fbpx

MERSİS No Nedir, Nasıl Alınır?

MERSİS No Nedir, Nasıl Alınır

İçindekiler

Her işletmeye özel olarak tanımlanan MERSİS no sayesinde artık işletmeler cari işlemler düzeyinde e-dönüşüme ayak uydurabiliyor. Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen MERSİS, vergi dairesine gitmeye gerek kalmadan, bütünüyle interaktif bir şekilde şirket kuruluş işlemlerinden yetki değişikliklerine kadar pek çok iş yükünü hafifletiyor. Ticari sicil kayıtlarının tamamını barındıran sistem, devletin tüm gerekli kurumlarıyla başarıyla entegre olarak şirketler hakkında kayıt tutulabilmesini kolaylaştırıyor.

MERSİS web sitesine kolay giriş yapabilen işletme adayları oldukça kısa süre içerisinde şirket açılış başvurusunu yaparak ticaret hayatına atılabilir. Siz de henüz işletmenizi açmak için nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız MERSİS no ne demek, nereden ve nasıl alınır gibi sorularınızın yanıtlarını yazının devamında bulabilirsiniz.

MERSİS No Ne İşe Yarar?

Açılımı “Merkezi Sicil Kayıt Sistemi” anlamına gelen MERSİS, 2015 yılında Ticaret Bakanlığı geliştirdiği altyapı şirketlerin tüm bilgilerinin kaydedildiği veri tabanı olarak tanımlanabilir. Şirketler açısından, açılış, nevi değişikliği, tasfiye dahil birçok işlemi online olarak yapılmasını kolaylaştıran sistem aynı zamanda iktisadi kamu birimlerinin ise gerçek ve tüzel kişiliklerin ticaret sicil bilgilerine kolay erişim fırsatı sunar. mersis.ticaret.gov.tr/ adresine giriş yaparak kayıt olan işletmelere özel tanımlanan MERSİS no, faturalardan, KEP yazışmalarına ve daha pek çok ticari işlemde vergi numarası gibi önemli sayılan bir veri haline gelir.

MERSİS No Kaç Hane?

MERSİS numarası, 16 haneli olmasının yanı sıra rakamların belirli bir düzeni anlamı vardır. Genellikle limited ve anonim şirket unvanına sahip işletmelerin numaraları 0’ın yanındaki vergi numarası ile başlarken şahıs şirketlerinde başta TC kimlik numarası yer alır.

MERSİS No ile Neler Yapılabilir?

MERSİS’e kayıt olup MERSİS no alan işletmeler vergi dairesine gitmeyi gerektiren pek çok işlemi artık kullanıcı hesaplarına girerek yapabilir. 18 Ocak 2023’te Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren VUK tebliği ile birlikte ticaret siciliyle ilgili değişikliklerde vergi dairesine gitme zorunluluğu ortadan kaldırılmıştır. Buna ek olarak online işlemlere her gün bir yenisi eklenirken yakında bütünüyle interaktif bir vergi dairesi ortamı yaratılacak olabilir.

Ayrıca MERSİS’in aşağıdaki işlemlerdeki iş yükünü azaltmasına ek olarak MERNİS (Nüfus kayıt sistemi), TAKBİS (Tapu Kadastro sistemi), UAVT (Ulusal Adres Veri Tabanı), SGK, ULTS (Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi) gibi kamu kuruluşlarının altyapıları ile yaptığı başarılı entegrasyonlar neticesinde kurumlar arasındaki bilgi akışını kolaylıkla yürütür. Günümüz şartlarında şu an MERSİS’te yapabileceğiniz işlemler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Limited, anonim, komandit, şahıs gibi tüm şirket türlerinde kuruluş başvurusu
  • Şirket tasfiye, bölünme, birleşme başvuruları
  • Acentelik işlemleri
  • Nevi (tür), unvan değişiklikleri
  • Şirket adres değişikliği, merkez nakli, şube açma-kapama başvuruları, sermaye, pay, yetki, sözleşme
  • Ticari işletme devirleri
  • İhya
  • Terkin ve iflaslar
  • Yönetim ve denetim kayyımı
  • İnternet sitesi tescili
  • İç yönerge tescili
  • Randevu alma
  • Konkordato işlemleri
  • Ad-soyad değişikliği

MERSİS No Nasıl Öğrenilir?

İşletmenize ait MERSİS numarasını kullanıcı hesabınıza girerek kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Bunun yanında diğer firmaların MERSİS numaralarını da öğrenmeniz mümkündür. MERSİS no sorgulama işlemleri için sisteme giriş yaptıktan sonra panelin üst tarafındaki “Sorgular” alanından Esnaf ve Firma Sorgu bölümlerine tıklayarak vergi numarası, unvan, firma türü, firma durumu, ticaret sicil no, ticaret sicili müdürlüğü gibi bilgiler yardımıyla başka şirketlerin MERSİS numarasını öğrenebilir, onlar hakkında daha detaylı cari bilgilere erişebilirsiniz.

MERSİS No Nerede Yazar?

MERSİS numarası MERSİS sisteminin dışında, firmanızın veya diğer firmaların faturalarında yer alır.

MERSİS No Nereden Alınır?

Ticaret Bakanlığı’nın mersis.ticaret.gov.tr/ adresine giriş yapılarak kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra alınır.

MERSİS No Nasıl Alınır?

MERSİS web adresine tıkladıktan sonra ana sayfanın sağ üst köşesindeki “Giriş” butonuna basın. Sisteme e-Devlet şifrenizin dışında e-İmza, Mobil İmza ve MERSİS’te oluşturacağınız kullanıcı bilgileriniz ile de giriş yapabilirsiniz. Şirket açılış işlemlerini tamamladıktan sonra aldığınız numara her zaman geçerlidir. Diğer işlemleriniz için yeniden numara almanıza gerek yoktur. Dilerseniz mali müşavirinizden de yardım alabilirsiniz. MERSİS no almak için aşağıdaki adımları uygulamanız yeterlidir:
mersis-no-nasil-alinir
  • Sistemi yukarıdaki giriş türlerinden biriyle açtıktan sonra “Kuruluş Başvuruları” alanına tıklayın.
mersis no alma
  • Aşağıdaki alana açmak istediğiniz şirket türünü, vergi dairesi, ticaret sicili müdürlüğü, il/ilçe bilgileri yazın. Vergi levhası almak için gerekli belgeleri yükleyin.
  • Sistem sizi adım adım yönlendirecektir. En son vergi numarası aşamasına geldiğinizde ticaret sicili müdürlüğü/noter onay sürecine gelmiş olursunuz.
  • “Devam Eden Başvurular” bölümünden başvurunuzu takip edebilirsiniz. Onaylandığı zaman şirketinizin MERSİS numarası tanımlanmış olacaktır.

MERSİS No Zorunlu mu?

MERSİS no almadan şirket kuruluş işlemlerini tamamlamanız mümkün değildir. Dolayısıyla alması zorunludur.

MERSİS No Faturada Zorunlu mu?

1 Ocak 2014’ten itibaren faturada yer alması zorunlu bilgiler arasına girmiştir.

MERSİS No Vergi No Yerine Geçer mi?

Vergi numarası yerine geçmemektedir.

Müşterilerinize e-Fatura/e-Arşiv fatura keserek şirketinizi dijital dünyanın avantajlarına bırakın. Uygun kontör fiyatları sunan GİB entegratör E-Dönüştür ile faturalarınızı saniyeler içerisinde oluşturun. Başvurmak için hemen bizi arayın; belgelerinizi sisteme dakikalar içerisinde yükleyerek elektronik fatura mükellefi olmanın kolaylığını yaşayabilirsiniz.

İşletmeniz için en uygun teklifi alın:

Formu doldurup bilgi talep edin. İşletmenizin ihtiyacına göre çözümleri
birlikte üretelim ve yapacağınız alımlarınızı en verimli hale getirelim.

Benzer Blog Yazılarımız

gib-durum-kodlari-ve-anlamlari
E-Dönüştür

GİB Durum Kodları Rehberi

GİB veya özel entegratör sistemlerinde herhangi bir teknik aksaklık yoksa, yeni oluşturduğunuz e-faturayı alıcısına göndermek istediğiniz zaman önce, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sistemine, oradan da

Limited Şirket Nedir, Nasıl Kurulur
E-Dönüştür

Limited Şirket Nedir, Nasıl Kurulur?

Hem pratik yönetilebilen hem de tüzel kişiliğe sahip bir işletme açmak için limited şirket kurmak doğru tercih olabilir. Ticari hedefleriniz için hangi şirket türünün daha