fbpx

Esnaf ve Sanatkarlar Odası Kayıt Nasıl Yapılır?

Esnaf ve Sanatkarlar Odası Kayıt Nasıl Yapılır
Tüccarların aksine, esnaf ve sanatkar sıfatına uygun olan her mükellefin Esnaf ve sanatkarlar odası kayıt işlemlerine başlaması gerekiyor. Türkiye’nin 81 ilinde geniş teşkilatlanma yapısına sahip esnaf ve sanatkarlar odaları, meslek gruplarını başarıyla temsil ederek onların haklarını korumada destek görevi görürken gelin, esnaf ve sanatkarlar odasına kayıt nasıl olunur, tüm detaylarıyla inceleyelim.

İçindekiler

Esnaf ve Sanatkarlar Odası Kayıt İşlemi Nasıl Yapılır?

Ne yazık ki, şu anda sadece bağlı bulunduğunuz odaya bizzat giderek başvuru yapmanız gerekirken henüz test aşamasındaki esnaf ve sanatkarlar odası online kayıt süreci belki yakın gelecekte hayata geçebilir. Buna ek olarak esnaf ve sanatkarlar odasına kayıt yaptırmadan önce yapmanız gereken 3 işlemi bitirmeniz gerekir:

Birincisi, şirket kuruluş sürecini tamamlayarak vergi levhası almış olmak. İkincisi, ESBİS üzerinden esnaf sicil kaydını yaptırmak; detaylı bilgiyi “ESBİS Giriş ve Kayıt İşlemleri” başlıklı yazıdan öğrenebilirsiniz. Üçüncüsü ise, esnaf sicil gazetesinde kuruluş ilanının yayınlanması. Zaten sicil kaydını yaptırmadan oda kaydı da yapılmadığı için bu süreç tamamlandıktan sonra odaya kayıt yaptırabilirsiniz.

Öte yandan ESBİS sayesinde artık kuruluş, tadil, terkin gibi şirket işlerini bütünüyle online yapabileceğiniz için süreç oldukça kısalacaktır. Sicil kaydını ESBİS’ten yaptıktan sonra bilgileriniz ilgili odanın sistemine geçmiş olur. Bu aşamadan sonra esnaf ve sanatkarlar odası kayıt evraklarını hazırlamalısınız.

Maalesef istenen belgeler odadan odaya farklılık gösterdiğinden başlamadan önce mutlaka arayarak en doğru bilgiyi edinebilirsiniz. Örneğin Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odası aşağıdaki belgeleri talep ederken diğerleri daha azı ya da fazlasını isteyebilir, dolayısıyla telefonla sormanız daha sağlıklı olabilir. Ardından esnaf ve sanatkarlar odasına kayıt olmak için ilgili odaya giderek başvurabilirsiniz:

  • Nüfus cüzdanı ve sureti
  • 3 adet fotoğraf
  • İşe başlama tarihini gösteren yeni vergi levhası fotokopisi ve mükellefiyet belgesi
  • Kayıt yaptıracak kişi esnafın kendisi değilse onun adına yaptıracak kişi için noterden alınan vekaletname
  • Araç var ise ruhsat fotokopisi
  • Sicil müdürlükleri vezneleri, Halkbank ATM veya mobil uygulamasından yatırılan esnaf ve sanatkarlar odası kayıt ücreti
  • İşyeri adresinin Ulusal Adres Veri Tabanına (UAVT) bildirilerek uyumlu hale getirilmesi

Esnaf ve Sanatkarlar Odasına Kimler Kayıt Olabilir?

5362 sayılı esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşları kanununda yapılan esnaf tanımına uygun olan herkes mesleğiyle ilgili esnaf ve sanatkarlar odası kayıt işlemlerini yapabilir. Buna istinaden sabit ve gezici fark etmeksizin Esnaf ve Sanatkâr ile Tacir ve Sanayiciyi Belirleme Koordinasyon Kurulu tarafından meslek dallarını icra eden, kazancı tacir/sanayiciyi geçmeyen ve işi insan gücüne dayanırken aynı zamanda basit usul, vergi muafiyeti veya işletme hesabına göre defter tutan işletmeler, kanun önünde esnaf-sanatkar sıfatını taşırlar. Şahıs şirketi kurarak faaliyet gösteren esnafların, esnaf ve sanatkarlar odasına üye olma şartları aşağıdaki gibidir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması ya da yabancı ise mesleği için Türkiye’de faaliyet göstermesi gerekir.
  • Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmalı ve 18 yaşın üzerinde olmalıdır.
  • Basit usul vergilendirme şartlarına uygun olarak şirket kurmalı veya vergi muafiyeti belgesine sahip olmalıdır.
  • Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesindeki herhangi bir odaya kaydı bulunmamalıdır.

Esnaf ve Sanatkarlar Odasına Kayıt Zorunlu mu?

Esnaf ve sanatkarlar odasına kayıt yaptırmak zorunludur. Bununla birlikte şirket açılış işlemlerini tamamlayan esnaf, en geç 30 gün içerisinde sicil kaydından sonra oda üyeliğini de yaptırmalıdır. ESBİS’e kayıt olarak sicil kaydı yaptırdıktan ve sicil gazetesi ilanı verdikten sonra mesleğiniz ile ilgili veya işyerinin bağlı bulunduğu odaya fiziki başvuru yapmanız gerekir.

Esnaf ve Sanatkarlar Odası Kayıt Ücreti Ne Kadar?

Her yıl düzenli olarak güncellenen ücretler nedeniyle başvurmanız gereken odanın web sayfasını ziyaret ederek veya telefonla ulaşarak kesin bilgi edinebilirsiniz. Öte yandan kayıt ücretlerine; esnaf sicil gazete ilan ücreti, evrak bedeli, oda kayıt ücreti, harç pulu gibi ek ücretler dahil olurken kayıt ücretinin haricinde yıllık aidatları da düzenli ödemeniz büyük önem taşır.

Hangi Esnaf ve Sanatkarlar Odasına Kayıt Olunmalı?

Esnaf ve sanatkarlar odası birlikleri, mesleki odalar, konfederasyonlar şeklinde teşkilatlanan esnaf odalarından hangisine kayıt olunması gerektiği bazen kararsızlığa neden olabilir. Bunun en büyük sebebi, bazı mesleklerin kendi branşlarında odası bulunurken bazılarının henüz yoktur ve genel isimlere sahiptir. Örneğin Türkiye’de bakkallar-bayiler, otomobilciler ve şoförler gibi 13’ün üzerinde meslek federasyonu kurulmuştur.

Mesleğinize ilişkin oda bulunmuyorsa işyerinizin lokasyonuna bağlı bulunduğu genel amaçlı birlikleri tercih etmek doğru olabilir. Öte yandan birden fazla mesleği icra eden kişilerin ilgili odalara ayrı sicil kaydı ve üyelik yaptırması da gereklidir. Ayrıca 1 Ağustos 2019’da Ticaret Bakanlığından esnaf ve sanatkarların hangi odaya kayıt olacağını tespit edebilmek amacıyla Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğde 30849 sayılı konu açıklığa kavuşturulmuştur. Buna göre esnafların hangi odaya kayıt olacağı aşağıdaki özellikler doğrultusunda belirlenir:

  • ESBİS’te işyerini beyan eden esnafın bağlı olduğu ihtisas odası veya meslek federasyonu
  • Seyyar esnaflar için ikamet adreslerinin bağlı olduğu ihtisas odası
  • Seyyar olup da, çalışma alanı kanun ile belirlenen kişilerin çalışma yerindeki ihtisas odası
  • İhtisas odası olmayan mesleklerde karma odalar, ildeki esnaf odası birlikleri
  • Karma oda bulunmaması durumunda meslek faaliyetine en yakın oda
  • Çalışma bölgesinde meslek grubuna ait birden çok oda olması halinde üye sayısı incelenerek karar verilir.

Esnaf ve Sanatkarlar Odasına Kayıt Olmanın Faydaları

Esnaf ve sanatkar odası kayıttan ziyade, esnaf odalarının 5362 sayılı kanun ile belirlenen kuruluş amaçları, el emeği ile geçimini sağlayan mükellefler arasında dayanışmayı sağlayarak meslek faaliyetlerinin daha etkili şekilde yürütülmesine yardımcı olur. 2005’te yürürlüğe giren 5362 sayılı kanuna göre esnaf odalarına kayıtlı esnaflar, hem kendilerinin hem de yanlarında çalışan işçilerin mesleki ve teknik ihtiyaçlarının karşılanması, meslek menfaatlerine uygun gelişmeleri takip ederek ilgili eğitimlere katılabilme, sektörel düzenlemelerin takibini daha yapabilmek gibi olanaklardan faydalanabilir.

e-Belge dönüşümünü E-Dönüştür ile tamamlayarak maliyetleri düşürün.

İşletmeniz için en uygun teklifi alın:

Formu doldurup bilgi talep edin. İşletmenizin ihtiyacına göre çözümleri
birlikte üretelim ve yapacağınız alımlarınızı en verimli hale getirelim.

Benzer Blog Yazılarımız

şahıs şirketi kurmak için gerekenler
E-Dönüştür

Şahıs Şirketi Nedir? Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Hızlı bir şekilde ticaret hayatına atılmak ve kendi işinizin patronu olmak için şahıs şirketi açmak doğru tercih olabilir. Şirket işleyişinin ve kuruluş işlemlerinin, maliyetlerinin daha

Temel Fatura Nedir Temel Fatura İptali Nasıl Yapılır?
E-Dönüştür

Temel Fatura Nedir, Nasıl İptal Edilir?

Temel fatura kısaca, alıcının iptal edemediği fatura türüdür. İşletmeleri ve dolaylı olarak tüketicileri e-fatura sistemiyle birlikte ilgindirmeye başlayan bu fatura düzenleme seçeneği, aslında e-fatura senaryolarından