fbpx

e-Arşiv Başvurusu Nasıl Yapılır?

e-Arşiv Başvurusu Nasıl Yapılır
e-Arşiv başvurusu yapmak sadece birkaç dakikanızı alabilir. e-Faturaya geçiş ile benzer başvuru prosedürlerine sahip sürece girmeden önce hangi yöntemi tercih edeceğinize karar vermelisiniz. İster zorunlu ister isteğe bağlı geçişlerde seçenekler aynı: Tamamen ücretsiz şekilde kesmek istiyorum diyorsanız GİB Portal, uygun kontör ücretleriyle daha konforlu bir faturalandırma deneyimi için özel entegratör yazılımları ve varsa kendi geliştirdiğiniz altyapı üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Başvuru için gerekli tek şey; şahıs firmanız var ise e-imza, anonim, limited vb. şirket türlerinden herhangi biriyse mali mühür çıkartmak. O halde e-arşiv faturaya nasıl geçilir, hemen anlatmaya başlayalım.

İçindekiler

GİB Üzerinden e-Arşiv Başvurusu Nasıl Yapılır?

Elektronik imza sertifikanız size ulaşıp kurulum işlemlerini tamamladıktan sonra aygıt bilgisayarınızda hazır, açık konumda iken Gelir İdaresi Başkanlığının e-Belge sayfasına giriş yapın; ardından sayfanın “Başvuru” başlığının en altındaki “GİB Portal Yöntemini Kullanarak Başvuruda Bulunmak için Tıklayınız” sekmesine basın. Buna ek olarak aynı anda yine ana sayfanın sağ alt bölümündeki Java uygulaması gerektirmeden imza atmayı sağlayan imzalama aracını indirin. Sistem başvuru ekranına yönlendirecektir, e-imza/mali mührünüz ile giriş yapın.

Sonraki adımda sizi başvuru formu karşılayacaktır. Yararlanma Yöntemi kısmını açarak “Portal”ı seçin. Firma bilgilerini ve yetkili kişinin bilgilerini eksiksiz yazarak “Başvur” butonuna basmak yeterlidir. Detaylı bilgi için “e-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?” başlıklı içeriğe tıklayabilirsiniz. Buradan sonra başvuru talebiniz GİB’e iletilecektir. İşlem sırasında vermiş olduğunuz e-posta adresine işlemin başarılı olduğunu gösteren onay mesajı gelir. Ayrıca e-posta adresinize gönderilen sicil numarası ile e-arşiv başvuru sorgulama yapabilirsiniz.

Not: Yabancı ortaklı bir şirket yönetiyorsanız mali mühür başvuruları online yapılamadığı için GİB’in istediği belgeleri adreslerine postalamanız gerekir; şirket kuruluş bilgilerinin yayınlandığı ticaret sicil gazetesinin sayfası, elektronik mali mühür sertifika sahibi taahhütnamesinin ıslak imzalı hali ve şirket imza sirkülerinin noter onaylı örneğini GİB’in müdürlük binasına gönderip eBelge sayfasındaki “Online Mali Mühür Başvurusu Yapamayanlar Yazılı Başvuruda Bulunmak İçin Tıklayınız.” alanından online başvurmalıdır.

e-İmzanızı hemen almak için tıklayın.

Kendi Entegrasyonunuz ile e-Arşiv Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?

Başvuru formunu doldururken Portal’a ek olarak entegrasyon ile özel entegrasyon seçenekleri de sorulur. Entegrasyon, GİB’in teknik şartnamesine uygun şekilde özel yazılımlar oluşturabilen firmaların tercih ettiği seçenektir. İşletmeniz benzer alanlarda faaliyet gösteriyorsa veya özel yazılımlar geliştirme olanağınız var ise GİB bu fırsatı mükelleflere sunmuştur.

Neler yapmanız gerektiğini GİB’in hazırladığı Mevzuat ve Teknik Mimarisi hakkındaki kılavuzdan öğrenebilirsiniz. Bu mevzuata göre altyapı hazırladıktan sonra Test Ortamı Entegrasyon Başvurusu linkine tıklayıp başvuru formunu doldurmanız yeterlidir. Yazılımınız GİB tarafından incelenerek yeterli olup olmadığına ve varsa eksiklikleri gidermeniz gerektiğine dair bilgilendirme yapılır. Başarısız olursa düzenlemeleri yeniden yapıp tekrar başvurabilirsiniz.

Özel Entegratör e-Arşiv Başvurusu

Özel entegratör seçeneği ile e-arşiv faturaya geçmek yukarıdakilere kıyasla belki de en kolayı olabilir. E-Dönüştür gibi GİB’in lisans verdiği özel entegratörler çok daha pratik, güvenli ve kullanımı kolay arayüzler geliştirmişlerdir. Tercih ettiğiniz entegratör firma ile başvurmak son derece kısa sürer. Vergi levhanız, kimlik fotokopisi ve portal sözleşmesinin pdf halini firmanın sistemine yükledikten sonra destek ekibi mali mühür veya e-imzanız ile GİB’e sizin adınıza başvuru yapar.

Dolayısıyla işlemler çok daha kısa sürede sonuçlanırken faturalarınızı ve diğer e-belge çeşitlerini GİB Portal’a kıyasla her defasında elektronik imzaya gerek olmadan kolaylıkla kesebilirsiniz. İşletmenizin ihtiyaçlarına uygun kontör paketlerinden birini seçerek güvenli şekilde belgelerinizi sistemde saklayabilir ve alıcılara anında iletebilirsiniz.

Başvurunuzu yapmak için hemen bizi arayın; uzman ekibimiz ile birlikte kolay e-arşiv faturaya geçin!

İşletmeniz için en uygun teklifi alın:

Formu doldurup bilgi talep edin. İşletmenizin ihtiyacına göre çözümleri
birlikte üretelim ve yapacağınız alımlarınızı en verimli hale getirelim.

Benzer Blog Yazılarımız

Limited Şirket Nedir, Nasıl Kurulur
E-Dönüştür

Limited Şirket Nedir, Nasıl Kurulur?

Hem pratik yönetilebilen hem de tüzel kişiliğe sahip bir işletme açmak için limited şirket kurmak doğru tercih olabilir. Ticari hedefleriniz için hangi şirket türünün daha

şahıs şirketi kurmak için gerekenler
E-Dönüştür

Şahıs Şirketi Nedir? Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Hızlı bir şekilde ticaret hayatına atılmak ve kendi işinizin patronu olmak için şahıs şirketi açmak doğru tercih olabilir. Şirket işleyişinin ve kuruluş işlemlerinin, maliyetlerinin daha