fbpx

Temel Fatura Nedir, Nasıl İptal Edilir?

Temel Fatura Nedir Temel Fatura İptali Nasıl Yapılır?

Temel fatura kısaca, alıcının iptal edemediği fatura türüdür. İşletmeleri ve dolaylı olarak tüketicileri e-fatura sistemiyle birlikte ilgindirmeye başlayan bu fatura düzenleme seçeneği, aslında e-fatura senaryolarından yalnızca biridir. Düzenlediğiniz zaman artık alıcı otomatik olarak kabul etmiş sayılır. Dolayısıyla GİB İptal/İtiraz Portalı haricinde kendi sisteminden iptal edemediği için yalnızca itiraz edebilir. Aslında temel fatura iptali de biraz karmaşık olduğundan işletmeler ve tüketiciler tarafında fazlasıyla soru işareti barındırır. O halde konuyla bilmeniz gereken tüm bilgileri yazının devamında bulabilirsiniz.

İçindekiler

Temel Fatura Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Alıcıya kabul veya red yanıtı verme opsiyonu sunulmayan e-fatura senaryosuna denir. Hem tüketicilere hem de e-fatura kullanıcılarına düzenlenebilen bu faturaya konu olan satış işlemleri çoğunlukla kesinleşen ve sonradan değişme ihtimali olmayan durumlarda kullanılır.

Sözleşme, taahhüt gibi kesin anlaşmaya varılan ticaret ilişkilerinde düzenlenebilirken doğalgaz, elektrik, su gibi hizmetlerde de tüketiciye kesilir. İade, ihracat, ticari fatura senaryolarında olduğu gibi sadece e-faturaya özgü formatı vardır. Ayrıca HKS, kamu, SGK, istisna gibi özel ticari ilişkilere özgü çeşitleri de bulunur. İşletmenizin satış işlemine uygun olanı kolaylıkla düzenleyebilirsiniz.

Temel Fatura Ticari Farkı Nedir?

Hem temel hem de ticari faturalara konu olan hizmet ya da malın alış-satışıdır. Yalnızca format açısından aralarında farklılık bulunur. Ticari faturayı yalnızca vergi mükellefi ve e-fatura kullanıcısı olan bir işletmeye kesebilirsiniz, diğerinde ise ister nihai tüketiciye ister e-fatura mükellefine düzenlemek mümkündür. Ticari ilişkiler için önemli olan ticari faturalarda kesinlik pek fazla söz konusu olmadığı için alıcı düzenlenen ticari faturaya belirtilen yasal süre içerisinde kabul veya red yanıtı verebilir. Aralarında teorik olarak fark yoktur. Temel ticari fatura ayrımını aşağıdaki tabloda daha net görebilirsiniz:
temel-fatura-ile-ticari-fatura-arasindaki-fark

Temel Fatura İptal Edilir mi?

Sadece e-fatura mükellefi olan, ancak özel entegratör yazılımı kullanan ve faturada düzenleyen konumundaki işletmeler iptal edebilir. Özel entegratör sistemi kullanmayan mükellefler yalnızca Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait temel fatura iptal portalından kendilerine kesilen faturaya iptal talebi oluşturabilir. Tüketiciler ise kendilerine kesilen temel tipteki faturayı iptal edemezler. KEP, iadeli taahhütlü posta, noter gibi harici yollarla itiraz edebilirler.

Temel Fatura Reddedilir mi?

Red yanıtı vermek için imkanlar oldukça sınırlıdır. Karşı tarafa düzenlediğiniz temel tipteki faturayı alıcının otomatik kabul etmiş sayılması sebebiyle, alıcı iptal portalından faturanıza iptal talebi gönderdiyse yasal süre içerisinde bu talebe kabul/red yanıtı verebilirsiniz. Başka bir şekilde reddetme imkanı yoktur. Yani size düzenlenen faturaları herhangi bir yoldan reddedemezsiniz.

Temel Fatura İptal Talebini Kim Yapar?

İptal talebini, GİB İptal/İtiraz portalı üzerinden alıcısı olduğunuz temel e-faturalar için yasal süre içerisinde yapabilirsiniz. Ancak göndericinin bu talebi ilgili zaman zarfı içerisinde onaylaması gerekir. Özel entegratör temel fatura iptalini sadece aynı sürede kendi düzenlediğiniz temel e-faturalar özelinde gerçekleştirmeniz mümkündür.

Temel Fatura Kime Kesilir?

Sadece vergi mükellefi olmayan normal kişilere ve e-fatura uygulamasına geçen işletmelere kesebilirsiniz.

Temel Fatura İptali Nasıl Yapılır?

Bu tipteki faturalarda gönderici ve alıcı taraf olmanız yapacağınız iptal işlemlerini oldukça değiştirir. Durumu 5 farklı senaryo ile açıklamak çok daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır:

  1. Özel entegratör firmalarına yazılımlar ile fatura kesiyorsunuz. Göndericisi olduğunuz temel e-faturayı iptal etmek isterseniz 8 gün içerisinde sisteminizden iptal edebilirsiniz.
  2. Sadece GİB portal kullanıyorsunuz. Düzenlediğiniz temel e-faturayı buradan iptal etmeniz mümkün olmadığı için harici yöntemlerle aynı sürede itiraz etmeniz gerekir.
  3. Özel entegratör yazılımı kullanan bir e-fatura mükellefisiniz ve size düzenlenen temel tipteki faturayı buradan iptal etmeniz mümkün değildir. GİB İptal/İtiraz portalına girerek 8 gün içerisinde iptal talebi oluşturmalısınız. Aynı süre içerisinde karşı tarafın onaylaması halinde faturanız iptal edilmiş olur. Aksi halde kabul etmiş sayılırsınız.
  4. GİB Portal kullanan e-fatura mükellefi olarak işletmenize düzenlenen temel e-faturaya iptal portalından yasal süre geçmeden iptal talebi oluşturabilirsiniz. Eğer gönderici özel entegratör kullanıyorsa iptal etmesini de talep edebilirsiniz.
  5. GİB iptal portalındaki talebinizin yasal süre geçmeden onaylanmasını beklemek yerine KEP, noter ve PTT’den itiraz edebilirsiniz. Aynı şekilde tüketici iseniz de bu işlemi yapabilirsiniz.

 

İptaline ilişkin detayları “e-Fatura İptali Nasıl Yapılır?” başlıklı yazıya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

KEP Üzerinden Temel Fatura İptali Nasıl Yapılır?

Hem işletmeler hem de nihai tüketiciler PTT ve benzeri kuruluşlardan kayıtlı elektronik posta hizmeti satın alabilirler. KEP kullanımı resmi itiraz niteliğinde olduğu için itiraz, ihtar gibi durumlara karşı yasal geçerliliği olan bildirimlerdir. İşletmenize ve size düzenlenen temel e-faturayı 8 günü geçirmeden KEP hesabınızı açıp, göndericinin KEP adresine itirazınızı gönderebilirsiniz.

Ekleyeceğiniz açıklamaya iptal gerekçesini açıkça yazmalı ve iptal edilmesini talep etmelisiniz. e-Postaya iptal edilmesini istediğiniz faturayı ekleyerek gönderin. Resmi kanallar tarafından bu e-postanın saat kaçta bildirildiğinden okunduğu tarihe kadar her detayı görüntülenebilir. KEP’in olmadığı zamanlarda noterden ihtarname ve PTT’den iadeli taahhütlü posta seçeneklerinden birini de tercih edebilirsiniz.

Temel Fatura İptal Süresi Ne Kadar?

6102 sayılı Ticaret kanununa göre alıcı kendisine düzenlenen faturaya 7 gün içerisinde herhangi bir yoldan iptal/itiraz etmezse kabul etmiş sayılır. Ancak GİB tarafından verilen süre 8 gündür. Temel fatura itiraz süresi de 8 gündür.

Temel Fatura KEP İtiraz Süresi

8 gündür.

Okuma Önerisi:

e-Fatura Nasıl Kesilir?

Benzer Blog Yazılarımız

Limited Şirket Nedir, Nasıl Kurulur
E-Dönüştür

Limited Şirket Nedir, Nasıl Kurulur?

Hem pratik yönetilebilen hem de tüzel kişiliğe sahip bir işletme açmak için limited şirket kurmak doğru tercih olabilir. Ticari hedefleriniz için hangi şirket türünün daha

şahıs şirketi kurmak için gerekenler
E-Dönüştür

Şahıs Şirketi Nedir? Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Hızlı bir şekilde ticaret hayatına atılmak ve kendi işinizin patronu olmak için şahıs şirketi açmak doğru tercih olabilir. Şirket işleyişinin ve kuruluş işlemlerinin, maliyetlerinin daha