı reddedebilir.
  3. Temel e-fatura senaryosunda hem e-fatura kullanıcıları hem de tüketiciler için durum değişmeye başlar. Temel e-fatura kabul/red hakkının olmadığı faturalardır. Zira yine de iptal/itiraz etmek mümkündür.

Ticari e-Fatura İptali

Yukarıdaki şemadaki gibi ticari e-faturaları -özel entegrasyon kullanıyorsanız- sadece alıcı olduğunuz durumlarda kabul veya reddedebilirsiniz. Satıcı iken düzenlediğiniz faturanın iptal edilmesini isterseniz, karşı tarafın en fazla 8 günde reddetmesini istemekten başka bir seçeneğiniz bulunmadığı gibi ardından ya itiraz portalına ya da KEP ile noter yöntemine başvurmanız gerekebilir. Kestiğiniz ve size kesilen e-faturalar için izleyeceğiniz adımların farklı olması sebebiyle ayrı anlatmak daha anlaşılır olacaktır:

e-Fatura İptal Portalı’ından e-Fatura İptali Nasıl Yapılır?

e-Fatura İptal/İtiraz Portalı; iptal ve itiraz talebi oluşturmanın yanı sıra firmanızın iptal/itiraz taleplerinin durumunu takip etmek için de kullanabileceğiniz online bir platformdur. Portala GİB’in eBelge sayfasından veya doğrudan portal.efatura.gov.tr/FaturaIptal/ linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz. Giriş yapmadan önce e-imza ya da mali mühürün bilgisayara takılı ve açık konumda olması gerekir. Sayfaya girdiğiniz zaman sizi aşağıdaki ekran karşılayacaktır; ardından işlemi gönderdiğiniz ve aldığınız faturalar özelinde ayrı şekilde yapabilirsiniz:

e-fatura iptali nasıl olur

Firmanıza Gönderilen e-Faturaların İptali:

  • Yukarıdaki ekrandan “Faturalar için İptal Talebi Oluştur” butonuna tıklayın. Ardından açılan aşağıdaki pencereye talebinizi girebilirsiniz. İptal edeceğiniz faturanın 16 haneli numarası ve tutarını yazıp “Alıcı-Satıcı Bilgisi” alanından, “İşlem Sahibi”ni “Alıcı” olarak seçin (Düzenlediğiniz e-faturalarda “Satıcı”yı seçmelisiniz).
  • “Akıllı Kart” kısmından bilgisayarınıza takılı durumda olan e-imza/mali mühür aygıtını seçip şifresini girerek “Talep Oluştur” butonuna basın:
gib portal e-fatura iptal
  • Karşınıza çıkan aşağıdaki ekrandan “Onayla” tuşuna bastıktan sonra “İptal Talebiniz Başarıyla Oluşturulmuştur” bildirimi gelecektir. Artık talebiniz faturayı size kesen tarafın iptal portalına iletilmiş olur. Tabi, bu talebi karşı tarafın 8 gün içerisinde kabul etmesi gerekir.
gib e-fatura iptal
  • Açtığınız taleplerin onaylanıp onaylanmadığını portalın giriş ekranına dönüp ““Fatura İptal Taleplerinin Durumlarını Görmek ve Adınıza Gelen İptal Taleplerine Onay Vermek için Tıklayın” butonuna basın. Durumları aşağıdaki gibi listelenirken henüz yanıtlanmayanlar “Onay Bekliyor”, iptal talebi onaylananların yanında ise “Fatura İptal Edildi” bilgisi yazacaktır.
e-fatura iptal-itiraz portali

Kestiğiniz e-Faturaların İptali

Yine aynı şekilde e-Fatura İptal portalına giriş yaparak aynı adımları uygulamanız gerekir. İptal talebi oluşturma butonuna tıkladıktan ve fatura numarası ile tutarını yazdıktan sonra bu kez aşağıdaki gibi “İşlem Sahibi”ni “Satıcı” şeklinde belirtmelisiniz. Ardından yine elektronik imza sertifikanızı seçerek talebinizi onaylayın. Taleplerin durumuna yine aynı ekrana geri dönerek bakabilirsiniz:
e-fatura-iptal-portali-gib
e-Fatura İptali Kaç Gün?
Türk Ticaret Kanununa bakıldığında e-fatura iptal etme süresi, düzenlenme tarihinden itibaren 8 gün olmakla birlikte GİB’in VUK mevzuatında bu süre 7 gün olarak belirlenmiştir.
e-Fatura İptali Süresi Geçerse Ne Olur?
Yasal süre açıldığında fatura kabul edilmiş sayılır. Buna ek olarak çeşitli yollardan itiraz etme hakkına sahip olduğunuz gibi, karşı taraf ile anlaşmaya varabilirseniz iade faturası kesmesini de talep edebilirsiniz.
e-Fatura İptali için Mali Mühür Gerekli mi?
Eğer özel entegratör sistemi kullanmıyorsanız GİB üzerinden yapılan tüm işlemlerde mali mühür ve e-imza fark etmeksizin hangi elektronik imza sertifikası var ise onu giriş ile evrak onaylama işlemleri sırasında mutlaka kullanmanız gerekir. e-Faturalarınızı iptal ederken e-Fatura İptal/İtiraz Portalını kullanmanız gerektiğinden elektronik imzaya ihtiyaç duyarsınız. Bununla birlikte genellikle şahıs firmaları e-imza kullanırken limited, anonim gibi tüzel kişilikler mali mühür kullanır.

Okuma Önerisi:

e-Fatura Nasıl Kesilir?

Temel e-Fatura İptali

Temel e-faturalar, alıcıya kabul ya da red hakkının sunulmadığı bir fatura senaryosu olması nedeniyle iptal prosedürü, ticari olandan oldukça farklılık gösterir. Yani biri size, temel fatura senaryosunda e-fatura kestiği zaman ister firma olun ister tüketici otomatik kabul etmiş sayılırsınız. Tüketiciler noter yoluyla itiraz edebilirler. Ancak e-fatura kullanan işletmeler GİB portal kullanıyorsa; alıcı taraf 8 gün içinde itiraz edebilirken satıcı aynı süre içinde kabul ve red hakkına sahiptir.

e-Fatura mükellefleri Kep adreslerinden, karşı tarafın KEP adresine iptal sebebini açıkça ifade eden bir e-posta ile ilgili faturayı e-postaya ekleyerek göndermelidir. Öte yandan noterden ihtarname ile ve PTT’den iadeli taahhütlü mektup göndererek de itiraz edebilirler. Temel e-faturaya itiraz ederken bazı noktalara dikkat etmek fayda getirebilir.

Eğer yasal süre geçmemiş ise, faturayı düzenleyen taraf ile iletişime geçerek GİB üzerinden iptaline ilişkin talepte bulunulmalıdır. Oradan iptali mümkün değilse noter, PTT, Kep vb. resmi yollara geçmeden önce de irtibata geçmekte fayda vardır. Bunun iki şekilde açıklamak mümkün: İlkinde alıcı iken iptal portalından talep gönderdiğinizde, fatura kesen taraf talebi onaylamazsa, fatura zaten iptal olmayacaktır. İkinci olarak da diğer firmanın Kep adresini -başka bir yerde yazmıyorsa- ancak kendisine sorarak öğrenebilirsiniz; dolayısıyla konuşmak her durumda iyi olabilir.

Konuşmanın mümkün olmadığı durumlarda ise PTT’den iadeli taahhütlü posta gönderebilir ya da daha garanti olması açısından noterden 3 nüshalı ihtarname gönderebilirsiniz (Bir nüsha sizde kalacak, diğeri gönderilecek, üçüncüsü noterde bulunacak şekilde). Abs tebliğini tercih ederek işlemi daha da hızlandırmanız mümkündür. Başka bir çözüm de anlaşmaya vararak iade faturası düzenlemesini istemek olabilir.

İhracat e-Fatura İptali Nasıl Olur?

İhracat Fatura Portalı üzerinden iptal işlemlerini yapabilirsiniz. Öte yandan gümrük beyannamesine eklenen ihracat e-faturalarının buradan iptal edilmesi maalesef mümkün değildir. Mali müşavirinize söyleyip, ilgili beyannameden çıkarmasını isteyerek iptal edilmesini sağlayabilirsiniz.

Özel Entegratör e-Fatura Programından e-Fatura İptali

Özel yazılım kullanan e-fatura mükellefleri iptal işlemleri bakımından diğerlerine kıyasla oldukça avantajlıdır; e-Fatura İptal Portalına, yalnızca kestikleri faturaları iptal etmek için girerler. Kendilerine gönderilen e-faturaları ise yasal süre zarfında kullanıcı panellerini açarak kolaylıkla kabul ve reddedebilirler.

E-Dönüştür ile Bütün e-Belgelerinizi Kolaylıkla Yönetin!

e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-SMM, e-MM gibi dilediğiniz e-belgeyi saniyeler içerisinde kesip gönderebilir, güvenle saklayabilirsiniz.

İşletmeniz için en uygun teklifi alın:

Formu doldurup bilgi talep edin. İşletmenizin ihtiyacına göre çözümleri
birlikte üretelim ve yapacağınız alımlarınızı en verimli hale getirelim.

Benzer Blog Yazılarımız

Limited Şirket Nedir, Nasıl Kurulur
E-Dönüştür

Limited Şirket Nedir, Nasıl Kurulur?

Hem pratik yönetilebilen hem de tüzel kişiliğe sahip bir işletme açmak için limited şirket kurmak doğru tercih olabilir. Ticari hedefleriniz için hangi şirket türünün daha

şahıs şirketi kurmak için gerekenler
E-Dönüştür

Şahıs Şirketi Nedir? Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Hızlı bir şekilde ticaret hayatına atılmak ve kendi işinizin patronu olmak için şahıs şirketi açmak doğru tercih olabilir. Şirket işleyişinin ve kuruluş işlemlerinin, maliyetlerinin daha