fbpx

Vergi Levhası Nedir, Nasıl Çıkarılır?

Vergi Levhası Nedir, Nasıl Çıkarılır

İçindekiler

Eskiden işyeri duvarlarında asılı halde, çerçevelenmiş olarak gördüğünüz vergi levhası, artık duvarların yerine bilgisayarlarda sergileniyor. Şirketlerle ilgili pek çok önemli belgenin hızla dijitalleşmesi gibi e-vergi levhası da haliyle işletmelerin işini oldukça kolaylaştırıyor. Dolayısıyla vergi levhası çıkarma işlemlerini bütünüyle internet ortamında gerçekleştirebilirsiniz.

Ne işe yaradığını kısaca tanımlamak gerekirse işletmenizin ödemekle yükümlü olduğu vergi türünü ve matrahını gösteren ticari evrak anlamına gelir. Bununla birlikte şirketin kuruluşuyla birlikte çıkarılmasına ek olarak daha sonrasında iş yaptığınız çeşitli kuruluşlar tarafından faaliyet belgesi, oda sicil belgesi, ticaret sicil gazetesi gibi belgelerin yanında sıklıkla talep edildiğini görebilir, yazının devamını okuyarak vergi levhası nasıl alınır, ne işe yarar dahil tüm sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Vergi Levhası Nedir, Ne İşe Yarar?

Yasal çerçevesi 213 sayılı Vergi Usul Kanunu (VUK) ile belirlenen vergi levhası, mükelleflerin şirket türüne bağlı olarak değişen vergi türünü, beyan ettiği ve ödemesi gereken tutarı gösteren yasal belgelerdir. İşyerine yapılan mali denetimler sırasında kontrole tabi olmasının yanı sıra çeşitli kurum başvuruları, ticari anlaşmalar gibi alanlarda da mükelleflerden talep edilir. 2006 öncesine kadar şirketlerin işyerlerine asma zorunluluğu varken bu tarihten sonra Dijital Vergi Dairesi’nden ilgili vergi dönemlerinde online olarak çıkarılarak saklama gerekliliği imkanı tanınmıştır. Her vergi döneminin sonuna kadar alınması gereken e-vergi levhasının yılda bir kez çıkarılması yeterlidir.

Kimler Vergi Levhası Almalıdır, Çıkarmak Zorunlu mu?

408 sıra numaralı VUK tebliği mevzuatına istinaden hem şirket kuruluşu tamamlandıktan hem de faaliyete geçtikten sonra vergi dönemi akabininde çıkarılması zorunludur. Tebliğde kurumlar ve gelir vergisi mükellefleri dahil edildiği için dolayısıyla tüm şirket türlerinde vergi levhası alma zorunluluğu bulunduğunu söylemek mümkündür. Buna ek olarak adi, komandit, kollektif şirketlerin ortaklarının ise ayrı ayrı bulundurma mecburiyeti de vardır. Ancak basit usul mükelleflerin vergi levhası alma zorunluluğu olmasa da yine de internetten alabilirler.

5. maddede belirtilen satış mağazaları, merkezler ve şubelerde görünür yerlere asma mecburiyeti, sadece sistemden alma ile değiştirilip asarak gösterme zorunluluğu kaldırılmıştır. Başka bir ifadeyle işletmeler yılın belli dönemlerinde elektronik ortamdan aldıkları vergi levhalarını bilgisayarlarında saklayabilirler.

vergi-levhasi-zorunlulugu

Vergi Levhası Ne Zaman Çıkarılır?

Yılda bir defa çıkarılması yeterlidir. Şirketini kuran vergi mükellefleri işe başlama tarihini takiben, faaliyete geçen işletmeler ise o yılın mayıs ayının son gününe kadar Dijital Vergi Dairesi’nden almalıdır. Özetle gelir vergisi mükellefleri 1 Nisan’dan, kurumlar vergisi ödeyenler ise 1 Mayıs’tan itibaren mayısın sonuna kadar alabilir.

Vergi Levhasında Bulunan Bilgiler

İçerisindeki bilgileri, vergi levhası örneği üzerinden göstermek daha anlaşılır olabilir. Yeni şirket kuran bir vergi mükellefine ait görseli aşağıda görebilirsiniz. Buna göre şahıs şirketi olan kişinin, ad-soyad, ticari ünvan, vergi dairesi, adresi, TC kimlik numarası, vergi kimlik numarası ile işe başlama tarihi yer alır. Bununla birlikte alt alta son 3 takvim yılını gösterir. Burada işletme yeni kurulduğu için işe başlama tarihi ve ödemekle yükümlü olduğu yıllık gelir vergisi türü yazar. Ayrıca işletmenin hangi ticari faaliyeti yaptığını gösteren NACE kodu da bulunur. İşletme faaliyete başlamış olsaydı, son üç yılın vergi matrahı ve tahakkuk tutarı yazacaktı.

vergi levhası örneği
vergi-levhasinda-bulunan-bilgiler

Matrahsız Vergi Levhası Ne Demek?

Eğer matrah yazmıyorsa gösterilecek herhangi bir tutar çıkmadığı anlamına gelir. Yani, şirketin kar etmemesi nedeniyle vergi çıkmaması buna sebebiyet verebilir.

Vergi Levhası Olmadan POS Cihazı Alınır mı?

POS cihazı yalnızca şirketlere, yani vergi mükelleflerine verilebilir. Dolayısıyla normal vatandaşların vergi levhası olmayacağı için POS cihazı alması mümkün olmaz.

Vergi Levhası Renkleri Ne Anlama Gelir?

İşletmeler istediği renkte çıkarabilir. Farklı renkte alma seçenekleri yasal olarak herhangi bir anlam ifade etmez.

Vergi Levhası Nasıl Çıkarılır?

Artık vergi dairesine fiziki olarak başvurup alma gerekliliği ortadan kalktığı için Dijital Vergi Dairesi hesabınıza giriş yaparak e-vergi levhası alabilirsiniz. Gelir ve kurumlar vergisi ödeme dönemlerinin peşi sıra Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), mükelleflerin güncel vergi levhalarını sisteme aktarır. Dijital Vergi Dairesi kullanıcı bilgileriniz ile sistemi açtıktan sonra bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları uygulamanız yeterli olacaktır:

  • dijital.gib.gov.tr/portal/login adresine veya GİB anasayfasından “Dijital Vergi Dairesi” yazan yere tıklayarak TC kimlik numarası ve e-Devlet şifrenizi yazarak giriş yapın (e-Beyanname gönderdiğiniz hesap hangisi ise onunla girmelisiniz).
  • Açılan pencerenin sol tarafındaki “Sorgulama” alanına gelip “Vergi Levhası Bilgileri” butonuna basın.
  • Ardından ilgili yerlere gelir vergisi mükellefi iseniz TC kimlik numarası, kurumlar vergisi ise vergi kimlik numarasını yazın.
  • Sisteme yüklü olan levhayı bilgisayarınıza indirin.

Vergi Levhası için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Dijital Vergi Dairesi’nden yapacağınız işlem için hiçbir belge sunmaya gerek yoktur. Fakat şirketi yeni kuranların şirket açma prosedürleri nedeniyle istenen belgeleri sunması gerekir; “Şirket Nasıl Kurulur?” başlıklı yazıya tıklayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

Vergi Levhası Kaç Günde Çıkar?

Vergi dönemlerinin sonunda GİB, mükelleflerin hesaplarına otomatik olarak aktarır. Dolayısıyla saniyeler içerisinde bilgisayara indirebilirsiniz. İlk açılışta ise işe başlama tarihinden yaklaşık 1 ay içerisinde sisteme aktarılabilir.

Vergi Levhası Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?

Adresi değişen işyerleri taşınma tarihinden itibaren 30 gün içerisinde vergi dairesine bildirim yapmak zorundadır. Bu gibi işlemler MERSİS üzerinden yapılabilir. MERSİS hesabınıza girip adres değişikliği bölümüne tıkayarak talebinizi iletebilirsiniz. Onaylandıktan sonra yeni adrese gelen yoklama memurları kontrol ederek sisteme işlenir ve dolayısıyla yeni vergi levhasında değişen adres yazmaya başlar. MERSİS’e kayıt olmadıysanız ne yapmanız gerektiğini “MERSİS No Nedir, Nasıl Alınır?” başlıklı yazıdan öğrenebilirsiniz.

Vergi Levhası Ücretli mi?

Herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Ancak şirket açanlar kuruluş işlemleri sırasında çeşitli ücretler öder.

e-Vergi Levhası Sorgulama Nasıl Yapılır?

e-Devlet hesabınıza giriş yapıp arama çubuğuna yazarak sorgulama hizmetine erişebilirsiniz. Vergi kimlik ve TC numaraları ile sorgulama yapabilir, kayıtlı levhaları görüntüleyebilirsiniz.

Benzer Blog Yazılarımız

şahıs şirketi kurmak için gerekenler
E-Dönüştür

Şahıs Şirketi Nedir? Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Hızlı bir şekilde ticaret hayatına atılmak ve kendi işinizin patronu olmak için şahıs şirketi açmak doğru tercih olabilir. Şirket işleyişinin ve kuruluş işlemlerinin, maliyetlerinin daha

Temel Fatura Nedir Temel Fatura İptali Nasıl Yapılır?
E-Dönüştür

Temel Fatura Nedir, Nasıl İptal Edilir?

Temel fatura kısaca, alıcının iptal edemediği fatura türüdür. İşletmeleri ve dolaylı olarak tüketicileri e-fatura sistemiyle birlikte ilgindirmeye başlayan bu fatura düzenleme seçeneği, aslında e-fatura senaryolarından