fbpx

ESBİS Giriş ve Kayıt İşlemleri

ESBİS Nedir, Nasıl Kayıt Yapılır

ESBİS olmadan önce, esnaf ve sanatkarlar işletme açtıktan sonra tescil işlemleri dahil değişiklik ve kapanış süreçleri için Türkiye’nin 81 ilindeki esnaf ve sanatkarlar sicil müdürlüklerine fiziki başvuru yapmak durumundaydı. 2005’te Ticaret Bakanlığı tarafından Esnaf ve Sanatkar Bilgi Sistemi’nin hayata geçirilmesiyle onları birçok iş yükünden kurtardığını söylemek gayet mümkün.

Aynı zamanda pek çok resmi kurumun ticari durumlar hakkında hızlı veri akışı sağlayarak daha sağlıklı istatistik tutmasını mümkün kılan bir veri tabanı. Esnaf ve Sanatkar Bilgi Sisteminden haberi olmayan esnaflarımız için hazırladığımız yazının devamında Esnaf ve Sanatkar Bilgi Sistemi hakkında merak ettiklerinizi bulabilirsiniz.

İçindekiler

ESBİS Nedir?

2005’te yayımlanan Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu ile hayata geçirilip Ticaret Bakanlığının kurduğu altyapı ile esnafların hizmetine sunulan esnaf sicil altyapı sistemidir. Her esnafa tanımlanan ESBİS numarası aracılığıyla, işletme verilerinin kaydedildiği platformu kullanan kişiler şirketlerinin tadil, tescil ve terkin işlemlerini kolaylıkla çevrimiçi yapabilir.

Bu üç işlemi esnaf odalarına giderek yapmanın yarattığını zaman kaybının önüne geçmenin yanı sıra kayıtlı bilgiler aracılığıyla esnafı sonrasında en doğru meslek odasına yönlendirmek, denetimi kolaylaştırmak, esnafları geliştirecek eğitim ve destekler konusunda bakanlığın etkili stratejiler kurmasını sağlamak, doğru istatistiki veri tutmak gibi pek çok amaca hizmet etmeyi hedefler.

ESBİS Kaydı Nasıl Yapılır?

Esnaf ve Sanatkar Bilgi Sistemini kullanabilmek için kayıt olmak işlemini tamamlamak oldukça kısa sürer. Arama motorunda “ESBİS Giriş” araması yaparak veya esbis.ticaret.gov.tr/ adresini ziyaret ederek e-Devlet şifreniz ve TC kimlik numaranız ile sisteme giriş yapmalısınız. Açılan ekranlara esnaf bilgilerinizi yazıp kaydederek ücretsiz kayıt işlemini tamamlayabilirsiniz. Sonrasında ise oda ve sicil kayıt işlemlerini yapmaya devam etmelisiniz.

ESBİS ile Neler Yapılabilir?

Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, nüfus daireleri, sicil müdürlükleri, konfederasyonlar, federasyonlar gibi resmi kurumlarla entegre olan Esnaf ve Sanatkar Bilgi Sistemi üzerinden gerekli raporlar alınabilir. Bu sayede açılıp kapanan işletme sayıları, adres, unvan gibi değişiklikler yapan esnafların listesi, mesleki istatistikler, esnaf odalarının genel kurul bilgileri, seçim sonuçları dahil birçok bilgiye kolaylıkla ulaşılmış olur. Ticari faaliyete başlamaktan, tadil ve kapanış işlemlerine kadar esnafların en önemli işlerini hızlandıran Esnaf ve Sanatkar Bilgi Sistemi ile ayrıca aşağıdaki süreçlerin de devam etmesine yardımcı olur:

  • Faaliyete başlayan esnaflar Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi ilanlarını da buradan verebilir.
  • Kurumsal veri tabanları ile entegre olması sayesinde esnafların vergi, nüfus, ikamet bilgileri kolaylıkla doğrulanır.
  • Kayıt sırasında bilgiler İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı gibi mercilerden doğrulandığı için esnafların sicil müdürlüklerine vergi levhası, kimlik, ikametgah gibi belgeleri ibraz etmesine gerek kalmaz.
  • e-Devlet şifresiyle giriş yapabilen kişiler işlerini oldukça kolay yapabilir.

ESBİS’in Esnaf ve Sanatkarlara Faydaları

Esnaf ve Sanatkar Bilgi Sisteminin kurulmasıyla bugüne kadar elde edilen başarılar devamı hızla devam ediyor. Bunlar arasında en çok öne çıkanları bu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kimlik bilgileri doğrulanamayan ve ticari faaliyetlerine son veren esnafların şirketlerini kapattığı halde meslek kuruluşlarına bildirmediği için sistemde hala kayıtlı görünmelerinin neden olduğu mükerrer kayıtların önüne geçildi. Böylece gerçek esnaf sanatkar sayısı tespit edilmiş oldu.
  • Meslek kuruluşlarında görev almaya uygunluğu bulunmayan kişilerin görevlerine son verildi.
  • İçişleri Bakanlığının Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) kayıtları ile eşleştirilen bilgiler neticesinde doğru olmayan esnaf bilgileri sistemden temizlenmiştir.
  • Mevzuat ve kanunlara uygunluk artarak haksızlıkların önüne geçmeye yardımcı oldu.
  • Esnafların ödemelerini kolay yapabilmesi için anlaşmalı bankaların ATM’leri devreye sokulmuştur.
  • Herkesin eşit ücret ödemesi sağlanarak suistimallerin önüne geçilmiştir.
  • Meslek kuruluşları ile odaların genel kurul seçimlerine sadece oy kullanma hakkına sahip olan kişilerin katılması sağlanmıştır.
  • Kişilerin e-Devlet şifrelerini kullanarak sisteme kolaylıkla ulaşmaları ve ayrıca ilgili esnaf odasına da pratik şekilde ulaşabilmeleri daha şeffaf bir yapı ortaya çıkarmıştır.
  • Meslek odaları ile kuruluşlarındaki denetim mekanizmaları düzene sokulmuştur.
  • UAVT’ye (Ulusal Adres Veri Tabanı) esnafların doğru adresleri kayıt edilmiştir.

e-Dönüşüm sürecini e-Dönüştür ile başlatın. Fatura maliyetlerinden kurtulun!

İşletmeniz için en uygun teklifi alın:

Formu doldurup bilgi talep edin. İşletmenizin ihtiyacına göre çözümleri
birlikte üretelim ve yapacağınız alımlarınızı en verimli hale getirelim.

Benzer Blog Yazılarımız

şahıs şirketi kurmak için gerekenler
E-Dönüştür

Şahıs Şirketi Nedir? Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Hızlı bir şekilde ticaret hayatına atılmak ve kendi işinizin patronu olmak için şahıs şirketi açmak doğru tercih olabilir. Şirket işleyişinin ve kuruluş işlemlerinin, maliyetlerinin daha

Temel Fatura Nedir Temel Fatura İptali Nasıl Yapılır?
E-Dönüştür

Temel Fatura Nedir, Nasıl İptal Edilir?

Temel fatura kısaca, alıcının iptal edemediği fatura türüdür. İşletmeleri ve dolaylı olarak tüketicileri e-fatura sistemiyle birlikte ilgindirmeye başlayan bu fatura düzenleme seçeneği, aslında e-fatura senaryolarından